Новата джамия – град Истанбул, Турция

Yeni Camii, или „Новата джамия“, е сред известните градски забележителности на Истанбул, разположена от другата страна на оживения път при фериботния терминал Еминьоню. Внушителна сграда, районът на която е изпълнен с гълъби /но и с доста амбулантни търговци и джебчии/, Новата джамия е последната построена от по-големите джамии в Истанбул. Историята на тази джамия хвърля доста светлина върху ожесточените битки за власт, които са се водили в харема на султаните. Джамията е издигната за Валиде султан Сафие – красива венецианка, за която доста хора твърдели, че всъщност е венециански шпионин. Тя била майка на Мехмет III и една от най-могъщите валиде султани, като реално управлявала империята, използвайки слабостта на своя син. Новата джамия е и единствената джамия от този тип, която била построена по времето на Мехмед III, а избраното за нея място /посочено именно от Сафие/ изглеждало напълно неподходящо. Районът бил бедняшки, като тук живеела еврейска секта, носеща името Карайтеш, която заради строителството била изселена отвъд Златния роб. Синагога и църква трябвало да бъдат разрушени, за да се направи място за джамията. Мястото било опасно близо до водата, като плановете за строителство били затруднявани от водите на Златния рог.

Новата джамия

На снимката: Новата джамия /Yeni camii/, разположена на брега на Златния рог, близо до моста Галата;

Търсите хотел в Истанбул?Резервирайте в Booking.com през този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Още по-голяма пречка за изграждането на джамията била водената в султанския двор политика. Първоначалният архитект е бил екзекутиран за ерес, а в последствие работата е била прекъсната отново заради смъртта на Мехмед III и прогонването на майка му в Стария дворец. Строителството било стигнало до по-ниските крила на постройката, когато отново било спряно, като дори се стигнало до завръщането на евреите Карайтеш, които превърнали мястото в лагер сред развалините и недовършените постройки. Едва 60 години по-късно сградата била завършена от Валиде Султан Турхан Хатидже, майка на султан Мехмед IV.

 

Новата джамия

На снимката: Вътрешният двор на джамията с традиционния фонтан;

Джамията е проектирана от ученик на Синан, но като цяло се счита, че при нея липсва грациозността на произведенията на самия Синан. Все пак постройката е атрактивна, построена по кръстовиден план, с голям централен купол, поддържащ четири по-малки купола. Влизането в джамията се осъществява чрез красив двор, заобиколен от портици, с атрактивен осмоъгълен фонтан в центъра. Има два атрактивни михраба, които пробиват стената от двете страни на главния портал, като са украсени с интересен резбован дизайн.  Дървените врати са инкрустирани със седеф, а основният михраб е позлатен

Новата джамия

Новата джамия

На снимките: Интериорът на Новата джамия;

Новата джамия е много повече от просто една джамия, като първоначално тук е имало болница, училище, баня, две чешми, гробница и пазар. Получаването на приходи било част от съществуването на всеки един подобен комплекс, като днес долните камери на кралския вход в североизточния ъгъл на джамията сега помещават магазини. Там се продават качествени маслини, зехтин и други продукти на по-ниски цени, отколкото в редовните магазини.

Новата джамия

На снимката: Куполът на джамията;

Полезна информация за тази забележителност:

Адрес: Район Рустем паша, Еминьоню, 34116 Фатих/Истанбул, Турция;

Работно време:

Отворена в всеки ден, от 9.00 часа до 18.00 часа;

Затворена по време на молитва, както и в петък до 14.30 часа;

Цени на входни билети:

Вход свободен;Търсите хотел в Истанбул?Резервирайте в Booking.com през този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Важно: Статията предоставя информация за Новата джамия в Истанбул, Турция. Тук ще намерите полезна информация за забележителността и какво трябва да знаете за посещението на мястото.  Статията е последно обновявана от нашия екип на 13 Декември 2016г.

Новата джамия

По-долу може да видите интерактивна карта относно Новата джамия в Истанбул, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района.