Остров Кеа – с дъх на вино, мед и бадеми

 Остров Кеа е бил за първи път заселен през 3000г. преди Новата ера, а по-късно се е намирал под контрола на финикийците и критяните. В древността на острова е имало четири основни града – Юлида, Корисия, Пойеса и Картая. Останките от Картая може да се видят на края на острова, гледащ срещу противоположния Китнос. Остров Кеа е любимо място на богатите столичани заради близостта на острова с Атика. Планински, но и с плодородни долини, Кеа е известен още от древността със своето вино, производството на мед и отглеждането на бадеми.

Кеа

На снимката: Независимо, че остров Кеа е част от Цикладите, архитектурата на местните селища има много малко общо с типичната цикладска архитектура;

Столицата на Кеа, град Юлида, с нейните сгради покрити с червени керемиди и с нейните криволичещи улуци, е кацнала на хълм на около 5 километра /3 мили/ от Корисия. Юлида е известна със своите 26 вятърни мелници, разположени на известния хълм на мелниците.

Кеа

На снимката: Поради близостта си с Атина, островът е често посещаван и препълнен с жители на столицата;

Градът е лабиринт от алеи, приличащи на тунели, а отделно от това разполага с чудесна сграда на кметство в нео-класически стил /датира от 1902г./. Сградата се отличава с разположените тук статуи на Атина и Аполон. Отделно от това на западната страна на кметството са разположени древни скулптури, а на входа- скулптура на жена и дете, намерена древна Картая. Кварталът Кастро може да се достигне през красив бял проход, който е изграден на мястото на древен акропол. В тази част венецианците, водени от Доменико Микели, построили през 1210г. замък с камъни от древните стени на храма на Аполон. Оттук се разкрива красива панорамна гледка.

Кеа

На снимката: Лъвът от Кеа, известен още като усмихнатият лъв;

Докато сте в столицата на Кеа може да посетите и Археологическия музей на града. Археологическият музей се намира в красива нео-класическа къща. Неговите колекции включват интересни минойски находки от Агия Ейрини; артефакти от четирите древни градове; цикладски фигурки и керамика; мраморни предмети от древността. Друга голяма забележителност на града е изваяният в скалата усмихнат лъв /известен като Лъвът от Кеа/- датира от 6-ти век преди Христа и е издълбан в скала на 400 метра северно от града.

Кеа

На снимката: На острова има няколко чудесни плажа;

Пристанищният град на острова /Корисия/ може да бъде доста пренаселен, особено по време на отпускарския период. Същото се отнася и за атрактивният и популярен курорт Вуркари, разположен на север- курортът е особено популярен с добрите си таверни. Докато се на острова заслужава да посетите и археологическият комплекс Агия Ейрани, където има и параклис със същото име. Селището, което е стояло тук през бронзовата епоха, е унищожено в резултат на земетресение, но е открито при разкопки между 1960г. и 1968г. Тук са живели хора още 3000 години преди Христа, през Неолита, като градчето е било укрепвано два пъти през бронзовата епоха, като все още има следи от голямата стена и кулите, които са се намирали тук. Много от находките в комплекса са разположени в Археологическия музей в Юлида. Друга интересна забележителност на остров Кеа е кулата при Мони Агиас Маринас, отстояща на 5 километра югозападно от Юлида.

 Кеа

На снимката: Един от красивите местни заливи, привличащи плажуващи всяка година;

Полезна информация за забележителности на остров Кеа:

1/ Археологически музей на Kea:

Адрес: Юлида, остров Кеа, Гърция;

Телефон + 30 228 1088487;

Работно време:

През зимата:

(от Ноември до Април), от 8.00 часа до 15:00 часа, четвъртък- неделя;

През лятото:

(от Април до Октомври), от 8:30 часа  до 15:30 часа, вторник-неделя;

Цени на входни билети:

Билет за възрастни – 2,00 Евро;

Намален билет – 1.00 Евро;

Безплатен вход на:

27-и септември, както и на Международен ден на туризма;

Как да стигнете до остров Кеа:

-Чрез ферибот /има фериботна връзка с континентална Гърция, но ферибота трябва да се вземе от Лаврио; има връзки още с Китнос и Сирос, осъществявани от Хеленик Сийуейс/;

За повече информация относно разписанието на фериботите и цените на билетите, моля посетете уебстраниците на съответните оператори:

Hellenic Seaways  www.hellenicseaways.gr
Кеа

Важно: Настоящата статия предоставя информация за остров Кеа, Гърция. Тук може да намерите обща информация за острова, информация за разположението на основните градчета на острова, информация за най-големите забележителности на острова- музеи, плажове, църкви и манастири. Статията е последно обновена от нашия екип на 20 Август 2018г.

В случай че търсите хотел на някой от Цикладските острови, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу ще намерите допълнителна карта относно остров Кеа, с разположението на отделните негови градове.