Остия Антика – древното пристанище на Рим

Остия Антика отбелязвал бреговата линия в древността, като разположеното тук пристанище обслужвало древен Рим. Процъфтяващо заради бурната търговска дейност, Остия Антика имал жизненоважно значение за развитието на Рим. Всичко това продължило докато пристанището просто не било затлачено. До 1970г. останките са слабо посещавани от туристите, като причината за това може и да се корени в това, че до тогава мястото е отворено само в един от дните на седмицата. Малко хора осъзнавали значението на археологическите разкопки тук за историята, а още по-малко знаели колко добре са запазени старите постройки от тинята на река Тибър. Остия Антика е все още сравнително незасегната от тълпите туристи въпреки че мястото може да ви даде далеч по-добра представа за римски град отколкото са руините на Помпей, или дори тези на Форума в Рим. Мястото не е никак малко като площ, поради което може да ви посъветваме да се подготвите за доста ходене пеша. Носете вода със себе си, за да избегнете плащането на скъпи напитки в бара в задната част на музея.

Остия Антика

На снимката: Главната улица Декуманус Максимус;

От входа на археологическия обект ще попаднете на Декуманус Максимус – главната улица на Остия. Улицата ще ви отведе в западна посока, като вдясно ще минете покрай комплекса с бани, който се слави с интересна мозайка от морски кончета и други същества. Продължавайки напред ще стигнете до пресечката с Виа дела Фонтана, където може да видите надпис върху настилката, представляващ чаша, за който се предполага, че маркира мястото, което навремето е служило като заведение/бар. Самата Виа дела Фонтана е добре запазена улица и дава чудесна представа за типичното градско оформление в империята, с магазините на приземния етаж и апартаментите на горните етажи. Фонтанът, който е дал и името на улицата, се намира от дясно – става дума за нещо наподобяващо ковчег, което е осигурявало прясна вода за жилищата и магазините в района. От тук може да стигнете до Касерма дей Виджили, чийто двор се фокусира върху храм на култа към Фортуна.

Остия Антика

На снимката: Останки в Остика Антика;

Ако продължите по главната улица Декуманус Максимус, ще стигнете до търговския на града – Пиацале деле Корпорационе, където може да се видят останки от магазини и търговски офиси. Тук е имало търговци от всички краища на древния свят, като мозайките пред магазините /лодки, риба и други подобни/ показват с какво са се занимавали древните търговци, както и от къде са идвали. Откъм южната страна на площада се е намира театърът, маркиран с неговите комични и трагични маски. Театърът е бил разширен от Септимий Север през втори век от н.е., за да побере до четири хиляди души. Днес тук през летните месеци понякога има също представления. От лявата страна на площада се намира къщата на Апулий, където има добре запазени мозаечни подове, включително и мозаечни пейки, илюстриращи чествания на култа към Митра.

Остия Антика

На снимката: Термополиум;

Недалеч от тук се намира може би най-добре запазената постройка в целия град – къщата на Диана, с нейните тъмни стаи, изградени около централен двор. От другата страна на улицата се издигал някога Термополиум – древно римско кафене, което разполагало с места отвън, рафтове за стоката, както и стенописи с част от менюто на заведението. В задната част има мраморна плоча на стената, на която по всяка вероятност е стояла кука за окачване на дрехи, а зад нея е имало спокоен малък двор с фонтан. Стълбище срещу Термополиум ще ви отведе до Каса дей Дипинти, от където може да се насладите на гледка към целия град. Самата къща невинаги е отворена за посещение, но ако успеете да влезете, ще бъдете възнаградени с красиви мозайки на животни и хора. Ако продължите в северна посока, ще достигнете до музея, където са изложени някои от находките от обекта, които си заслужава да се видят. В залата отляво, веднага след като влезете, може да видите стенопис, представящ „Митра убива бика”, който е намерен в къща в града. В централната стая на музея може да се види обезглавена мъжка фигура, както и фигура на Траян в пълно бойно снаряжение, разположена между бюст на Траян и на бюст на Адриан, както и фигура на Комод като малко дете. В следващата стая има статуя на Септимий Севериус до жена му, Юлия Дона, а точно на отсрещната стена има прекрасно запазена фигура на Максенций и сестра му Фауста. В музея може да се видят още различни саркофази, намерени на Виа Остиенсе, като всички са много добре запазени, вкл. и един на младо момче, украсен с Купидон. Има още различни произведения, посветени на Венера, както и стенна картина на Трите грации от втори век след Христа.

Остия Антика

Остия Антика

На снимката: В голяма част от сградите из археологическия обект може да видите добре запазени статуи или мозайки;

Продължавайки разходката си ще преминете покрай останките на Форума, в който се е влизало през широко стълбище. След това трябва да продължите по главната улица, по протежението на която ще видите доста добре запазени постройки, над входовете на които все още може да се видят мраморни плочки с имена. Скоро пътят ще ви изведе до Порта Осцидентале, или западната порта. От лявата страна се е намирал по всяка вероятност магазин за риба, съдейки по подовите мозайки. От тук тръгва Виа деле Фоче. Именно на нея се намира комплекс от храмове, вероятно датиращ от времето на Сула, зад който се намира къщата на Купидон и Психея. Къщата е с двор и може да се разходите из него и да видите копие на статуята на Купидон и Психея, чиито оригинал е в музея.

Остия Антика

На снимката: Театърът;

Остия Антика

На снимката: Капитолът;

Ако продължите надолу по Виа деле Фоче, ще стигнете до Терме дей Сете Сапиенте отляво, където има двор с арки и чудесно запазена подова мозайка. По стълбище може да се стигне до покрива, от където има гледка към целия град. По покрити пасажи може да стигнете до Каса дело Ауриги, от където се разкриват също красиви гледки към града. По улица Виа дели Ауриги ще се върнете до главната улица Декуманус Максимус. Ако завиете надясно, ще стигнете до морската порта или Порта Марина. Тя е „маркирана” от Каупона ди Александър /Caupona di Alexander/ – магазин за вино с цветни мозайки, идентифициращи неговия собственик и показващи бойни схватки. След портата пътят продължава към това, което някога е било морето, а днес е просто път.

Остия Антика

На снимката: На много места из града може да се видят помещения, служили като складове;

Остия Антика

На снимката: Къщата на Диана;

Полезна информация за Остия Антика:

Адрес: Остия Антика, Рим, Италия;

Телефон: +39 (0) 656 350 215;

Работно време:

От последната неделя на месец октомври до 15-ти февруари, от 8.30 часа до 15.30 часа;

16-ти февруари – 15-ти март, от 8.30 часа до 16.00 часа;

16-ти март до последната събота на месец март, от 8.30 часа до 16.30 часа;

От последната неделя на март до 31-ви август, от 8.30 часа до 18.15 часа;

Септември от 8.30 часа до 18.00 часа;

Октомври, от 8.30 часа до 17.30 часа;

Напускането на обекта трябва да стане до 1 часа след посочените по-горе часове;

Цени на входни билети:

Пълен билет – 10,00 Евро;

Намален билет – 5,00 Евро;

Намален билет се издава само за: Европейски граждани между 18 и 25 години (само чрез показване на валиден документ за удостоверяване на възрастта); Европейски учители (само чрез показване на валиден документ за удостоверяване на професионалната квалификация).

В случай на изложби в рамките на археологическия обект, цената на билета се увеличава с 3.00 Евро;В случай че се нуждаете от хотел в района на Остия Антика, може да намерите оферти за места за настаняване на следния линк. Благодарение на програмата за сътрудничество между Booking.com и Градовете на Европа/Cities of Europe, при всяка направена през този линк резервация може да си върнете до 10% от сумата на вашата резервация след приключване на вашия престой в избрания хотел.

Остия Антика

Важно: Статията предоставя информация за Остия Антика, близо до Рим, Италия. Тук ще намерите полезна информация за археологическия обект, както и план за неговото разглеждане. Статията е последно обновявана от нашия екип на 12 Февруари 2018г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно Остия Антика, Италия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на  археологическия обект, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: