Нидерландия – обща информация за държавата

Нидерландия

Нидерландия

Година на присъединяване към ЕС: 1952г.

Столица: Амстердам;

Обща площ: 41 526 кв.км.;

Население: 16,4 мил. души;

Валута: Евро;

Шенгенско пространство: член на Шенген от 1985г.;

Официални празници в Нидерландия:

27-ми април – Денят на краля. На този ден се чества рожденият ден на крал Вилхелм-Александър.

5-ти  май – Ден на освобождението. На този ден се отбелязва годишнината от края на нацистката окупация по време на Втората Световна Война. Първоначално тази дата се е чествала на всеки 5 години, но през 1990г. е денят е обявен за национален празник и се чества всяка година.

Нидерландия се намира в западната част на Европа и е една от развитите й страни. Известна е с ниската си надморска височина. Самото й име в превод означава „ниска земя”. Близо 1/3 от територията й е под нивото на морското равнище. Страната успява да се предпази от наводнения чрез добре изградена система от канали и диги.

Макар и с малка територия, Нидерландия има развита икономика. Важнo значение за това има пристанището в Ротердам, което е сред най-големите в света. Градът е разположен край делтата на река Рейн, което го прави изключително подходящ за такова голямо пристанище. Сред забележителностите на града се отличават много модерни сгради – Монтевидео Тауър, мостът Еразмус, наблюдателната кула Euromast, висока 186м. и др.  Това модерно строителство носи славата на Ротердам като „Европейският Манхатън”. То е свързано и с факта, че по време на Втората Световна Война историческият център на града буквално е заличен с изключение на няколко сгради.

Сред задължителните забележителности на града са „Кубическите къщи”. Те са плод на въображението на гениалния архитект Пиет Блум. Въпреки причудливата си форма, къщите са обитаеми с изключение на една, която задоволява любопитството на туристите.

Най-голям град в страната и столица на Нидерландия е Амстердам. Той е известен с многобройните си канали, заради които често е сравняван с Венеция и Санкт Петербург. В старинната му част се намира известният „Квартал на червените фенери”, който привлича милиони туристи годишно. Площадът „Дам“ е най-големият площад. Заобиколен е от Кралския дворец и Музея на Мадам Тюсо. Ако сте запален по градинарството, непременно трябва да посетите Пазара на Цветята, където може да намерите десетки видове лалета.
Холандското кралско семейство живее в Хага – град с предимно административни функции. Тук се намират най-важните институции в страната – парламентът, голяма част от посолствата, Международният наказателен съд. Сред интересните места за посещение в Хага са: Дворецът на мира, Дворецът „Ноордеинд“, Музеят „Мавриций“. В миниатюрния град Мадуродам са изложени модели на основните исторически забележителности на Нидерландия.

Почти навсякъде в провинцията можете да наблюдавате прочутите холандски вятърни мелници и обширни поля, покрити с лалета. Страната се слави и с чиста плажна ивица. Времето обаче е такова, че рядко ще ви изкуши да се потопите в иначе чистите води.

Неблагоприятните климатични условия са причина нидерландската кухня да не е особено разнообразна. Основно място в нея заемат зеленчуците, докато месото остава на заден план. Известни холандски специалитети са пушената змиорка, суровата херинга, спаначеният стампот (картофено ястие с репички, спанак и сирене). И холандската грахова супа. Нидерландия е известна и със своите сирена – гауда, едемер.

В случай, че желаете да научите повече информация на забележителностите на Нидерландия и нейните основни градове, моля обърнете внимание на информацията по-долу:

1/ Амстердам;

2/ Гитхорн – зелената Венеция;

3/ Делфт – столицата на холандския порцелан;

4/ Кукенхоф – райската градина на Холандия;

5/ Киндердайк – деветнадесетте холандски мелници;

6/ Сафари парк „Беексе Берген“;

7/ Тематичен парк Ефтелинг;

8/ Замъкът Муидерслот;

9/ Музеят на вещиците, град Аудерватер;

10/ Харлем;

11/ Маастрихт;

Важно: Страницата разглежда подробно европейската държава Нидерландия-  информация, официални празници, транспорт, традиционни храни, обичаи, история, най-известните градове на Нидерландия и техните забележителности. Статията е последно обновена от нашия екип на 27 Юни 2018г.

Нидерландия

В случай че търсите хотел в Нидерландия, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно Нидерландия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на държавата, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: