Ослековата къща – град Копривщица, България

Ослековата къща е един от най-ярките образци на българската възрожденска архитектура. Построена е по време на Кримската война от уста Минчо, известен самоковски майстор. Принадлежала е на богатия копривщенски търговец Ненчо Ослеков, деец в националноосвободителните борби. В неговата абаджийска работилница са ушити дрехите на участниците в Априлското въстанието. Заради тази си дейност след потушаването му Ненчо Ослеков е заловен и обесен в Пловдив.

Ослековата къща

На снимката: къща-музей “Ослекова къща”.

Къащата е двуетажна с полу-вкопана изба. Изящните стенописи са творение на талантливия възрожденски майстор Коста Зограф. Трите големи стенописни пейзажа на фронтона от вън, пресъздават гледки от Александрия, Кайро и Цариград. Специфичното за къщата е нейната асиметричност. Поради тесния терен къщата  остава с централна част и само едно крило. Големият салон на втория етаж се поддържа от три кедрови колони, материалът за които е доставен от Ливан. Всяко помещение е боядисано в различен цвят – Синя стая, Червена стая, Жълта стая. Декорирани са с пана в средата с медальони, изрисувани със завеси, цветя и пейзажи. Таваните са дърворезбени, украсени с разнообразни геометрични фигури.

Ослековата къща

На снимката: Стая от къщата;

Ослековата къща се свързва не само с историята, но и с етнографията. Тя е превърната в етнографски музей през 1956 година. Освен предметите, свидетелстваши за бита на на старите копривщенци, в нея са изложени женски накити, колекции от плетени чорапи и кенета (фини дантели, изработвани върху основа от конски косми). В музея могат да бъдат видяни и работните пособия на местните абаджии.

Полезна информация за забележителността:

Адрес: бул. „Х.Н.Палавеев” № 39, гр. Копривщица, България

Цена на входните билети: 2.00 лева (Ослековата къща е частен музей и билети се закупуват на място);

Работно време на Ослековата къща:

Лятно работно време – от 9.30 часа до 17.30 часа;

Зимно работно време – от 9.00 часа до 17.00 часа;

Къщата-музей е затворена в понеделник;
Ослековата къща

Важно: Статията предоставя информация за Ослековата къща в град Копривщица. Тук ще намерите исторически данни за забележителността, информация за местоположението й, как да стигнете до къщата-музей, информация за работно време за посещения и цена на входните билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на 06 Август 2018г.

В случай че търсите хотел в Копривщица, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно Ослековата къща в град Копривщица, която ви позволява да се ориентирате не само относно разположението на тази забележителност, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика в града в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около музея, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути до къщата: