Ньордлинген – укрепеният град

Ньордлинген е един от най-неустоимите средновековни градове по Романтичния път в Германия. Градът се намира на 130 км. северно от Мюнхен и на около 95 км. югозападно от Нюрнберг. Той все още е обграден от добре запазени укрепления, датиращи от 14-ти и 15-ти век. За разлика от други градове по Романтични път, Ньордлинген се слави като една по-спокойна и тиха дестинация.

Ньордлинген

На снимката: Централният площад на града;

Ньордлинген се издига върху огромен кратер, наречен Ries. Преди време се е смятало, че това е кратер от изчезнал вулкан, но сега предположенията клонят към това, че Ries е създаден от метеорит, който е бил поне километър и половина в диаметър. Той е ударил земята преди около 15 милиона години с повече от 72 000 км/ч. Днес кратерът е обект на многобройни изследвания, да не кажем, че е най-изследваният метеоритен кратер на земята.

Как да стигнете до Ньордлинген:

Най-лесният начин да достигнете до Ньордлинген е чрез самолет, но след това трябва да продължите чрез друга форма на транспорт, защото няма директен полет до самия град, а трябва да кацнете в Нюрнберг – най-близкото и удобно летище. С навлизането на нискотарифната компания Wizz Air, вече има директен полет София-Нюрнберг, който се осъществява няколко пъти в седмицата. За повече информация относно разписания и цени, погледнете на www.wizzair.com. Самото летище на Нюрнберг се намира на 6 км. северно от центъра на града. Независимо че е сравнително малко, летището е 9-тото най-натоварено в Германия. За информация и разписания на всички полети, обслужвани тук, проверете на www.airport-nuernberg.de. От Нюрнберг може да продължите с автобус или влак. Ньордлинген и неговата ж.п. гара се намират на главната ж.п. линия Ньордлинген-Аален-Щутгарт, като влакове и в двете посоки преминават често през целия ден. За по-подробна информация относно разписания, посететеwww.bahn.de. Разстоянието от Щутгарт с влак е около 2 часа, от Нюрнберг- също толкова.

Достъпът с кола се осъществява през автомагистрала A7, ако идвате от север или юг или по път 29, ако идвате от изток на града. В случай че предишната спирка на вашето пътуване е Динкелсбюл, следвайте шосе 25 в южна посока.

Туристическа информация:

Туристическият офис на Ньордлинген се намира на Marktplatz 2. От април до октомври офисът работи както следва: от понеделник до четвъртък – от 9.00 до 18.00 часа, петък – от 9.00 часа до 16:30 часа; събота – от 9:30 часа до 13.00 часа. От ноември до края на март, работното време е както следва: от понеделник до четвъртък – 9:00 часа до 17:00 часа и петък – от 9.00 до 15:30 часа.

Търсите хотел в град Ньордлинген?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

Разходка из забележителностите на града:

Започнете разходката си в града по добре запазените средновековни стени на града. По пътя ще може да преминете през 11 от кулите и през 5 укрепени порти. Разходката е наистина приятна и ще ви позволи да погледнете на град от друг ъгъл. В центъра на Стария град, който е ограден от старите градски стени, се намира Рюбенмаркт /Rübenmarkt/. Ако случите да бъдете на този площад в пазарен ден ще бъде завладени от духа на миналото – местните хора са запазили своите традиции под формата на традиционни обичаи и костюми. Като добавим и заобикалящите площада стари къщи, Ньордлинген ще оживее пред вас като един чудесен средновековен град. Около този площад се издигат няколко интересни сгради, сред които и готическото кметство /Rathaus/.

Ньордлинген

На снимката: Старите крепостни стени;

Недалеч от тук се намира и Градският музей на Ньордлинген, където има чудесна колекция от антики. Музеят се намира на Vordere Gerbergasse 1 и е отворен от март до октомври /вторник-неделя, от 13.30 до 16.30 часа/. Входните билети са както следва: за възрастни – 4.50 Евро; за деца – 1.50 Евро; за пенсионери – 3.00 Евро; за ученици и студенти: 3.50 Евро;

При северната страна на площада Рюбенмаркт се издига една от най-старите сгради в града – църквата „Свети Георги“. Тази готическа църква датира от 15-ти век. Интериорът на църквата е интересно декориран с плакети и епитафи, посветени на някои от най-известните местни жители от 16-ти век. Въпреки че оригиналният олтар, дело на Фридрих Херлин (1462 г.) сега е в Градския музей в Ротенбург, част от него /която е посветена на Разпятието Христово/, е все още в църквата. Над главния олтар се издига още по-сложен бароков олтар. Най-забележителният елемент на църквата обаче е издигащата се на 90 метра височина готическа кула, наречена „Даниел“. През нощта градският пазач се провиква от камбанарията, а гласът му се чува по улиците на града. Кулата е достъпна всеки ден от април до октомври, от 9:00 до 20:00 часа, а входът е 3.00 Евро. Самата църква е достъпна безплатно.

Ньордлинген

На снимката: Църквата „Свети Георги“;

Последната интересна забележителност в града, на която искаме да обърнем внимание, е музеят „Rieskrater”. Разположен на Hintere Gerbergasse, музеят документира влиянието на метеорита, който се е разбил в земята при платото Алб преди около 15 милиона години. Музеят е отворен както следва: ноември-април /вторник-неделя, от 10.00 до 12.00 часа и от 13.30 часа до 16.30 часа/ и април-октомври /вторник-неделя, от 10.00 до 16.30 часа/. Билетът за възрастни е 4.50 Евро; семеен пропуск – 9.50 Евро; студенти – 2.50 Евро; пенсионери – 3.00 Евро.

Ньордлинген

Ньордлинген

На снимките: Музеят „Rieskrater“;
Важно: Статията предоставя информация за град Ньордлинген, Германия. Тук ще намерите полезна информация за града – история, разположение, транспорт, забележителности, местни фестивали. Статията е последно обновявана от нашия екип на 28 Септември 2017г.

Търсите хотел в град Ньордлинген?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

Хареса ли ви съдържанието на статията? Ако имате някакви забележки, препоръки или просто се нуждаете от допълнителен съвет относно посещението и разглеждането на града и района, не се колебайте да се свържете с нас на info@cities-of-europe.com! 

Ньордлинген

По-долу може да видите интерактивна карта относно град Ньордлинген, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: