Национален музей на Дания

Началото на събирането на предмети, които може да се видят в Национален музей на Дания, е поставено от Фредерик II през 1650г. Постепенно колекциите нарастват толкова много, че музеят се превръща в най-голямото хранилище на антропологични артефакти в Скандинавия. Разположен е в сграда, която някога е била кралски дворец.

Национален музей на Дания

На снимката: Национален музей на Дания;

Националният музей на Дания предлага по нещо за всичко, включително и за децата, чиито интерес по принцип е насочен към разположения тук Детски музей, предназначен за деца на възраст от 4 до 12 години. Предметите, които са изложени в музея, са наистина впечатляващи. Може да видите рог от бронзовата епоха, който е сред най-старите по рода си в Европа. Той все още създава музика. Световноизвестното Слънчево колело датира също от бронзовата епоха и се свързва с езическото изкуство. Датира от около 1200 г. пр. Хр. и е открито през 1902г. от фермер, който работил на нивата си.

Национален музей на Дания

Музеят е разделен на пет различни части, като се започва от праисторическото крило на приземния етаж, където има артефакти от ледниковия период до викингите, рунически камъни, части от снаражение, шлемове. Особено впечатляваща е лодката Hjortespring, която датира от около 300 г.пр.н.е. Това „военно кану“ е най-старата платформена лодка, открита в северната част на Европа. В тази част на музея трябва да се обърне внимание на т.нар. „Залата на златната епоха“, където са изложени златни предмети, някои от които датира от около 1000 г. пр. Хр.

Национален музей на Дания

Една от най-богатите части на музея се намира на горния етаж, където се намират отделите, посветени на Средновековието и Ренесанса. Тук е обхваната и епохата преди и след реформацията. Разбира се, особено впечатление правят експонати на църковното изкуство, но също добре представено е декоративното изкуство, което е натрупано от трио датски крале – Кристиян III, Кристиян IV и Фредерик II. Особено красиви са гоблените, които Фредерик II бил предвидил за Голямата зала на замъка Кронборг.

Колекцията „Народите на света“, която също може да се разгледа като част от музея, представлява една от най-старите етнографски колекции в света, с артефакти, произхождащи от Папуа-Нова Гвинея до Централна Америка. Този раздел показва и артефакти на ескимоската култура, която все още процъфтява в Гренландия (под контрола на Дания).

Национален музей на Дания

Кралската колекция от монети и медали се намира в една от най-красивите стаи (№ 146), с изглед към замъка Кристиансборг. Салонът показва различни монети чак от древността.

Колекцията с антики е наречена „Малкият Британски музей“ – тук са изложени част от Партенона, откраднати от датски военноморски офицер през 1687г., както чаши от времето на Свещената Римска Империя, изобразяващи Омирови легенди.

Полезна информация за посещение на Националния музей:

Адрес: Ny Vestergade 10, Копенхаген, Дания;

Телефон: +45 33 13 44 11;

Работно време за посещение:

Вторник – неделя, от 10.00 до 17.00 часа (затворен в понеделник);

В периода между юли и август, музеят работи и в понеделник;

Детският музей работи от 10.00 часа до 16.30 часа;

Националният музей е затворен: 24, 25 и 31-ви декември;

Цени на входните билети:

Билет за възрастни – 85.00 DKK;

Билет за семейства – 150.00 DKK;

Безплатно за лица под 18г.;

Как да стигнете до музея:

-Чрез градски транспорт (автобусни линии  1А, 2А и 11А – спирка Stormbroen);

-Чрез автомобил (паркирайте колата на Qpark Illum, намиращ се на Silkegade 4);
Важно: Статията предоставя информация за Национален музей на Дания. Тук ще намерите полезна информация за музея – история, разположение, какво да видите вътре, как да стигнете до там, цени на входните билети, работно време за посещение. За последно статията е обновена от нашия екип на 28 Май 2018г.

Хареса ли ви съдържанието на статията? Ако имате някакви забележки, препоръки или просто се нуждаете от допълнителен съвет относно посещението и разглеждането на града и района, не се колебайте да се свържете с нас на info@cities-of-europe.com! 

Търсите хотел в Копенхаген?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

Национален музей на Дания

По-долу може да видите интерактивна карта относно Национален музей на Дания в Копенхаген, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: