Национален военен музей – град Букурещ, Румъния

Недалеч на север от Националната опера на Румъния, на улица Мирча Вулканеску 125, се намира бивша казарма, в която днес е разположен Националният военно-исторически музей (Muzeul Militar National). Първата част на музея е посветена на разглеждането на военната история на Румъния, която е представена чрез впечатляващи колекции от оръжия, знамена и униформи. Една от секциите на музея, която наистина си заслужава да се разгледа, е посветената на революцията от 1989г. секция. Това е дълбоко вълнуваща презентация, съставена предимно от лични вещи, дарени от семейства на войници и цивилни, убити по време на боевете – очила, часовници, медали, както и далеч по-спиращи дъха предмети, като прокъсани от куршуми и пропити с кръв дрехи.

Национален военен музей

На снимката: Сградата на Националния военен музей в Букурещ /снимка: Кристина Йосиф/;

Основният експонат е пистолет, радиостанция и кървава униформа на генерал Василе Милея, който е бил министър на отбраната по време на революцията. Той е екзекутиран за отказ да извършва поръчки и да стреля по цивилни граждани. В музея може да видите изложени и редица англоезични списания от онова време, включително и много графични изображения на мъртвите и на тези, оплакващи загиналите. Независимо от многобройните предмети, които са изложени в музея, трябва да се отбележи, че Румъния рядко участва във военни действия. От 1958г. тя е единствената страна по Варшавският договор, която нямала руски войски на своя територия. Чаушеску се обявил гръмогласно за разоръжаване, обявявайки мирни предложения и съкращения в бюджета за отбрана.

Национален военен музейНа снимката: Изложени оръдия в задната част на музея;

 

Национален военен музей

На снимката: Изложба на военни униформи;

Национален военен музей

На снимката: Традиционни пушки;

Полезна информация за тази забележителност:

Адрес: Мирча Вулканеску 125, Букурещ, Румъния;

Телефон: +40 21 319 5904;

Работно време:

Сряда-неделя, от 9.00 часа до 16.00 часа;

Затворен в понеделник и вторник;

Цени на входни билети:

Билет за възрастни – 11.00 Леи;

Билет за студенти – 3.00 Леи;

Как да стигнете до музея:

-Чрез метро /станция Gara de Nord sau Eroilor/;

-Чрез автобус /линии 122, 126, 168, 226, 268, 368 до станция Berzei/;

-Чрез тролейбус /линии 62, 85, 93, 96 до станция Mircea Vulcănescu/;В случай че се нуждаете от хотел в Букурещ, може да намерите оферти за места за настаняване на следния линк. Благодарение на програмата за сътрудничество между Booking.com и Градовете на Европа/Cities of Europe, при всяка направена през този линк резервация може да си върнете до 10% от сумата на вашата резервация след приключване на вашия престой в избрания хотел.

Национален военен музей

Важно: Статията предоставя информация за национален военен музей – Букурещ, Румъния. Тук ще намерите полезна информация за музея, неговата история, както и информация как да посетите забележителността. Статията е последно обновявана от нашия екип на 13 Октомври 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно национален военен музей –  Букурещ, Румъния , която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на музея, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: