Националният музей на изкуствата – град Рига, Латвия

На кръстовището на улиците Valdemāra и Elizabetes в Рига се издига Националният музей на изкуствата (Latvijas nacionālais mākslas muzejs) – грандиозна неокласическа сграда с фигурата на Атина, наблюдаваща отвисоко над главния й вход. На приземния етаж на музея може да се каже, че са разположени по-непривлекателните колекции, датиращи от 19-ти век. Това са преди всичко руски и немски платна, въпреки че в никакъв случай не трябва да пропускате стаята на Рьорих. Смесващ в своето творчество Арт нуво, руско народно изкуство и източната мистика, Николай Рьорих (1874-1947г.) е един от най-обичаните руски художници на 20-ти век. Представената тук колекция от негови произведения е отлично въведение в работата му.

Националният музей на изкуствата

На снимката: Националният музей на изкуствата;

На снимката: Голямото стълбище, свързващо партерния и първия етаж на музея;

 

По голямо стълбище ще може да се изкачите до галериите на първия етаж, където ще намерите изчерпателен преглед на латвийската живопис и скулптура през вековете. На водещо място сред представените творци е завършилият в Санкт Петербург Янис Розенталс (1866-1916г.), който прилага доста интересен импресионистичен стил при документирането на латвийския пейзаж и хора.  Най-известното негово произведение, което може да се види изложено като част от изложбата, е „Завръщане от църквата след служба” (1894), изобразяващо латвийски селяни в неделните им дрехи. Други творци, които са се опитвали да уловят особеностите на латвийския пейзаж, са били Яниш Валтерс (1869-1932г.) и Вилхелмс Пурвитис  (1872-1945г.) – последният е известен като майстор при представянето на променящата се природа при настъпването на пролетта.

Националният музей на изкуствата

На снимката: Зала в музея;

Разнообразието на латвийско междувоенно изкуството в рамките на музея се дължи особено на дейността и работата на творците от Рига. Обърнете особено внимание на експресионистичните произведения на Йекабс Казакс (1895-1920г.) и на кубистичните картини на Никлавс Струнке (1894-1966г.).

Най-революционно настроеният художник на периода е Хуставс Клучис (1895-1938г.), който е бил ентусиазиран болшевик, избрал да живее в Съветския съюз, а в междувоеннна Латвия. Цяла една стая е посветена на неговите пропагандни колажи и фотомонтажи. Водещата латвийски певица на 20-ти век – имащата руски произход Александра Белцова (1892-1981г.) – е представена чрез поразителна серия от женски портрети, съчетаващи блясъка на лъскавите списания с осезаема атмосфера на апатия и скука.

На снимките: Изложбени зали в Националния музей на изкуствата в Рига;

Полезна информация за Националния музей на изкуствата:

Адрес: площад Янис Розенталс 1, Рига LV-1010, Латвия;

Телефон: +371 673 24 461;

Работно време:

Вторник – четвъртък, от 10.00 часа до 18.00 часа;

Петък, от 10.00 часа до 20.00 часа;

Събота и неделя, от 10.00 часа до 17.00 часа;

Затворен в понеделник;

Цени на входни билети за възрастни:

Билет за Голямата изложбена зала – 3,50 Евро;

Билет за постоянна експозиция – 3,00 Евро;

Комбиниран билет – 6.00 Евро;

Цени на входни билети за студенти:

Билет за Голямата изложбена зала – 2,00 Евро;

Билет за постоянна експозиция – 1,50 Евро;

Комбиниран билет – 3.00 Евро;

Цени на входни билети за ученици:

Билет за Голямата изложбена зала – 2.00 Евро;

Билет за постоянна експозиция – 0,50 Евро;

Комбиниран билет – 2.00 Евро;

Семеен билет /1 възрастен и 1-4 деца/ – 5,00 Евро;

Семеен билет /2-ма възрастни и 1-4 деца/ – 7,00 Евро;

Предлагат се туристически обиколки на английски, латвийски и руски език;

Търсите хотел в Рига?Резервирайте в Booking.com през този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Важно: Статията предоставя информация за Националния музей на изкуствата – Рига, Латвия. Тук ще намерите полезна информация за забележителността – история, разположение, работно време за посещение, цени на билети и др. Статията е последно обновявана от нашия екип на 23 Януари 2017г.


Националният музей на изкуствата

По-долу може да видите интерактивна карта относно Националния музей на изкуствата – Рига, Латвия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: