Окото на Осмар – село Осмар, България

В района на шуменското плато е разположеното малкото село Осмар. Макар и много често селото да се свързва с името на местния пелин- чудесно червено вино със сладко-кисел вкус, селото далеч не остава известно само с това. Голямата атракция тук са разположените над селото скални манастири. Районът на шуменското плато е известен със своите многобройни скални манастири, сред които попада и близко разположеният Ханкрумовски скален манастир.

Окото на Осмар

На снимката: Скална забележителност „Окото на Осмар“;

Осмарските скални манастири са изградени в типичните за този район варовикови скали, като в образуваните дупки са живели монаси, които следвали исахасткото учение. Първият и по-значим от тези манастири, носещ името Костадинов манастир, е издълбан в скалата на височина около 10 метра от земята. За да стигнете до манастира трябва да се изкачите по метална стълба. Самият Костадинов манастир се състои от две помещения, от което първото е служило като църква с олтар, а второто е известно с многобройните си ниши. На върха на скалата над Костадиновия манастир е разположено природно образувание, наподобяващо халка или око. Оттук идва и името на цялата тази забележителносто, наричана „окото на Осмар”.

Окото на Осмар

На снимката: Костадиновият манастир;

Недалеч от Костадиновия манастир се намира Диреклията- следващата скална църква в комплекса. Името на църквата идва от турски език /от думата „дирек”/ и се дължи на разположения до входа на църквата стълб. Местни жители вярват, че Диреклията не е служила толкова като църква, а по-скоро като затвор за тези монаси, които не следвали точно исахисткото учение.

Окото на Осмар

На снимката: Скална църква „Диреклията“;

Покрай окото на Осмар минава тясна пътека, от където се открива красива гледка към Окото и Осмарския боаз. За да стигнете до тази забележителност трябва да поемете в посока Велики Преслав /ако пътувате от Шумен след 10-на километра ще видите табелата за село Осмар/. В центъра на Осмар има интересна часовникова кула, пред която може да оставите превозното си средство. Оттук трябва да тръгнете по улица „Баба Тонка”. Пригответе си удобни обувки, защото пътят става черен в един момент, а разстоянието не е никак малко- някъде около 3 километра. На края на пътеката ще излезете пред забележителността и скалните манастири.

 

Окото на Осмар

На снимката: От окото на Осмар се открива красива панорамна гледка;

Ако сте решили да отделите един ден за пътуване из тази част на България, то след като посетите Окото на Осмар, може да разгледате и други подобни забележителности на шуменското плато. Недалеч отстоят Ханкрумовски и Дивдядовски скални манастири, а така също и по-известният като забележителност Мадарски конник.

Иначе докато се намирате в село Осмар, може да опитате от местното вино. Историческите данни сочат, че първото шампанско в България се е произвело именно в това село, а винопроизводството датира от 19-ти век. Осмарското вино се характеризира със своя силен аромат, дължащ се на факта, че към виното се добавят над 30 вида билки и плодове.

Окото на Осмар

Важно: Статията предоставя информация за Окото на Осмар – село Осмар, България. Тук ще намерите исторически данни за забележителността, информация за местоположението й, как да стигнете до тази природна забележителност, информация за осмарските скални манастири. Статията е последно обновявана от нашия екип на 16 Август 2018г.

В случай че търсите хотел в района на село Осмар, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно Окото на Осмар – село Осмар, България, която ви позволява да се ориентирате не само относно разположението на тази забележителност, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика около забележителността в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около забележителността, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути до нея: