Нисирос – островът със спящия вулкан

Въпреки забележителния вулканичен кратер, който изпъква във вътрешността на острова, Нисирос е сравнително непознат остров сред масовите туристи. Най-честите посетители на острова са еднодневни туристи от близкия остров Кос, така че дори и основното селище на Нисирос, носещо името Мандраки, може да се определи като заспало селце. Основната атракция на острова си остава вулкана, който е и причината за плодородието на Нисирос, както и магнит за любители на флората и фауната. Тъй като плажовете на острова може да се определят само като добри (просто нищо впечатляващо), основното нещо което може да правите на Нисирос, освен разходка до вулкана, си остава една приятна разходка из ослепителните селища като Никеа и Ембориос. За да ги стигнете и разгледате, ще трябва малко да се потрудите и натоварите физически, но определено си заслужава – най-вече заради красивите гледки и чудесната местна кухня. Оглеждайте се за „кукузина“ – напитка, произведена от грозде и смокини.

Нисирос

На снимката: Калдерата на Нисирос;

Как да стигнете до Нисирос:

Нисирос няма летище и до тук може да се стигне само по море. Фериботните връзки обаче също са доста ограничени. Додеканисос Сийуейс /Dodekanisos Seaways/ чрез своите катамарани спира в Нисирос във вторник и четвъртък, на път за Кос и Родос (или връщайки се от тях). Освен това Blue Star Ferries спират два пъти на острова на път за Кос, Калимнос, Астипалея и Тилос. До Нисирос има и множество дневни връзки с разположения наблизо остров Кос. Панагия Спилиани плава до градчетата Кос и Кардамена, докато по-малкото корабче Агиос Константинос осъществява курсове до Кардамена. Пътуванията варират от дестинацията, но са около 10.00 Евро. Пътуването от Пирея до тук е 14 часа, докато от Родос – около 5 часа (от Родос има и по-бързи кораби, които пътуват около 3 часа).

Нисирос

На снимката: Типичната за гръцките острови църква, извисяваща се над селцето Никея;

Как да обикаляте из остров Нисирос:

За разходка из Нисирос през летните месеци може да разчитате на местните екскурзионни корабчета. Ако решите да се възползвате от такава разходка, качете се на корабче от Джиали (Giali), където има хубав пясъчен плаж. Иначе по суша основният транспорт на острова е чрез автобусчета. Всеки ден има връзка с автобус до вулкана. Автобусите пътуват дневно до кратера на вулкана около 10 пъти, като позволяват на туристите да се разходят там около 40 минути. Пътуването до кратера е около 7-8 Евро. Има и автобусен транспорт от пристанището на острова до селището Никея (автобусът минава през Пали и последно беше безплатен).

Разбира се, ако не искате да зависите от разписания на автобуси, може да си вземете кола или скутерче под наем или пък да ползвате такси. Diakomihalis предлага коли под наем на добри цени, а такси от Мандраки до вулкана излиза около 20.00 Евро в двете посоки (обадете се на Ирини – 22420 31474).

Мандраки – основният град на Нисирос:

Около 2/3 от населението на Нисирос е съсредоточено в пристанищния град Мандраки. С типичните за гръцките острови бели къщички, Манраки се простира по протежение на северния бряг на Нисирос. По крайбрежната алея има кафенета и таверни – приятно място за сядане на фона на морския пейзаж. Мандраки е почти напълно пешеходен, така че лабиринтът от улички представлява приятно място за разходка.

Нисирос

На снимката: Мандраки;

Основната забележителност е в далечния западен край на градчето, където се намират руините на датиращия от 14-ти век Замък на рицарите и неговата кула. На неговите по-ниски нива има манастир – Мони Панагия Спилянис (Девата от пещерата), където може да влезете безплатно (дарения са пожелателни). Манастирът е отворен всеки ден от 10.30 до 15.00ч часа. Тъй като Нисирос е доста ограничен откъм плажове, местните посещават често пясъчния плаж на Мандраки, намиращ се в източния край на града.  Това е популярно място за плуване, въпреки че понякога е покрито с морски водорасли. Каменен плаж от черни камъчета се намира пък на запад от Мандраки – това е плажът Хохлаки. До него се достига до една сравнително лоша пътека, така че не се опитвайте да отидете до там, ако времето е било лошо.

Ако имате повече време и искате да разгледате нещо, разказващо повече за историята на острова, може да посетите местния археологически музей. Срещу скромна входна такса, музеят може да се посети всеки ден (без понеделник) от 8.30 часа до 15.00 часа. Този модерен музей, намиращ се на главната пешеходна улица на Мандраки, представя очарователна колекция от елинистична и римска керамика и скулптура, както и по-ранни артефакти, включително и такива правени от обсидиан, добит на съседния остров Джиали. Може да видите и древногръцки надпис, който сочи за неотдавнашен приток от мигранти от Сирия и Палестина.

Недалеч от Мандраки (реално на около 20 минути пеша от градчето) се намира удивителният акропол, датиращ от преди 3000 години. Акрополът е от Микенската ера, но неговите стени са малко по-нови – от 4-ти век пр. Хр. По стените може да видите древни посвещения, макар и да приличат на модерни съвременни графити. Акрополът може да се посети свободно през целия ден, като на много места ще видите табелки и на английски език с информация. От тук се откриват чудесни гледки.

Вулканът на Нисирос:

Нисирос се издига на мястото на вулканична линия в южното Егейско море. Независимо че от последното изригване са изминали около 25 000 години, вулканът все още се счита за спящ, но не и за изгаснал напълно. Първоначално вулканът се е извисявал на около 850 метра височина, но в резултат на три изригвания от преди 30 000 до 40 000 години центърът на вулкана пропада. Бели и оранжеви камъни пемза може да се видят все още по северните, източните и южните краища на острова, докато голям поток от лава покрива целия югозапад около Никея.

Нисирос

На снимката: Кратерът на вулкана на Нисириос;

Местните наричат вулкана Поливотис. Според легендата, по време на битката между боговете и титаните, Посейдон откъснал парче от  Кос и го използвал за улавяне на гиганта Поливоти дълбоко под скалата на Нисирос. Ревът на вулкана се счита за неговия разгневен глас. Посетителите, които искат да изпитат усещането да се разходят във вулкан, може да вземат автобус или такси до там, или да се разходят пеша. Ограничена зона в южния край (отворена от 9.00 до 20.00 часа) дава достъп до няколко отделни кратера. Отидете там преди 11.00 часа сутрин, защото след това тълпите стават големи. Пътека ще ви отведе надолу в най-големия от кратерите – Стефанос, където може да се разходите сред разноцветни фумароли. Повърхността е мека и топла, което прави здравите обувки изключително важни. Не се застоявайте много, тъй като земята е нестабилна и може да се срути. Наблизо има пътека, която води и към по-малкия кратер Полиотис. При всички положения бъдете много внимателни.

Ембориос:

Очарователното, но до голяма степен разрушено село Ембориос, е кацнало високо над назъбения северен ръб на калдерата. Разстоянието от Мандраки до тук е около 9 км. Къщичките се издигат до самият стръмен край на скалистия хребет. Много малко от тях обаче са боядисани в традиционните бели цветове и наистина поддържани. Останалите са потънали и обрасли в растения. Освен котките, прозяващи се на слънце, много малко хора живеят тук все още.

Никея:

За разлика от Ембориос, селцето Никеа, което се намира на около 4 км. на юг от края на кратера, все още е много оживено. Селцето също е почти изцяло пешеходно, тъй като уличките му са толкова тесни, че превозни средства тук не могат да проникнат. Искате или не, ако идвате тук с превозно средство, ще трябва да го оставите някъде в края и след това да продължите пеша. Особено красив е централният градски площад – силно казано „площад“, защото мястото е наистина малко, но пък за сметка на това площадчето е едно от най-красивите места на всичките острови Додеканези. В центъра на площада има красива мозайка от пемза, наоколо може да видите красиви варосани пейки, а над площада се издига селската църква. На няколко места в Никея има красиви места, от където може да се наблюдава вулкана. От Никея може пеша да слезете към вулкана, като за целта трябва да поемете по пътека, започваща зад вулканологическия музей.

Нисирос

 

На снимката: Красивото площадче на Никея;

Нисирос

На снимката: Никея и гледка към калдерата;

Въпросният музей се намира на Платея Николау Хартофили. Музеят е отворен само между май и септември, като може да се посети през всички дни (11.30 до 18.30 часа от понеделник до четвъртък; и от 10.30 до 14.30 часа от петък до неделя). В музея ще научите доста за историята на вулкана и митовете, свързани с него, както и за  влиянието му върху острова. Тъй като се състои почти изцяло от информационни панели, ще ви се наложи доста да почетете, за да научите повече.

Нисирос

На снимката: Вулканическият музей;

Места за настаняване на Нисириос:

Общо взето местата за настаняване на острова се ограничават до пристанището Мандраки. Препоръчваме ви да разгледате следното място за настаняване:

*Hotel Porfyris (Това място за настаняване е на 6 минути пеша от плажа na град Мандраки. Хотелът предлага плувен басейн и ежедневна закуска. Климатизираните стаи са с мебелиран балкон с гледка към планината Диавати и Егейско море. Всички стаи са оборудвани с хладилник и телевизор и включват собствена баня с душ и тоалетни принадлежности. Цените започват от 100.00 лева на вечер за двойна стая).

Искате да резервирате в Hotel Porfyris?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно
Важно: Статията предоставя информация за остров Нисирос, Гърция.  Тук ще намерите полезна информация за острова – история, как да стигнете, най-добро време за посещение, интересни факти. Статията е последно обновявана от нашия екип на 01 Февруари 2018г.

Хареса ли ви съдържанието на статията? Ако имате някакви забележки, препоръки или просто се нуждаете от допълнителен съвет относно посещението и разглеждането на града и района, не се колебайте да се свържете с нас на info@cities-of-europe.com! 

Нисирос

По-долу може да видите интерактивна карта относно остров Нисирос, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на острова, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: