Осеновлашки манастир Седемте престола – село Осеновлаг, България

Осеновлашкият манастир, носещ още неофициалното име „Седемте престола” е православен манастир, намиращ се в рамките на Софийската епархия. Първите сведения за неговото съществуване датират от 16-ти век, но историците считат, че манастирът е построен първоначално по време на II-то Българско Царство и датира реално от 13-ти или 14-ти век. Според някои легенди дори манастирът е съществувал още през 11-ти век, като се споменава дори и за това, че цар Петър II е нощувал в манастира. Макар и официалното име на манастира да е „Осеновлашки манастир”, защото е разположен в близост до село Осеновлаг, манастирът е по-известен като „Седемте престола”. Ако решите да го посетите, ще видите че навсякъде по указателните табели се говори именно за манастир „Седемте престола” и не е използвано официалното му име.

Осеновлашки манастир Седемте престола

На снимката: Сградите на манастира отвън;

Наименованието „Седемте престола” е свързано с редица интересни легенди. Според една от тези легенди 7 боляра са поставили началото на 7 селища в околността – Осенвлаг, Огоя, Лакатник, Оградище, Буковец, Желен и Лесковдол. Отделно от това в храма на манастира има 7 параклиса /престола/, посветени на различни светци. През годините манастирът е бил многократно опожаряван от турците и в последствие възстановяван. Последното такова възстановяване на храма датира от 1815г. В храма може да се видят дървени иконостаси, върху които си личат различни библейски разкази, както и растителни и животински елементи. Едно от произведенията, заслужаващо особено внимание, е дървеният полюлей, който е съставен от петнадесет части с оцветени дърворезбени сцени.

Осеновлашки манастир Седемте престола

На снимката: Основната зала на храма на манастира, заедно с дървения полюлей;

Сред забележителностите на манастира е и гробът на Змей Горянин- псевдоним на българския писател Светозар Димитров /1905-1958г./. Той е прекарал последните години от живота си именно в манастира и е погребан зад сградата на храма.

Осеновлашки манастир Седемте престола

На снимката: Гробът на „Змей Горянин“;

Манастирът „Седемте престола” се намира на около 90 км. от София. За да стигнете до него трябва да тръгнете в посока гр. Нови Искър и да следвате главния път до Своге. Подминете Своге и продължете да се движите по главния път докато не стигнете до село Елисейна. Тук трябва да свиете в дясно от пътя /мястото е означено с табела/ и да преминете през влаковите релси. Оттук до манастира има добър, но тесен път, преминаващ през село Габровница /кръстено на малката река, която преминава недалеч от самия манастир/. След около 10 км. ще достигнете до манастира, който се намира от лявата страна на пътя. Пред него има паркинг, на който да оставите колата си. На 10 км. от манастира, ако продължите нагоре по главния път, ще достигнете до село Осеновлаг, където е разположен известния в района чифлик „Ненкови”, предлагащ място за отдих и възможност да видите красиви животни, вкл. и щрауси.

Осеновлашки манастир Седемте престола

На снимката: Храмът на манастира отвън;

Осеновлашки манастир Седемте престола

На снимката: Друга от манастирските сгради и част от красивия двор на манастира;Статията предоставя информация за Осеновлашки манастир Седемте престола – с.Осеновлаг- исторически данни, местоположение, информация как да стигнем до тази забележителност. Статията е последно обновявана от нашия екип на 26 Юли 2018г.

Осеновлашки манастир Седемте престола

В случай че търсите хотел в България, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно Осеновлашки манастир Седемте престола, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: