Ним – най-римският град на Прованс

Герб на Ним:  Ним

 

В регион, който е наситен с римски паметници и в който се усеща ехото на римската култура, Ним може да се определи като най-римският град. Добрата поддръжка на древните паметници и обществени сгради се дължи на факта, че част от тези обекти все още се използват постоянно, така както са били построени преди векове. Амфитеатърът, построен от римляните през 40г. или 50г. пр.н.е., все още е основното място за провеждане на различни видове фестивали и спектакли в града. Класическата и отличаваща се със своите колони Мезон Каре, който преди време е служил като римски храм, след това е бил кметство, частен дом, манастир, църква и местния архив, преди да се превърне в сегашния музей на антики. Земите, където се намира сегашния Ним, са били заселени от келтите през 6-ти век преди Христа, когато тук е имало просто един извор. Кръстили мястото Немасус в чест на техния воден дух, като името в последствие било съкратено на Ним /Nimes/. По времето, когато римляните колонизират района, около 500 години по-късно, градът вече е процъфтяващ център на търговията. Ним е бил разположен на Виа Домициан – главен търговски път между Италия и Испания, като постепенно става един от най-важните градове в Римска Галия. Понт дю Гар е част от 50 километров акведукт, построен през 1-ви век преди Христа, за да свърже оригиналния извор, който бил основен източник на вода за Ним.

Ним

На снимката: Амфитеатърът в Ним;

Римляните носят със себе си и любовта си към спектакъла. Техните гладиаторски състезания еволюирали в по-малко жестоки и опасни забавления, но вкусът на местното население за игри с участието на диви животни продължило и през 18-ти и 19-ти век.  В средата на 19-ти век, испанското бикоборство /коридата/, било привнесено в Ним, като останало популярно, макар и постепенно интересът да намалявал. Доста по-популярен все още, а и по-приемливи за широката аудитория, е Корс Камарг. В тази игра, атлетични млади мъже, облечени изцяло в бяло, се конкурират за да вземете различни символи от рогата на малки местни бикове.

Историята на Ним има и сериозна религиозна окраска. След пети век, различни ереси се борят тук със силата на църквата. През 13-ти век, евреите, които са радват на свободата на Ним от седми век насам, са били изгонени от града. През 16-ти век градът се превръща в крепост на хугенотите и в център на религиозна война и преследване, което продължава до Френската революция.

През Средновековието, качеството и количеството на водните доставките в Ним вода  довело до ръст на текстилно производство, тониране и боядисване – индустрии, които се развиват и в наши дни. В определен момент през 18-ти век, най-малко две трети от работещото население на града са били ангажирани в производство на коприна за чорапи. Модерен Ним остава център за производство на цветни провансалски тъкани, покривки за маси и дрехи. С население от около 135 000 души, Ним е интригуваща смесица от класическа, средновековна, барокова и авангардна модерна архитектура (Норман Фостър, Жан-Мишел Уилмот, Жан Нувел и други са проектирали обществените сгради на Ним). Градът предлага няколко чудесни музея, най-добрите римски обекти в Прованс, както и спокойният живот на обикновените южни градчета.

Гербът на Ним, представляващ крокодил и палма, може да се види из целия град – по  табелите, по портите на обществените сгради, както и по тротоарите на Стария град. През 31г. преди Христа, Октавий победил Антоний и Клеопотра и става Цезар Август. Ветераните от победоносната кампания били възнаградени с земи в новата колония  Nemausus (Ним), където е била изсечена и специална възпоменателна монета. В нея били включени крокодил, прикован към палма под венец от лаврови листа – символ на завладяването на Египет.

Как да стигнете до Ним:

Ним е на около половин час път с кола югозападно от Авиньон по магистрала A9. Градът е добре свързан с Авиньон и Арл, както и други местни общности чрез влак и автобус.

Полезни контакти:

SNCF Железопътна гара: Boulevard Talabot, 33 08 36 35 35 35. Автобусната гара Рутие: Boulevard Natoire, 33 04 66 29 52 00;

Туристическа информация:

Туристическия офис в Ним е разположен на Руе Август 6, телефон: 33 04 66 67 29 11, info@ot-nimes.fr. www.ot-nimes.fr.

Забележителностите на Ним:

Както отбелязахме в началото на статията, Ним се слави със своите римски забележителности, датиращи от векове. На първо място сред тях е Амфитеатърът. Построена през първи век преди новата ера, овалната арена в Ним е била някога мястото, където са се провеждали гладиаторски битки и лов на лъвове. Имало е дори един период, в който в пределите на арената са били разположени църква и дори малко селище. Днес амфитеатърът се използва за фестивали, спортни и културни събития през цялата година. Разполага с покрив, който се използва през зимата, правейки мястото използваемо дори и тогава. Арената в Ним е разполагала с 34 реда за публика, като е можела да побере около 20 000 души.

Полезна информация за Амфитеатъра в Ним:

Адрес: Place des Arenes, Ним, Франция;

Телефон: +33 4 66 21 82 56;

Работно време за посещения:

Амфитеатърът е отворен всеки ден (с изключение на дни с представления и празници).

Януари, февруари, ноември и декември: 9.30 часа до 17.00 часа;

Март и октомври: 9.00 часа до 18.00 часа;

Април, май и септември: 9.00 часа до 18.30 часа;

Юни: 9.00 часа до 19.00 часа;

Юли и август: 9.00 часа до 20.00 часа;

Цени на входните билети:

Билет за амфитеатър – 10.00 Евро;

Намален билет -8.00 Евро;

Комбиниран билет /вкл. посещение на Амфитеатър, Мезон Каре и Тур Магне/- 12.00 Евро;

Намален комбиниран билет – 10.00 Евро;

Ним

На снимката: Амфитеатърът на Ним отвътре;

Следващата интересна забележителност на Ним е Мезон Каре. Това е храм в гръцки стил, който е заобиколен от коринтски колони. Мезон Каре е бил построен в чест на младите синове на император Август Цезар. Мезон Каре бил използван постоянно през различните исторически епохи, а днес той е дом на музей на антики.

Полезна информация за Мезон Каре:

Адрес: Place de la Comedie, Ним, Франция;

Телефон: +33 4 66 21 82 56;

Работно време за посещения:

Мезон Каре е отворен всеки ден.

Януари, февруари, ноември и декември: 10.00 часа до 13.00 часа и от 14.00 часа до 16.30 часа;

Март и октомври: 10.00 часа до 18.00 часа /затворен между 13.00 и 14.00 часа през октомври/;

Април, май и септември: 10.00 часа до 18.30 часа;

Юни: 10.00 часа до 19.00 часа;

Юли и август: 9.30 часа до 20.00 часа;

Цени на входните билети за посещения:

Билет за възрастни – 6.00 Евро;

Намален билет -5.00 Евро;

Комбиниран билет /вкл. посещение на Амфитеатър, Мезон Каре и Тур Магне/- 12.00 Евро;

Намален комбиниран билет – 10.00 Евро;

Ним

На снимката: Мезон Каре;

Точно срещу Мезон Каре в Ним се намира друг интересен музей – Кар д’Арт. Става дума за модерен музей на изкуството, който е проектиран от известния британски архитект сър Норман Фостър. Външният вид на сградата следва формите на класическата сграда, представени в един модерен идиом.

Полезна информация за посещение на Кар д’Арт:

Адрес: Place de la Maison Carree

Телефон: 04 66 76 35 70;

Работно време за посещения:

Вторник-неделя, от 10.00 часа до 18.00 часа;

Цени на входните билети:

Билет за възрастни – 5.00 Евро;

Намален билет – 3.70 Евро;

Ним

На снимката: Кар д’Арт;

Последната забележителност на Ним, на която бихме искали да обърнем внимание, е Жардин дъо ла Фонтен. Красиво оформените зелени площи, които са популярни сред местните жители, са посветени на Немасус, около който се основава Ним. В градините се намира мистериозния храм на Диана, за който се предполага, че е бил посветен на Немасус /келтски бог/, както и Тур Магна /Голямата кула/. Последната е 100 метрова защитна кула, която датира също от римско време.

Ним

На снимката: Жардин дъо ла Фонтен;

%d0%bd%d0%b8%d0%bc6

На снимката: Тур Магна;

Знаете ли, че?

Сините дънки всъщност са свързани с фабриките в Ним? Всичко започнало с твърда памучна тъкан, която била създадена тук за корабни платна. Платът останал известен като серж де Ним, което ако произнесете бързо, ще получите думата „деним”. Платът бил особено популярен сред моряците на Генуа, като хора дори предполагат, че платната на корабите на Христофор Колумб са направени от серж де Ним. Във връзка с моряците от Генуа, боядисаният в индиго плат започва да се нарича „джени”, а от там се стига и до настоящото му име – джинси.
Пазари в Ним:

Ако се чудите дали в Ним има интересни пазари и/или пазарни дни, то може да пробвате в първата неделя на месеца да разгледате пазара за предмети на изкуството, провеждащ се на булевард Гамбета, от 8.00 часа до 13.00 часа. Тук може да намерите скулптура, керамика, живопис и фотография. Иначе в Ним има и всекидневни пазари, като за повече информация може да се свържете с местния туристически офис.

Фестивали в Ним:

Най-големият фестивал в Ним се провежда през месец юни. Фестивалът, свързван с честванията за петдесетница, привлича ежегодно около 2 млн. посетители, като протича с много музика и веселие по улиците на града.

В случай че се нуждаете от хотел в Ним, може да намерите оферти за места за настаняване на следния линк. Благодарение на програмата за сътрудничество между Booking.com и Градовете на Европа/Cities of Europe, при всяка направена през този линк резервация може да си върнете до 10% от сумата на вашата резервация след приключване на вашия престой в избрания хотел.

Ним

Важно: Статията предоставя информация за Ним, Франция. Тук ще намерите полезна информация за града и неговите забележителности, информация за транспорт до Ним, както и съвети за разглеждане на неговите забележителности, пазари и фестивали. Статията е последно обновявана от нашия екип на 10 Септември 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно Ним, Франция, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: