Остров Лефкада – бялата приказка

Остров Лефкада е един от най-предпочитаните йонийски острови. Свързан с континента чрез дълъг път, преминаващ през лагуни, Лефкада не прилича на традиционния остров. Източната част на острова е отделена от континента чрез канал, който е прокопан от коринтски колонизатори през 7-ми век преди Христа. Каналът е бил възстановяван на няколко пъти от тогава, като днес през него преминава и 30-метров мост. Разположението на Лефкада е превърнало острова във важна стратегическа база от дълбока древност. Още докато си проправяте път към острова ще може да видите поредица от крепости, сред които и датиращата от 14-ти Санта Маура – венецианското име на острова. Дори и тези защити обаче не успява да спасят острова от Османското нашествие, което започва през 1479г. Малко по-късно обаче венецианците успяват да осъществят контрол над Лефкада, който запазват до идването на Наполеон през 1797г. През 1810г. британците поемат контрола над йонийските острови и това се запазва чак до 1864г., когато Лефкада, заедно с останалите острови, влиза в пределите на гръцката държава.

Остров Лефкада

Остров Лефкада

Остров Лефкада

На снимките: Гледки от град Лефкада – главният град на едноименния остров;

 

Впечатлението, което ще придобиете при стъпването на острова, е напълно различно от това, което ще остане у вас докато преминавате през континенталната част на Гърция, намираща се непосредствено срещу Лефкада. Макар и разположени близо една до друга, островът се различава съществено от западните части на континентална Гърция. Лефкада е плодороден остров, отличаващ се на много места с типичните маслинови и кипарисови горички, както и множество лозя, особено по западните склонове. И докато крайбрежните части на Лефкада са се променили заради развитието на туризма, то вътрешността и най-вече планинските селца на острова са останали недокоснати от прогреса – тук традициите са запазени, което ясно личи и по традиционните облекла на местните. Западният бряг на острова обаче е местната звездна атракция, защото тук се намират някои от най-хубавите плажове в цялата група на йонийските острови.

Търсите хотел на остров Лефкада?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Остров Лефкада остава сравнително неразвит, като може да се отличат само два големи курорта – Василики с неговия огромен залив, намиращ се в южната част на острова и известен като най-големият уиндсърф център в Европа, и Нидри – на източното крайбрежие. Последният гледа към живописния комплект от сателитни островчета и е пункт, от където тръгват обиколките към почти необитаемия остров Меганиси. Довършването на голямото яхтено пристанище в главния островен град през 2003г., където бяха изградени модерни съоръжения и място за акостиране на корабчета и лодки, увеличи привлекателността на острова за яхти и техните собственици. На Лефкафа няма обособен туристически остров, но ако искате да научите нещо повече, посетете www.lefkasgreece.com.

Остров Лефкада

На снимката: Гледка към малките острови до източния бряг на остров Лефкада;

Град Лефкада и какво да видите тук:

Град Лефкада се намира в най-северния край на острова, точно където влиза и пътят от континенталната част на Гърция. По подобие и на други градове в южната част на Йонийско море, градът е бил засегнат от земетресенията от 1948г. и 1953г. като голяма част от него е разрушена. Остават няколко църкви. Като предпазна мярка срещу по-нататъшните земетресения, по-голяма част от къщите са възстановени, но на височина те не надвишават два етажа. Освен това, вторият етаж е от дърво, което придава допълнително интересен облик на постройките и града. Град Лефкада е малък – може да го прекосите пеша за не повече от 10 минути – но това не го прави по-малко привлекателен. Особено интересен е районът около главния площад Platía Ayíou Spyridhnos и главната улица Йоанну Мела. Голяма част от град Лефкада е само пешеходна, главно заради малката ширина на улиците.

Центърът на града може да се похвали с повече от половин дузина богато декорирани църкви, които е най-добре да посетите по време на служби, защото през другото време са затворени. Много от тях съдържат редки произведения от Йонийската живописна школа, вкл. и такива на нейния основател – Панайотис Доксарас, който е родом от Закинтос.

Ако отделите повечко време на град Лефкада и искате да се запознаете с начина на живот на жителите на острова в миналото, може да посетите малкия Фонографски музей /отворен е от 10.00 часа до 14.00 часа и от 17.00 часа до 20.00 часа; вход безплатен/. Музеят е посветен на местната музика и дори може да си закупите касети/дискове с такава музика. Недалеч се намира и археологическият музей на град Лефкада /отворен вторник-неделя, от 8.30 часа до 15.00 часа; вход- 3.00 Евро/, който проследява чрез изложби различни аспекти от ежедневието на местните, религиозните празници и погребални шествия. Има отделно и стая, посветена на праисторическия период, свързана с работата на изявения немски археолог Вилхелм Дьорпфелд. В същата сграда се намира Общинската художествена галерия (отворена всеки ден, от 9.00 часа до 13.00 часа и от 19.00 часа до 22.00 часа; безплатно).

Търсите хотел на остров Лефкада?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Ако изберете град Лефкада като ваша база, където да нощувате докато сте на острова и от където да започнете вашите обиколки из острова, то трябва да знаете, че местата за настаняване тук не са многобройни. Заслужаващите внимание и качествени хотели се броят на пръстите на двете ръце, а и са скъпи. Ако ще правите резервациите, направете ги малко по-отрано, за да не изпуснете местата, които въпреки високите цени свършват бързо. В града се предлагат и самостоятелни стаи за нощувки – препоръчваме ви Pinelopis Rooms, намиращи се на ул. Pinelopis 20. По отношение на заведенията в град Лефкада, най-добрите ресторанти са скрити в задните улички: таверната Регантос, намираща се на улица Dhimárhou Venióti е една от най-известните местни таверни, като предлага разнообразие от месо, риба и разядки, но е отворена само вечер. Предлага се и жива местна музика, което само допринася за чудесно прекараното време. Иначе може да посетите още заведения като Ефтихия или Романтика /Romantika/. Най-традиционното място за кафе напитки е Кафе Карфакис, разположено на Йоанну Мела. От заведенията на централния площад, Cäsbäh е най-популярното.

Какво да видите в околностите на града Лефкада:

Ако се чудите в каква посока да започнете изследването и разглеждането на остров Лефкада и ако едноименният град ви служи като начална точка за обиколката, то има няколко места в непосредствена близост до града, на които да обърнете внимание в началото. На запад от града /на около 30 минути пеша от центъра на града Лефкада/ се намира дългият около 4 км. пясъчен плаж. Интересно е, че дори и в силния летен сезон, много често този плаж е полупразен, защото повечето хора предпочитат плажовете в западната и южната част на острова. На плажа има таверни и кафенета, така че ще разполагате с всичко за приятно изкарване на времето, ако решите да ходите на плаж. Недалеч от града Лефкада, и по-точно в близост до селищети Фрини, отстоящо на около 45 минути пеша от центъра на Лефкада, се намира манастирът Фанеромени. Манастирът е отворен безплатно и почти през целия ден, като има единствено почивка следобед между 14.00 часа и 16.00 часа. Тук има малък музей и параклис, а от пътя към Фрини се разкрива красива гледка към лагуната. Ако от град Лефкада решите да навлезете навътре в острова, то може да се насочите към град Кария. Градчето е известно като център за производство на дантела, като може да посетите тук местния Фолклорен музей /отворен между април и октомври, от 9.00 часа до 21.00 часа/. Може да продължите и по-навътре из острова към селцата Вафкери и Енглуви.

Остров Лефкада

На снимката: Манастирът Фанеромени;

Забележителности по източното крайбрежие на остров Лефкада:

Източното крайбрежие на остров Лефкада е най-достъпната и най-развита част от острова. Тръгвайки от град Лефкафа по източното крайбрежие в южна посока, предлагаме ви първата ви спирка по пътя да бъде малкото рибарско пристанище Лия /Liyia/. Тук се издига хотел Конаки (www.hotelkonaki.gr), както и редица приятни ресторантчета, най-доброто от които според доста източници е „O Xouras Psarotavérna“. Пътят продължава след това на юг и преминава покрай плажа Епископос, където има и къмпинг. Ще стигнете след това до следващото малко рибарско селище Никиана /Nikiana/. Сред местата за настаняване в Никиана трябва да отбележим хотел Пегасос /Pegasos/ (www.hotelpegasos.gr), както и пансиона Кристиана /Christina/. В Никиана ще намерите и чудесна селекция от изискани таверни – „Pantazis psistariá“ и „Lefko Akroyiali“. Ако се чудите дали местните плажове са добри за плажуване, отговорът по-скоро е отрицателен – плажовете в Никиана са каменисти и сравнително малки.

Търсите хотел на остров Лефкада?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Ако посещавате острова като част от някаква организирана екскурзия, то е много вероятно да нощувате в Нидри – най-големият курортен център на острова. Нидри е удобна база за пътуване до малките острови, намиращи се недалеч от източния бряг на Лефкада, както и за пътуване до Меганиси, Итака и Кефалония. Корабчетата и лодките, превозващи туристи, се нареждат на кея всеки ден между 9.00 и 10.00 часа, и се връщат обратно следобед. Билетите са около 10.00 евро на човек за по-кратки пътувания и около 20.00 Евро на човек за по-дългите маршрути. Проверете предварително предлаганите от различни фирми маршрути, за да си изберете най-желания от вас. Когато говорим за градчето Нидри, трябва да отбележим, че неговата стойност не се изчерпва само като местен курорт, но и се разпростира като значимо за историята място. Германският археолог Вилхелм Дьорпфелд вярвал, че именно Нидри, а не Итака, е столицата на Одисей. В резултат на негови разкопки недалеч, той открил гробници от бронзовата епоха. Неговата теория да идентифицира древната Итака с Лефкада остава обаче в забрава след смъртта на археолога през 1940г. Все пак местните отчитат направеното от него и са го почели със статуя на кея на Нидри.

На снимката: Плажът на Нидри;

Като курорт Нидри едва ли ще ви впечатли особено – плажът не е нищо особено, като отново преобладават камъните, а центърът на градчето често е задръстен от трафик. Ако решите да се разходите, направете го по Aktí Aristotéli Onássi – крайбрежната алея, където ще намерите повечето ресторанти и барове. Най-известната таверна носи името „Barrel” и предлага вкусни ястия и големи порции.

Нидри е разположено на вход на дълбок залив, който се разпростира до следващото населено място по брега – Влихо /Vlyho/. Освен кей за яхти и няколко добри таверни, тук няма какво толкова друго да видие. Точно на срещуположната страна на залива се намира Демиси. Около плажа тук има два къмпинга – Санта Маура Къмпинг и Десими Бийч Къмпинг. Плажната таверна „A Pirofani“ между тях е отлична, като се предлагат вкусни ястия с октопод. След като преминете Влихо, крайбрежният път навлиза към вътрешността на острова и се насочва към подножието на планината Ставротас. Ще преминете през селата Катохори и Палиокатауна. Малко на юг от тук се намира един от винаги пълните курорти на острова – Микрос Ялос /Mikros Yialós/. Ако търсите място за плаж, то може да се насочите към тукашния залив Роуда /Rouda/ и неговия пясъчен плаж. Точно срещу плажа се намира и най-известната местна таверна – Rouda Bay. На 2 км. в южна посока се намира следващите селище – Сивота. Тук обаче няма плаж, освен на едно малко отдалечено заливче, и на практика единственото, на което може да попаднете тук, са поредните таверни. Една от тях – A Palia Apothiki – е известна с предлаганите скариди, увити в бекон.

Търсите хотел на остров Лефкада?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

След като излезете от Сивота и се качите на главния път, скоро ще стигнете до Контарена – нещо като предградие на Василики – най-известният курорт за водни спортове на острова. Вятърът в огромния залив привлича огромен брой уиндсърфисти. Ако решите да нощувате тук, добре е да си н направите предварително резервация, защото мястото е сред най-популярните на острова. В центъра на града ще намерите хотел Vassiliki Bay (www.vassilikibay.gr), предлагащ всички удобства. Крайбрежната алея на Василики е пълна с таверни и барове – най-популярното място тук е Penguins, специализирано в рибни ястия и морски дарове. Плажът на Василики е каменист и не е нищо особено, но положението се променя доста само на 1 км. от курорта в малкото градче Понди. Недалеч се намират и превъзходните някога плажове Порто Катсики и Егремни /Pórto Katsíki и Egremní/. Казваме някога, защото днес по-голяма част от тези плажове са покрити със свлечени скали в резултат на земетресението на 17-ти Ноември 2015г. Все пак и двете места може да се посетят, като може да се каже, че Егремни е по-леко засегнат от последствията на земетресението. На Порто Катсики има специални табели, указващи по-опасните зони с опасност от падащи камъни.

 

На снимката: Плажът Порто Катсики преди земетресението;

Забележителности по западното крайбрежие на остров Лефкада:

В следващите редове ще ви предложим полезни съвети и за разходка по западното крайбрежие на Лефкада, като началната точка на пътуването тук отново е град Лефкада, намиращ се в най-северната част на острова. На около 10 километра югозападно от град Лефкада, пътят се спуска надолу до пясъчния и чакълест на места плаж Пефкулия /Pefkoúlia/. Това е един от най-дългите плажове на острова, като в северния му край има две таверни. Една от тях – Пелагос – освен добри ястия, предлага и стаи под наем. Тази част на Лефкада е пострадала доста от последното силно земетресение тук през лятото на 2003г., като следите от него все още може да се видят на места.

Остров Лефкада

На снимката: Агиофили;

Разположен в малка клисура между плажовете Пефкулия и Милос /Mýlos/ – следващият плаж, ако тръгнете в южна посока – е Ай Никитас. Определян е за най-красивият курорт на остров Лефкада, представляващ красива комбинация от тесни улички и дървени къщи. Ако пътувате с личен транспорт, ще трябва да оставите колата си извън селището на голям паркинг, изграден на мястото на бивш къмпинг. Самото селище е пешеходна зона. Ако се чудите дали тук може да си намерите приятно място за настаняване, то може да видите как стои положението със свободни стаи в „A Pension Ostria“ – красива синьо-бяла сграда над селището, декорирана в интересна комбинация от стилове – или пък да проверите „Vila Milia”, където също предлагат уютни стаи. По отношение на местата за хапване, сред най-добрите таверни трябва да посочим предлагащата рибния ястия “Sapfo”, намираща се до морето; „T’Agnantio“, точно над главната улица, която предлага традиционна кухня“; „O Lefteris“ – добър евтин ресторант на главната улица.

Остров Лефкада

На снимката: Милос;

От плажовете Áï Nikítas и Mýlos може да вземете корабчета /или да се разходите пеша за около 40 минути/ до най-известния плаж на острова – Катисма /Káthisma/. Това е дълъг около 1 км. плаж от фин пясък. И тук не липсват таверни, като едноименната Катисма е за предпочитане. От плажа Катисма главният път навлиза навътре в сушата, образувайки на места остри завои. Няма да ви отнеме дълго време преди да стигнете до малкото селище Каламици, където може да намерите евтини варианти за нощуване. „Blue and White House” (www.bluewhitehouse.com) и по-новият „Pansion Nontas“ са сред най-препоръчваните опции за нощувки тук. Селцето разполага и със собствен пясъчен плаж, макар и същият да се намира на 3 км. надолу по склона.

Когато говорим за йонийски острови и техните плажове, няма как да пропуснем следващата спирка по време на обиколката из западното крайбрежие на Лефкада – става дума за селището Атани /Athani/. Селището се намира на 38 км. от град Лефкада. Три от най-добрите йонийски плажове се намират недалеч от тук. Най-близкият от тях е Ялос /Yialós/, до който има павиран път. Следват плажовете Егремни и още по-южният Порто Катсики. Ако продължите още 14 км. след Атани, ще стигнете до Нос Лефкатас, където скалите се извисяват на 75 метра над морското равнище.

Фестивали на остров Лефкада:

Всяко лято в продължение на около петдесет години, остров Лефкада е домакин на два паралелни и широкообхватни културни фестивала, които в днешно време привличат изпълнители и посетители от цял ​​свят свят. Това са Международния фолклорен фестивал и Фестивалът „Говор и изкуство“. Първоначално те са се провеждали в рамките на 2-3 седмици през месец август, но днес културните събития, част от тези фестивали, продължават от юни до септември. Все още обаче, кулминацията на събитията е през август, което само усложнява ситуацията с настаняването на острова през този месец. На Лефкада, за да участват в културните събития, идва групи от Източна и Западна Европа, Южна Америка и др. Във фестивалите участват и местни трупи от острова и континентална Гърция. Подробности може да намерите на: www.lefkasculturalcenter.gr.
Важно: Статията предоставя информация за остров Лефкада – част от Йонийските острови на Гърция. Тук ще намерите полезна информация за острова – история, разположение, какво да видите на острова, както и информация за основните местни селища и най-важните плажове. Статията е последно обновявана от нашия екип на 20 Април 2017г.

Търсите хотел на остров Лефкада?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Остров Лефкада

По-долу може да видите интерактивна карта относно остров Лефкада – Гърция, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на острова, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: