Остров Антипаксос – най-малкият йонийски остров

На около 1.5 км. от остров Паксос се намира по-малкият остров Антипаксос /Антипакси/. Тук почти няма никакви опции за настаняване, а само редица плажни таверни,  които работят по време на пиковия сезон. За да достигнете до Антипаксос трябва да намерите корабче в Гайос /на остров Паксос/, като в повечето случаи цената на тази услуга варира между 6.00 и 10.00 Евро /за двупосочен билет/. Също в Гайос има и корабчета със стъклено дъно, които могат да ви отведат до някои от местните красиви пещери. Цените тук са по-високи и може да достигнат до 20.00 Евро /за двупосочен билет/.

Остров Антипаксос

На снимката: Антипаксос се слави с редица красиви плажове;

Пясъчните заливчета на Антипаксос, с тяхната синя, кристална вода, често се сравняват с пейзажи от Карибите. Много често те са препълнени с корабчета и други плавателни съдове, идващи от Корфу или континентална Гърция.

Корабчетата, пътуващи до Антипаксос с туристи, спират най-често на пясъчния плаж Врика /Vrika/ или на по-дългия, но каменист плаж Ватуми /Vatoumi/. На Врика ще откриете чудесни таверни във всеки един от краищата на плажа, като таверната Spiros предлага чудесна скара и готвени ястия. Отделно от това тук може да потърсите и съдействие за настаняване на Антипаксос в малкото селце Вигла /Vigla/. На плажа Ватуми също има две таверни – Бела Виста, която се издига на скала над плажа и по-новата таверна Ватуми, малко навътре в сушата.

 

Остров Антипаксос

На снимката: Остров Антипаксос;

Ако сте решили да потърсите чудесно място за плуване на този остров, то може би е добра идея ако избягате от по-препълнените плажове и се насочите към някое от по-тихите заливчета в южната част на острова. Ако трябва да сме честни, с разширяването на пътеките за разходка из острова, дори и по-малките заливи са вече лесно достъпни и не са толкова спокойни и лишени от масово човешко присъствие. Пътеките свързват малкото на брой домове из Антопаксос и може да ви отведат до разложение в южната част на остров фар. Не си правете труда да търсите място за плуване по западното крайбрежие на острова, още повече че тази част от острова е и по-трудно достъпна заради релефа.

Остров Антипаксос

На снимката: Плажът Ватуми на остров Антипаксос;
Важно: Статията предоставя информация за остров Антипаксос – част от Йонийските острови на Гърция. Тук ще намерите полезна информация за острова – история, разположение, какво да видите на острова, както и информация за основните местни селища и най-важните плажове. Статията е последно обновявана от нашия екип на 20 Април 2017г.

 

Търсите хотел на остров Паксос?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Остров Антипаксос

По-долу може да видите интерактивна карта относно остров Антипаксос – Гърция, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на острова, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: