Ортакьой – град Истанбул, Турция

В миналото районът на Ортакьой, разположен до парка Йълдъз и на около 1 км. от Бешикташ, е бил един от изостаналите райони на Истанбул. С годините обаче атмосферата тук значително се е променила като днес скъпи ресторанти и тематични барове са изникнали почти навсякъде. Районът се намира в непосредствена близост до моста Босфора, завършен за честванията по случай 50 години от основаването на Турската република. Днес Ортакьой е дом на някои от най-известните клубове в Истанбул. За да стигнете до квартала, вземете автобус линия 40 от Таксим или пък автобус линия 30 от Еминьоню. Като алтернатива можете да вземете трамвай от Султанахмет, или трамвая от площад Таксим до Кабаташ, а оттам да продължите с автобус линия 22/Е до Ортакьой. Друга опция за придвижване е да си вземете ферибот до Бешикташ, а оттам да продължите пеша /около 15 минути ходене/.

Ортакьой

На снимката: Джамията Ортакьой е един от символите в тази част на Истанбул;

Когато Ортакьой е само една малко рибарско селище, студенти и преподаватели са се събирали тук, за да пият чай и да обсъдят някои от важните теми на деня. Това е времето, когато тук се е провеждал неделен пазар, на който са се предлагали някакви предмети на изкуството и занаятите. Днес на много места ще видите дневни сергии, предлагащи сребърни бижута, слънчеви очила и още много други видове стоки. Освен да се разходите из района, заслужава си да посетите и едноименната джамия, построена през 1855г. Последната се издига точно на брега на Босфора, като е обект на множество снимки на фона на моста Босфора, извисяващ се точно зад нея.

 

Ортакьой

На снимката: Интериорът на джамията Ортакьой;

Друга интересна забележителности на района Ортакьой е арменската църква Сурп Ашздвадзадз, построена между 1661г. и 1684г. Макар да е доста обикновена на външен вид, неокласическият й интериор е пищно декориран, като трябва да се отбележи позлатения олтар. Служби се провеждат тук всяка неделя сутрин. Когато говорим за църкви в тази част на Истанбул, можем да отбележим и  гръцката православна църква Свети Фокас, построена през 1854г., както и синагогата Езтини Ахаим.

Ортакьой

На снимката: Интериорът на арменската църква в Ортакьой;

Ортакьой

На снимката: Ако решите да посетите района на Ортакьой, опитайте от големите картофи с пълнеж, които ще видите да се предлагат на много места;

Полезна информация за Ортакьой:

Основна атракция в Ортакьой:

Джамията Ортакьой;Важно: Статията предоставя информация за  района Ортакьой в Истанбул, Турция. Тук ще намерите полезна информация за тази част на Истанбул и какво може да видите по време на вашето посещение тук. Статията е последно обновявана от нашия екип на 19 Декември 2016г.

Търсите хотел в Истанбул?Резервирайте в Booking.com през този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

Ортакьой

По-долу може да видите интерактивна карта относно района Ортакьой в Истанбул, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на района, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района.