Орта Сан Джулио, езерото Орта

Герб на Орта Сан Джулио: Орта Сан Джулио

 

Градчето Орта Сан Джулио е една от задължителните дестинации на езерото Орта, а така също може да се определи и като един от най-очарователните градове из всички езера в северна Италия. Градчето е малко и може да се обиколи само пеша- ако пристигате с автомобил, то ще трябва да го оставите някъде извън града. Тук няма да видите традиционните на езерото Маджоре големи хотели, няма да срещнете и тълпите от туристи, които са типични за другите езера. Поради тази причина Орта Сан Джулио се явява един вид облекчение, особено ако пристигне тук след Милано или след прекарани няколко дни в Стреза на езерото Маджоре.

Орта Сан Джулио

На снимката: Орта Сан Джулио е може би най-романтичното градче на езерото Орта;

Една от основните местени улици в Орта Сан Джулио е Виа Боси, до която ще стигнете без големи затруднения. Това е тясна средновековна улица, която е изпълнена с магазини за деликатеси, магазини за антики и бижута, както и такива за различни местни занаяти. Улицата ще ви отведе до интересната сграда на кметството, в чиято градина през лятото се състоят сватбени ритуали. Градината гледа към езерото през Пиаца Мота- централният градски площад. Отделете време да се разходите из градините. Разположението им до езерото, както и красивата гледка към остров Сан Джулио, превръщат това място в чудесна дестинация за правене на красиви снимки. Туристическият офис ма града е тук също.

Орта Сан Джулио

На снимката: Палацо Комунале;

Пиаца Мота може да се оприличи на театър, в който всички места предлагат красива гледка към Изола Сан Джулио- най-красивият от всички острови в езерото. В далечния край на площада е някогашният известен хотел Алберго д’Орта. От лявата страна са наредени малки магазини и барове, разположени в красиви къщи от 17-ти век, боядисани в нюанси на жълто, бледо розово и синьо.

Орта Сан Джулио

На снимката: Пиаца дела Мота по време на пазарен ден;
Кметството на Орта Сан Джулио, или Палацо дела Комунита, представлява истинска наслада за окото. Построено през 1582г., сградата е била седалище на законодателната власт на тази малка общност. По красиво декорирания екстериор може да се видят гербове на някои от епископите на Новара, които са управлявали региона почти непрестанно до 1817г. Главният площад в града е известен още като Салото /Salotto/, или още като гостната на града. Ако решите да поседнете за бързо питие, то бързо ще премине в обяд, а ако поседнете уж за 10 минути, за да си сверите нещо по пътеводителя, те бързо ще се превърната в два часа, прекарани в наблюдаване на живота на местните.

Орта Сан Джулио

На снимката: Скалинета /Салита/ дела Мота, водеща към църквата „Санта Мария делла Асунта“;

Орта Сан Джулио е свързан чрез малки фериботи с Изола Сан Джулио, а в допълнение между двете места пътуват и частни водни таксита. Част от туристите предпочитат сами да стигнат до острова, така че може да помислите и за наемане на лодка. Иначе ако решите да отложите за известно време посещението на острова, то може да уплътните времето си като продължите разходката си из града, тръгвайки по тясната уличка Скалинета дела Мота. Уличката ще ви отведе до боядисаната в жълто църква Санта Мария делла Асунта. Църквата е построена през 1485г. от благодарни граждани, които оцелели от чумната епидемия, като е възстановена през 18-ти век. Нейният хладен екстериор, с който се избягват най-лошите крайности на бароковия стил, осигурява известно облекчение от лятното слънце. Фокусът ви тук обаче трябва да се насочи към самата улица пред църквата. Скалинета делла Мота е заобиколена от красиво изрисувани къщи и дворци, построени между Средновековието и 18-ти век.

Езерото Орта

На снимката: Скалинета дела Мота вечер;

Полезна информация за посещение на Орта Сан Джулио:

Адрес: Orta San Giulio, Пиемонт, Италия;

Туристически офис на Орта Сан Джулио: Via Olina 9/11, Орта Сан Giuglio, Италия;

Телефон: +39 0322 905614;

 Адрес на църквата „Санта Мария делла Асунта“: Салита дела Мота, 28061 Орта Сан Джулио, Италия;

Телефон за контакт с църквата: +39 0322 90149l;

 Адрес на кметството на Орта Сан Джулио: Via Боси 11, 28016 Орта Сан Джулио, Италия;

Телефон за контакт с кметство: +39 0322 911972;

Орта Сан Джулио

Важно: Статията предоставя информация за град Орта Сан Джулио, разположен на брега на езерото Орта, Италия. Тук ще намерите исторически данни за града, информация за местоположението му, как да стигнете до него, полезна информация за работното време и цена на входните билети на някои от местните забележителности, опции за пешеходни разходни около града, информация за местни интересни места. Статията е последно обновявана от нашия екип на 20 Април 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно град Орта Сан Джулио, разположен на брега на езерото Орта, Италия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на този италиански град, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика около града в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около града, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в града: