Остров Маргит – град Будапеща, Унгария

Унгарците обичат да се разхождат из парковете на Будапеща, като през почивните дни и  особено през лятото, цяла Будапеща като че ли е навън, сред зелените пространства на града. Особено популярен в това отношение е остров Маргит (Margit-Sziget), който е обществен парк от 1908г. Дългият и тесен остров е свързан както с района на Буда, така и с района Пеща чрез мостовете Маргит и Арпад, като трафикът на самия остров е ограничен. Атракциите на острова не са малко- освен важните останки от доминикански манастир от 13-ти век, францисканска църква от 14-ти век и датиращ от 12-ти век параклис на Норбертинския орден, трябва да се отбележат още откритите бани на плажа Палатинус, разчитащи на термални води, спортните басейни Алфред Хайос и откритият театър.

Остров Маргит

На снимката: Остров Маргит, заснет от високо;

Любителите на слънчевите бани завземат стръмните брегове на острова около реката, а тези желаещи да се разходят, може да наемат колело. В парка има няколко заведения за бързо хранене, открити ресторанти и дори клубове. Въпреки всичко това, остров Маргит остава тихо и спокойно място. Във всяка посока встрани от главния път, можете да намерите добре поддържани градини или хубави места за пикник под сянката на някое дърво. Най-лесно може да достигнете до острова чрез автобус 26 от Nyugati tér, който преминава по дължината на острова, както и с трамваи 4 или 6, които спират на входа на острова, по средата на моста Маргит. Ако ползвате градския транспорт, за да стигнете до мястото, съветваме ви да бъдете много внимателни, защото тези линии са много популярни сред местните джебчии.

Остров Маргит

Остров Маргит

На снимките: Зелените площи на острова са го превърнали в любимо място за отдих на всички жители на унгарската столица;

Ако решите да посетите острова, ще може да видите и чудесния музикален фонтан, реновиран през 2013г. Не е тайна, че градските власти в Будапеща са искали техния фонтан да стигне по популярност този в Барселона. Басейнът на фонтана е 35 метра в широчина,  а повърхността от 1000 кв.м. го прави един от най-големите в Европа. Водните струи се изстрелват на височина от 10 метра. След залез слънце фонтанът бива осветен от 250 LED лампички, които го превръщат в много романтично място.

Остров Маргит

На снимката: Музикалният фонтан- красиво осветен вечер;
Полезна информация за тази забележителност:

Как да стигнете до остров Маргит:

-Чрез градски транспорт /най-добрият начин да стигнете до мястото е с трамвай 4 или трамвай 6, като трябва да слезете на спирка Margit híd Budai hídfő /hid означава мост на унграски/, или пък вземете автобус 26- единствената форма на транспорт на самия остров. Взема се от Nyugati tér (тук има метро, синя линия);

-Чрез автомобил /Само един път минава през острова, но по него могат да минават само таксита и автобуси 26 и 234. Друг вид трафик през острова е забранен. Може да оставите вашия автомобил на охраняем паркинг в близост, като цената е 525.00 HUF за час/;

Летен Фестивал в Будапеща

Летният фестивал в Будапеща частично се провежда на откритата сцена на остров Маргит. Опера, музика, комедийни представления, танци- всичко това може да видите по време на фестивала през лятото /юни, юли и август/.

Цените на билетите са различни: 3900 HUF, 4900HUF, 5900 HUF, 6900 HUF, 8400 HUF, 12000 HUF;

Остров Маргит

Важно: Статията предоставя информация относно остров Маргит – град Будапеща, Унгария. Тук ще намерите полезна информация за забележителността, нейното разположение, как да стигнете до острова, информация какво може да видите на острова, както и повече за Летния фестивал в Будапеща, провеждащ се частично на острова.  Статията е последно обновявана от нашия екип на 08 Юли 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно остров Маргит- град Будапеща, Унгария,  която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението му, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика около острова в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около забележителността, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: