Нюрнберг – един от най-значимите исторически градове на Германия

Нюрнберг е едни от най-значимите градове на немската провинция Бавария. Разположен е на 169 км. северозападно от Мюнхен, на 225 км. североизточно от Франкфурт и на 204 км. североизточно от Щутгарт. Градът се слави с изключително богата история, но за съжаление не всички доказателства за тази история са достигнали до нас заради световните войни. През 1950г. Нюрнберг отбелязва своята 900 годишнина от основаването си, но белезите именно на Втората световна война са доста пресни тогава. Нюрнберг някога е бил шедьовър на средновековното великолепие, но това наследство е изгубено в пепелта на войната. С изключение на Дрезден, няма друг немски град, който да е претърпял подобно опустошение и то само в резултат на една самолетна атака. В нощта на 2-ри януари 1945г. 525 британски бомбардировача Ланкастър  подлагат на разрушения Нюрнберг, считан за идеологически център на Третия Райх.

Нюрнберг

На снимката: Старата част на града с издигащия се нависоко Кайзерберг;

В наши дни градът вече е възвърнал своята жизненост и е символ на следвоенния просперитет. През последните години населението на града нараства непрекъснато, което се дължи най-вече на доста гастарбайтери, предимно от бившия съветски блок. През по-голямата част от годината градът е препълнен с туристи, независимо, че днес е значим индустриален център. В Нюрнберг продължават да се произвеждат традиционните сладки с джинджифил, както и ръчно изработените играчки. Когато говорим за това, с което е известен градът, няма как да не отбележим, че именно тук през 16-ти век се правят първите джобни часовници.

Вековете на изкуството и архитектурата превръщат Нюрнберг в съкровище. През 15-ти и 16-ти век градът се радва на културен бум, който го прави център на герман ския Ренесанс, обединяващ традициите на италианския Ренесанс и немската готика. В града творят такива творци като Вейт Стос, Петер Вишер, Адам Крафт, Михаел Волгемут и, преди всичко,  Албрехт Дюрер. Процъфтяват и гилдиите, съставени от проспериращи занаятчии.

Нюрнберг

На снимката: В двора на Кайзерберг – седалище в продължение на векове на владетелите на Свещената Римска Империя;

Много от най-важните сгради в Нюрнберг, включително някои от най-добрите църкви в Германия, са възстановени или реконструирани. Старата част на града, известна като „Altstadt“, се намира главно в пешеходна зона. Днешните посетители могат да видят руините от укрепленията, които някога са заобикаляли града, както и по-модерни обекти, като например Съдебната палата, където се е провел съдебният трибунал за военни престъпления през 1946г.

Нюрнберг

На снимката: Типичните на централната част на Нюрнберг калдаръмени улички;

Посетителите могат да видят и Цепелинфелд Арена – огромният амфитеатър, където между 1927г. и 1935г. Хитлер организира тези драматични нацистки митинги, които са били обезсмъртени от Лени Рифенщал в „Триумф волята“. Архитектът на Хитлер, Албърт Спеер, изгражда това, което е наречено „бетоновата Мека“, чиито основи днес са превърнати в парк с жилищни блокове, търговски панаир и концертна зала.

Как да стигнете до Нюрнберг:

Най-лесният начин да достигнете до Нюрнберг е чрез самолет. С навлизането на нискотарифната компания Wizz Air, вече има директен полет София-Нюрнберг, който се осъществява няколко пъти в седмицата. За повече информация относно разписания и цени, погледнете на www.wizzair.com. Самото летище на Нюрнберг се намира на 6 км. северно от центъра на града. Независимо че е сравнително малко, летището е 9-тото най-натоварено в Германия. За информация и разписания на всички полети, обслужвани тук, проверете на www.airport-nuernberg.de.

Нюрнберг

На снимката: Църквата Свети Лаврентий;

Ако решите да обикаляте из Германия с влак, то трябва да знаете, че централната гара на града /Nurnberg Hauptbahnhof/ се намира на пътя на няколко важни немски железопътни линии. От тук има чести връзки с големите градове или много по-малки регионални градове. Времето за пътуване с влак от Франкфурт е 2 часа; от Берлин – 6 часа; от Мюнхен – 2 часа. Повече информация за разписанията може да намерите на www.bahn.de. Автобусните линии от по-отдалечените градове  като Мюнхен и Франкфурт се оперират от Deutsche Touring GmbH (www.touring.de). Обслужването на регионалните автобусни линии между отделните градове в пределите на Франкония се осъществява от Omnifusverkehr OVF Franken GmbH.

Чудесната пътна мрежа на Германия, която все още е безплатна за леки автомобили, предлага чудесна възможност за бърза и евтина /от към пътни такси/ обиколка на Германия. Ако сте решили да обикаляте из тази част на Германия с кола, поемете по магистрала А9 на север от Мюнхен, а ако потегляте от Франкфурт поемете по А3. От Берлин също трябва да се движите по А9, но в южна посока.

Туристическа информация:

Туристическият офис в Нюрнберг се намира на Хауптмаркт 18 /Hauptmarkt 18/. Офисът работи от понеделник до събота, от 9.00 до 18.00 часа.

Нюрнберг

На снимката: Градът е бил тясно свързан с нацистите и една от интересните местни забележителности е Документационният център на нацисткия параден площад

Транспорт:

Нюрнберг разполага със система на метро /U-bahn/, която се състои от линии, пресичащи града във всички посоки. Линиите се пресичат при централната гара – Hauptbahnhof. Билетите са най-различни като видове и цени. Предлагат се билети с валидност до 60 минути, както и такива с валидност до 90 минути /може да слизате и да се качвате колкото желаете в рамките на този период/. Билетите струват между 1.60 Евро и 3.00 Евро. Дневният билет струва 7.90 Евро. Основните спирки в централната част на града, за които трябва да се оглеждате, защото са в историческото ядро на Нюрнберг, са Лорензирхе и Вайсър Турм.

Веднъж достигнали до центъра на града, няма да имате проблем да обиколите всичко пеша. Разходка между две точки в противоположните краища на стария град – Hauptbahnhof (Централна жп гара) и Кайзербург (в основата на средновековния замък на града) –ще ви отнеме само около 30 минути и ще ви преведе през сърцето на средновековното ядро ​​на града и по-голямата част от историческите му паметници.

Нюрнберг

На снимката: Градът разполага с модерен трамваен транспорт;

Пазаруване в Нюрнберг:

Разположен в близост до жп гарата в центъра на града, Handwerkerhof (разположен до метро станция Hauptbahnhof) е занаятчийски мол в средновековна крепостна атмосфера, където са франконски майстори създават и продават широк спектър от занаятчийски артикули. Мястото е отворено в периода между 20-ти март и 23-ти декември /през седмицата от 10:00 до 18:30 часа и събота от 10:00 до 16:00 часа/. През декември също така работи и в неделя, от 10.00 часа до 18.30 часа. Друг интересен магазин е Кистнер /Kistner/, разположен на Weinmarkt 6 /станция на метрото: Lorenzkirche).  Този прекрасен магазин е пълен с антични книги и гравюри, включително такива на Дюрер, Рембрандт и други известни или по-малко прочути майстори.

Любителите на порцелана, кристала и въобще стъклените предмети, може да посетят Villeroy & Boch, намиращ се на Königstrasse 13 /метро станция: Lorenzkirche/. Най-големият универсален магазин в града е Karstadt, разположен на Königstrasse 14 /метро станция Lorenzkirche/. Тук се предлагат дрехи, домашни потреби и аксесоари.

Нюрнберг

На снимката: Коледният базар в града е определян като един от най-големите немски коледни базари;

Повече за коледния базар в Нюрнберг може да прочетете в следната наша статия тук.

По-долу ще видите списък на основните забележителности на града, които не бива да пропускате. С кликване върху името на забележителност ще се отвори допълнителна страница с детайлна информация за обекта – историческа информация, местоположение, както и практическа информация за посещението на този обект:

1/ Къщата на Албрехт Дюрер;

2/ Документационен център на нацисткия параден площад;

3/ Германски национален музей;

4/ Кайзербург;

5/ Църквата Свети Лаврентий;

6/ Църквата Свети Себалд;

7/ Музей на играчките;
Важно: Статията предоставя информация за град Нюрнберг, Германия. Тук ще намерите полезна информация за града – история, разположение, транспорт, забележителности, местни фестивали. Статията е последно обновявана от нашия екип на 11 Септември 2017г.

Търсите хотел в град Нюрнберг?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

Хареса ли ви съдържанието на статията? Ако имате някакви забележки, препоръки или просто се нуждаете от допълнителен съвет относно посещението и разглеждането на град Нюрнберг и района, не се колебайте да се свържете с нас на info@cities-of-europe.com! 

Нюрнберг

По-долу може да видите интерактивна карта относно град Нюрнберг, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: