Нойе Вахе – град Берлин, Германия

Нойе Вахе е военен паметник, проектиран от Карл Фридрих Шинкел и построен между 1816г. и 1818г., като се счита за един от най-добрите примери на нео-класическа архитектура в Берлин. Предната част на паметника е доминирана от огромен дорийски портик с фриз, съставен от барелефи, изобразяващи богини на победата. Триъгълната тимпан над фронтона показва алегорични изображения на Битка, Победа, Полет и Поражение. Сградата първоначално е била използвана като помещение за кралската охрана, но през 1930г. и 1931г. тя е била превърната в паметник на войниците, убити по време на  Първата световна война. През 1960г., след възстановяването му, Нойе Вахе става Мемориал на жертвите на фашизма и милитаризъм. След това, през 1993 г. тя е била повторно посветена-  този път към паметта на всички жертви на война и диктатура.

Нойе Вахе

На снимката: Нойе Вахе, Берлин;

Вътре в сградата гори вечен огън и има гранитна плоча над пепелта на неизвестния войник, боецът на съпротивата и затворник от концентрационен лагер. Под кръгъл отвор в покрива е разположено копие на датиращата от 20-ти век скулптура „Майка с мъртвия си син”, която е дело на местния творец Кати Колвиц, загубила своя син по време на Първата световна война.

Нойе Вахе

На снимката: Скулптурата „Майка с мъртвия син“;

Полезна информация за тази забележителност:

 Адрес: Унтер ден Линден 4, Берлин, Германия;

Телефон: +49 30 25 00 23 33;

Как да стигнете до Нойе Вахе:

-Чрез автобус /вземете линии N100, 200 и 348/;

-Чрез S-Bahn;

Цена на входни билети:

Безплатен достъп;

Работно време:

Всеки ден, от 10.00 часа до 18.00 часа;
Важно: Статията предоставя информация за паметника Нойе Вахе в град Берлин, Германия. Тук ще намерите исторически данни за забележителността, информация за местоположението на паметника Нойе Вахе, как да стигнете до паметника, информация за работното време и цената на входните билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на  03 Август 2018г.

В случай че търсите хотел в Берлин, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно паметника „Нойе Вахе“ в град Берлин, която ви позволява да се ориентирате не само относно разположението на тази забележителност, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика в града около паметника „Нойе Вахе“  в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около забележителността, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути до паметника „Нойе Вахе“, Берлин: