Национален дворец Ажуда – град Лисабон, Португалия

Национален дворец Ажуда в Лисабон е разположен на зад Йеронимския манастир и е построен в неокласически стил. Въпреки че той се отличава с прекрасни декоративни особености, неговият стил не може да се сравнява с националните дворци в Келуз и Синтра. Все пак трябва да се отбележи, че дворецът никога не е завършен според първоначалните планове заради изгнанието на кралското семейство в Бразилия след френското нашествие в Португалия.

Национален дворец Ажуда

На снимката: Национален дворец Ажуда;

Интериорът на двореца е повече от богат, което се дължи на факта, че през 18-ти век Португалия се радва на голямо богатство, благодарение на откритите залежи от диаманти в португалската колония Бразилия. Особено внимание трябва да се обърне на Балната Зала, Залата на посланиците, Музикалната стая и Зимната градина. Най-богато обаче е украсена тронната зала с изрисуваните тавани, гоблени и декоративни предмети и мебели. Неочакван елемент е неоготическото студио за живопис на Карлос и простите дървени мебели в него, които се различават от официалните приемни зали на горните етажи. Крал Карлос бил художник, като голяма част от неговите творби се намират в двореца във Вила Висоза в Алентежу.

Национален дворец Ажуда

На снимката: Тронната зала в Национален дворец Ажуда;

На основния вход на двореца може да бъдат видени 23 статуи- всяка една от тях представя определена добродетел. Пред самата сграда е разположен и паметник в чест на самия крал Карлос, както и църковен часовник- единственото оцеляло нещо от разрушената църква „Носа Сеньора да Ажуда”.

Национален дворец Ажуда

На снимката: Статуята на крал Карлос;

Полезна информация за забележителността:

Адрес: Ларго да Ажуда /Largo da Ajuda/, Белем, Лисабон, Португалия;

Телефон: +351 363 7095;

Как да стигне до двореца:

-Чрез автобус- линии N18, 729, 732, 742, 60;

Работно време:

Музеят е отворен от 10.00 часа до 18.00 часа;

Музеят е затворен на: Всяка сряда; 1-ви Януари, Великден, 1-ви Май, 25-ти Декември;

Цена на входните билети:

Билет за възрастен струва 5.00 Евро;

Безплатен вход за притежатели на Lisbon Card;

Специални намаления за следните групи от хора:

Възрастни хора над 65 години- 50 % намаление;

Семеен билет – 50% намаление;

Студентски билет- 50% намаление;

Безплатен вход на следните дати и за следните лица:

-Първата неделя на всеки месец при индивидуални посещения и за групи до 12 души;

-Деца на възраст до 14 години;

-Безработни лица с адрес в Европейския съюз;Важно: Страницата предоставя полезна информация за национален дворец Ажуда, една от големите забележителности на португалския град Лисабон -историческа справка, адрес на забележителността, информация как да стигнем до национален дворец Ажуда, работно време на двореца и цена на входните билети. Статията е последно обновена от нашия екип на 24 Юли 2018г.

Национален дворец Ажуда

В случай че търсите хотел в Лисабон, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно национален дворец Ажуда – Лисабон, Португалия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: