Осло – из кралството на фиордите

През годините Осло, столицата на Норвегия, се разраства от малко градче в голям и продължаващ да се разраства град. Благодарение на парите, спечелени от петролната индустрия в Северно море, където Норвегия притежава огромен брой петролни полета, Осло днес е най-развитият град в Норвегия, както и в целия Скандинавски полуостров.

Осло

На снимката: Общ поглед към норвежката столица Осло;

Град Осло е основан в средата на 11-ти век от викингите и е обявен за столица около 1300 от крал Хаакон V. В хода на своята история, градът е бил опожарен няколко пъти, като най-значимите вреди са причинени от пожара през 1624г.  По заповед на Кристиян IV, крал на Дания и Норвегия, градът бива възстановен в близост до замъка Акершус – една от най-известните забележителности на града към настоящия момент. Кралят нарекъл града Кристиания /по своето име/, като това име се запазило като официално име до 1924г. , когато старото име бива възстановено. През 1814г. Норвегия се отделя от Дания и се обединява с Швеция – един съюз, който продължава до 1905г. През този период Кралският дворец, сградата на парламента, старият университет, Националният театър и Националната галерия са били построени, за да се превърнат днес в едни от едни от най-важните места в норвежката столица, които си заслужава да се посетят. След Втората Световна война, Осло се развива невероятно бързо. Територията на града се разширява до близо 500 кв.км., а броят на местното население достигна малко над половин милион души.

Осло

На снимката: Осло е може би най-зелената столица в Европа, със своите множество паркове и градини;

Осло е и един от най-силно залесените градове в Европа и местното население се наслаждава на този факт. Жителите на Осло обичат природата както през лятото, така и през зимата. Когато зимните снегове паднат, всички вкупом се втурват да карат ски по някои от съседните върхове.  През краткия летен период тук, местните обичат да се наслаждават на красивата природа, като най-често те се отправят на север, където покритите с борове места позволяват прекрасни разходки из природата, или пък се насочват на юг, където хората се наслаждават на сините води на Ослофиорд. След зимния период, фиордът изведнъж се задръства от множество моторни лодки, сърфисти и деветки плажуващи хора.

Осло най-често се разглежда като лятна дестинация. Това е свързано с факта, че зимните периоди се характеризират с ниски температури, много сняг и повече тъмнина. Ако идвате през зимата в Норвегия, ще видите, че тъмнината започва да завладява деня още към 15.00 часа. Ако все пак сте решили да посетите града, без значение от периода на годината, можете да започнете вашето посещение от едно от най-важните за града места – градският площад, носещ името Radhussplassen. Тук на площада можете да се насладите и на една от най-красивите сгради в столицата- новото кметство на града.

Осло

На снимката: Радхуспласен /Radhusplassen/-площадът пред сградата на кметството;

Площадът пред кметството е важен туристически обект поради две основни причини- първо, всички туристически автобуси, обикалящи из Осло преминават и спират на този площад, а освен това корабите, които развеждат туристите около фиордите, напускат пристанището, намиращо се точно срещу сградата на кметството.

Търсите хотел в Осло?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Ако решите да се разходите из града, можете да оставите Radhussplassen и да се насочите в източна посока. По този начин за много кратко време ще достигнете до замъка на Осло, носещ името Акершус. От друга страна, ако желаете да се разходите из местните магазини или кафенета, то е добре да се отправите на север на площада на кметството. По този начин вие ще достигнете до ул. Karl Johans Gate – главната търговска улица на Осло. Разхождайки се по тази улица, вие ще може не само да разгледате местните магазини, или да си закупите сувенири и дрехи, но също така неусетно ще стигнете до централната гара на града и Кралския дворец. Кралският дворец е сграда от 19-ти век, която се намира в западния край на улицата. На много близко разстояние от кралския дворец отстои Щудентер Лунден /Studenter Lunden/- любимо място на всички местни жители през лятото. Други интересни места, които се намират в тази част на Осло, са Университетът на Осло, Националният театър, както и Stortingsgaten – втората главната търговска улица в Осло.

Осло

На снимката: Замъкът „Акершус“;

В допълнение към всички тези атракции, може да ви посъветваме да посетите и стария град на Осло /Gamlebyen/. Старият град започва южно от ул. Karl Johans Gate и е дом на някои от най-добрите местни ресторанти. Цялата атмосфера тук е различна, тъй като старата част на град Осло е белязана от някои старомодни къщи, което придава на тази част от града напълно различен вид.

Най-добро време за вашето посещение:

Както вече споменахме, най-доброто време за посещение на Норвегия и нейната столица са летните месеци. През летния период температурите в Осло са приятни и позволят повече разходки из града и неговите зелени площи. Другото нещо, което прави лятото предпочитани период за посещение на Осло, е продължителността на деня. През зимните месеци тъмнината започва да пада след 15:00 часа, което означава, че ще имате доста по-малко време за разходки из града при дневна светлина. От друга страна през летните месеци остава светло поне до 17.00-18.00 часа.

Другият основен фактор, който определя, когато е по-добре да посети Осло, е температурата. През летните месеци юли и август температурите са около 20-22 градуса, а през зимните месеци температурите много често падат до минус 10 градуса. Най-ниската температура, регистрирана в Осло, е минус 26 градуса.

Търсите хотел в Осло?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Транспорт:

Осло е лесно достъпен, тъй като всички видове транспорт оперират в града, а така също всички видове транспорт пътуват от/до Осло. Най-лесният вариант за достигане до норвежката столица е със самолет. Международното летище в Осло се намира в Gardemoen, който се намира на около 50 км. разстояние от центъра на града. Разстоянието може да бъде пропътувано за около 30-45 минути в зависимост от трафика. След като пристигнете на летището в Осло, можете да стигнете до самия град чрез различни опции. Един от вариантите за придвижване до централната част на града е чрез системата на автобусния транспорт, която тук се управлява от местната компания SAS /информация за график на автобусите може да получите на телефон: 81-50-01-76 /. Автобусите обикновено пътуват между летището и централната гара на Осло. Цената на билета за такова пътуване е около 175.00 NOK. Билети могат да бъдат закупени онлайн, като така закупените билети са по-евтини, което ги превръща в добър вариант. Трябва да се отбележи, че тук е налице и железопътна услуга – високоскоростен влак свързва Осло и Гардамоен. Времето за пътуване при тази възможност около 20 минути. Цените на билетите започват от 180.00 NOK за възрастни. Повече информация за график и цени е достъпна на адрес: www.flytoget.no.

Осло

На снимката: Зеленината в Осло може да се намери дори и по трамвайните линии- едни от малкото зелени линии в Европа;

Ако не можете да достигнете до Осло със самолет, или ако  просто нямате желание да летите, то може да достигнете до норвежката столица с влак. Влаковите връзки са налични до всички съседни страни, като влаковете пристигат на централната гара в Осло, разположена на ул. Jernbanetorget 1. От гарата можете да хванете влак и до други големи градове на Норвегия, като Берген, Ставангер и т.н. В допълнение, трябва също може да се спомене, че шведската столица Стокхолм е свързана с Осло чрез високоскоростен влак. Времето за пътуване е намалена до близо 5 часа. Влакът пътува 2 или 3 пъти на ден, в зависимост от деня от седмицата.

Ако пътувате към Норвегия със собствен автомобил, то лесно ще достигнете до Осло, защото държавата разполага с едни от най-добрите пътища в Европа. Пътната връзка от континентална Европа е най-добре да се извърши чрез ферибот до Фредериксхавн /Frederiskhhavn/, Дания. Фериботи акостират и в самото пристанище на Осло, което се намира само на 15 минути пеша от центъра на града. Ако шофирате от Стокхолм в посока Осло, то трябва да хванете път Е3 в западна посока до Йоребро, от където се следва връзката с път Е18 към Осло. След като достигнете до покрайнините на Осло, трябва да следвате знаците, сочещи център /Sentrum/.

Осло

На снимката: До централната гара на Осло достигат бързи влакове, осигуряващи лесен достъп до града от различни части на Европа, и Скандинавския полуостров в частност;

Осло предлага на своите посетители една ефективна транспортна мрежа от автобуси, трамваи и метро. Автобусите и електрически влакове се използват от пътниците към предградията. „Jernbanetorget” е основен автобусен и трамваен терминал в Осло. Повечето от автобусите и трамваите, минаващи през центъра на града спират на Веселс Плас /Wassel Plass/, който се намира в непосредствена близост до сградата на парламента, както и до Сторторвет – основен пазар в града. Повечето от линиите на градския транспорт спират също до националния театър и площада пред университета на ул. Karl Johans Gate, и достигат до всички предградия на Осло. В норвежката столица функционира и метро, което е означено с името „Т-bahnen” и което разполага с четири линии.  Ако искате повече информация за разписания и различните маршрути на градския транспорт в Осло, свържете се с Trafikanten на телефон: 81-50-01-76 или посетете www.trafikanten.no. Билетите за градския транспорт в Осло се продават чрез автомати на автобусните/трамвайните спирки или можете да ги закупите от водачите на превозните средства. Цените варират между 30.00 и 160.00 NOK, в зависимост от вида на билет. Можете също да закупите карта за един или 2 дни, която ще ви позволи многобройно използване на обществения транспорт за един или два дни.

Съдействие и информация за посетителите на Осло относно обществения транспорт в града може да се получил от туристическия център на града, намиращ се на площад Фритьоф Нансен 5, N-0160 Осло (www.visitoslo.com). Офисът е отворен от юни до август ежедневно, от 9.00 часа до 19.00 часа, от април до септември, понеделник-събота, от 9.00 часа до 17.00 часа и в периода октомври-март, понеделник-петък, от 9.00 часа до 16.00 часа.

Търсите хотел в Осло?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Храни и напитки:

Ако искате да опитате вкусни, норвежки традиционни ястия като fårikål (яхния от агнешко и зеле), lapskaus (кафява яхния), kjøttkaker (големи норвежки кюфтета), сьомга на пара или рибена супа, то може да направите това в някои от многобройните местни ресторанти- опциите не са никак малко. Ястия с еленско месо, ястия с риба треска също са доста популярни в Осло.  На изток от центъра на града ще намерите старата бирария Олимпен /Olympen/, която си заслужава да бъде посетена. В историческия център на града, Kvadraturen, можете да опитате ресторант Гамле Радхус /Gamle Raadhus/, както и кафене Енгебрет /Engebret Café/ – и двете заведения са с над 150-годишна история.

В повечето ресторанти, в сметката се включва 15% такса за обслужване, така че не се учудвайте, ако сметката ви е по-висока от очакваното. Ако сте доволни от услугата, можете да оставите допълнителна сума пари. Моля, имайте предвид, че цените на местния напитки- вино и бира не са никак ниски, така че бъдете внимателни при поръчване.

Осло

На снимката: Традиционните норвежки кюфтенца „kjottkaker“;

Знаете ли, че:

Осло има дългогодишна традиция да изпраща коледни елхи на няколко град в света – Вашингтон, Лондон, Ротердам, Антверп, Рейкявик и Единбург?

По-долу ще видите списък на основните забележителности на града, които не бива да пропускате. С кликване върху името на забележителност ще отвори допълнителна страница с детайлна информация за обекта – историческа информация, местоположение, както и практическа информация за посещението на този обект:

 1/ Замъкът „Акершус”;

2/ Голямата зала /Аулата/;

3/ Кметството на Осло /Rådhuset/;

4/ Сградата на парламента /Stortinget/;

5/ Катедралата на Осло;

6/ Националният театър;

7/ Центърът на нобеловата награда за мир;

8/ Скулптурен парк Вигеланд;

9/ Природонаучен музей на Осло;

10/ Музей на съпротивата на Норвегия;

11/ Фолклорен музей на Норвегия;

12/ Морски музей на Норвегия;

13/ Музеят „Кон-Тики”;

Допълнителна информация за града може да бъде намерена на официалния туристически сайт на града: www.visitoslo.com.
Важно: Статията предоставя информация за столицата на Норвегия- град Осло. Тук ще намерите исторически данни за града, информация за местоположението на града, как да стигнете до тук, информация за градския транспорт, заведения за хранене и традиционни напитки и храни, както и информация за забележителностите на града. Статията е последно обновявана от нашия екип на 30 Юли 2018г.

Осло

В случай че търсите хотел в Осло, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта на Осло, която ви позволява да се ориентирате не само относно разположението на този норвежки град, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика в града в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване през Осло, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в Осло и околността: