Новата катедрала на Коимбра – град Коимбра, Португалия

Новата катедрала на Коимбра е седалището на епископа на Коимбра и се намира в близост до университета на Коимбра, в горната част на града. Сградата, където днес се помещава новата катедрала на града, е била използвана първоначално от местния орден на йезуитите. През 18-ти век обаче орденът е забранен със заповед на Маркиз Помбал, министър на крал Жозе I. През 1772г., около 12-13 години след забраняването на ордена, седалището на местния епископ било пренесено от старата катедрала на града в тази останала пустееща сграда.

Новата катедрала на Коимбра

На снимката: Сградата на новата катедрала на града;

Новата катедрала на Коимбра не е толкова впечатляваща и интересна като старата катедрала на града, но все пак заслужава да се посети. Фасадата на сградата с главния вход е изчистена, като тук заслужава да се отбележат поставените в ниши четири статуи на йезуитски светци. Горната част на фасадата, завършена през 18-ти век, се характеризира с типични барокови елементи. Отгоре може да видите и две камбанарии, както и купол.

Интериорът на катедралата също не носи нещо впечатляващо. Постройката е еднокорабна, като вътре може да видите няколко отделни параклиса. Основният параклис на абсидата е декориран с красиви дърворезбовани олтари, датиращи от 17-ти и 18-ти век. Страничните параклиси пък се отличават с украса в типичен бароков и манеристки стил. Датиращият от 17-ти век хор на катедралата е пренесен тук от старата катедрала на Коимбра. Същото важи и за красивия съд за кръщенета, дело на Перо и Фелипе Енрикеш, който е изработен в късен готическо-мануелински стил и датира от 16-ти век.

Новата катедрала на Коимбра

На снимката: Катедралата вътре с красивия олтар;

Полезна информация за забележителността:

Адрес:  Се Нова де Коимбра, Ларго да Фейра дос Естудиантес, Алта де Коимбра, 3600-213 Коимбра, Португалия;

Телефон: +351 239 823 138;

Работно време:

Понеделник-събота, от 10.00 часа до 18.30 часа;

Неделя от 10.00 часа до 12.30 часа;

Вход: Безплатно;

Вход за ризницата на катедралата – 1.00 Евро;

Как да стигнете до новата катедрала:

-Чрез автобус /използвайте линии 34 или 103/;Важно: Страницата предоставя полезна информация за новата катедрала на Коимбра, една от големите забележителности на португалския град Коимбра -историческа справка, адрес на новата катедрала на Коимбра, , цена на входните билети за посещение, работно време за посещения. Статията е последно обновена от нашия екип на 20 Юли 2018г.

Новата катедрала на Коимбра

В случай че търсите хотел в Коимбра, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно новата катедрала на Коимбра, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: