Националната опера и балет – град Амстердам, Холандия

Малко са сградите в Амстердам, които предизвикват толкова много противоречиви мнения и реакции, както това е при сградата на общината /Stadhuis/ и сградата на националната опера и балет /Muziektheater/. Втората от тях дори е наречена „Stopera” от протестиращите, защото за нейното построяване са разрушени десетки средновековни къщи, които на практика са били единственото оцеляло от стария еврейски квартал. При изграждането на операта е имало и сериозни сблъсъци между протестанти и полиция.

Националната опера и балет

На снимката: Сградата на операта, известна още като „Стопера“;
Сградата е завършена през 1988г. и представлява масивна конструкция от червена тухла, мрамор и стъкло. Сградата на националната опера и балет разполага с най-голямата зала в страната, с капацитет от 1689 души. Тук представленията си провеждат националната опера, както и големи местни балетни компании. Освен да разгледате сградата отвън, може да се включите и в организираните турове зад кулисите.

Националната опера и балет

На снимката: Залата побира близо 1600 души;

Полезна информация за тази забележителност:

 Адрес: Waterlooplein 22, Амстердам, Холандия;

Телефон: +31 (0) 20 551 5455;

 Как да стигнете до националната опера и балет:

-Чрез трамвай /използвайте линии 9, 14/;

-Чрез метро /метростанция Waterlooplein/;

Национална опера и балет

Важно: Статията предоставя информация за националната опера и балет в град Амстердам, Холандия. Тук ще намерите полезна информация за забележителността, нейното разположение, как да стигнете до операта, както и повече информация за историята на сградата. Статията е последно обновявана от нашия екип на 10 Юни 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно националната опера и балет,  град Амстердам, Холандия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението й, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика около операта в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около забележителността, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: