Остров Родос – очарование от богата история и красива природа

Най-големият и значим остров от групата на Додеканезите, остров Родос изобилства от плажове, залесени долини и древната история. Независимо дали пристигате в търсене на активен нощен живот, красиви плажове и на възможности за гмуркане в кристално чисти води, или искате да откриете културните ценности на древни цивилизации, остров Родос може да ви предложи по нещо от всичко това. Старият град на Родос е лабиринт от калдъръмени улици, които ще ви върнат обратно в дните на Византийската империя и дори преди нея. На юг пък се намира красивият град Линдос, където белите къщички като кубчета бяла захар са се подредили надолу към тюркоазения залив.

Остров Родос

На снимката: Входът към пристанището, където се издигат статуите на кошутата и елена /предполага се, че тук се е издигал навремето известния Колос на Родос/;

Минойците и микенците са били сред първите цивилизации, които изграждат селища на Родос, но едва с идването на дорийците през 1100 г. пр.н.е. се поставят основите на Камирос, Линдос и Ялисос, чрез които островът наистина се появява на картата. Родос играе доста променлива роля в историята на тази част от Европа – по време на битката при Маратон  (490 г. пр. Хр.), островитяните застават на страната на Атина при победата над персите, но странно само 10 години по-късно местните сменят своята позиция и се бият на страната на Персия по време на битката при Саламин (480 г. пр. Хр.). След неочакваната атинска победа при Саламин, Родос набързо отново намира пътя към примирие с Атина, присъединявайки се към Делийската лига през 477 г. пр. Хр. След катастрофалната сицилианска експедиция (416-412 г. пр. Хр.), Родос се разбунтувал срещу Атина и се присъединява към Спарта по време на известните Пелопонески войни.

Остров Родос

На снимката: Пристанището Мандраки нощем;

През 408 г. пр.н.е. градове Камирос, Ялисос и Линдос консолидират своите усилия, като основават заедно град Родос – повратен момента за историята на острова. Родос отново става съюзник на Атина и помага на атиняните да победят Спарта в битката при Книдос (394 г. пр. Хр.). Родос после обединява сили с Персия в борбата срещу Александър Велики, но след като става ясно, че няма сила, която да спре Александър, островът минава на негова страна. През 305 г. пр.н.е. Антигон, съперник на Птоломей, изпратил страховития си син Деметриус Полиоркес да завладее Родос. След като градът успява да отблъсне атаката на Деметриус след дълга обсада, местните изградили бронзова статуя с височина 32 метра. Статуята, посветена на Хелиос Аполон, става известна като Колосът на Родос и по-късно е определена за едно от Седемте чудеса на Древен свят.

Остров Родос

На снимката: Дворецът на Великия магистър в град Родос;

През следващите години Родос успява да изгради голям флот в Егейско море, а пристанището му става основен средиземноморски търговски център. Изкуството процъфтява. Когато Гърция става арена на битки между римски генерали, които си оспорвали империята, Родос се съюзява с Юлий Цезар. След убийството на Цезар през 44 г. пр. Хр. Касий обсажда града, унищожавайки корабите му и разграбва всичките произведения на изкуството, отнасяйки ги в Рим. Родос изпада в упадък и става част от Римската империя през 70г. след Христа. В крайна сметка островът става част от Византия и местната провинция Додеканези. След като кръстоносците превземат Константинопол, Родос придобива значителна независимост. През Средновековието контролът над острова често се сменя – първо са генуезците, а след това и рицарите на Св. Йоан, които управлявали Родос 213 години, преди да бъдат изгонени от османците.

Остров Родос

На снимката: Улицата на Рицарите;

Как да стигнете до Родос:

Разположението на острова е такова, че е най-лесно да се стигне до тук по въздух. Летището на Родос Диагорас осигурява възможност за полети до континенталната част на Гърция. Такива полети се осъществяват най-вече от Олимпик Еър (Olympic Air; www.olympicair). Връзките са с Атина и други дестинации, включително и други острови от групата на Додеканезите. Полети има до близките острови Касос и Карпатос. Друга самолетна компания, осигуряваща възможност за полети до Родос, е Миноан Еър (www.minoanair.com). Самолетите й летят четири дни в седмицата до Ираклион на остров Крит (полетът е около 1 час) и веднъж седмично до Санторини (полетът е около 50 минути). Ако пътувате от България, най-добре е да видите какви полети има от летището на Атина до Родос. Включете в търсенето и полети на Aegean, които имат до три полета на ден в посока от Атина към  Родос, а цените започват от около 50.00 Евро.

Търсите хотел на остров Родос?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

Другата опция да се стигне до острова е значително по-бавна – чрез кораб/ферибот. Град Родос е главно пристанище в Додеканезите, като има няколко компании, които осигуряват фериботни връзки с тази част на Гърция. Фериботите спират/потеглят от търговското пристанище, непосредствено пред стените на Стария град на Родос. „Додеканисос Сийуейс‘(www.12ne.gr) предоставя ежедневни услуги със скоростни катамарани, докато Блу Стар Ферис (www.bluestarferries.com) предоставя по-бавни и по-малко чести услуги до същите острови. Блу Стар осигурява връзки с Пирея /Атина/, както и с островите Карпатос, Касос и Крит. Билети за фериботи, ако се намирате на самия остров, може да си закупите от пристанището или от офиси на туристическите агенти в град Родос.

Остров Родос

Остров Родос

На снимките: Из Стария град на Родос;

От малкото пристанище в Скала Камиру, на 45 километра югозападно от град Родос, има ежедневна фериботна услуга до остров Халки. Линията се оперира от компаниите Нисос Халки и Никос Експрес. До тук може да се стигне с автобус от Стария град на град Родос. Катамарани свързват търговското пристанище на Родос с Мармарис, Турция (пътуването е около 50 минути), като през лятото пътуванията са всеки ден, докато през зимата те са ограничени до две-три през седмицата. Информация може да намерите на www.rhodes.marmarisinfo.com.

Как да обикаляте из остров Родос:

Летището Диагорас се намира близо до Парадиси, на около 16 км. югозападно от град Родос. Ако искате да стигнете от тук с такси до самия град Родос, очаквайте да платите малко над 20.00 Евро, а с автобус от летището до града пътуването ще ви отнеме около 25 минути, но пък ще ви струва около 2.50 Евро на човек. Автобусите между летище и града оперират всеки ден между 6.30 часа и 23.15 часа.

Една от най-добрите възможности за обикаляне из острова е с корабче/лодка. На кея на пристанището Мандраки има екскурзионни лодки, предлагащи еднодневни екскурзии до източното градове и плажове по източното крайбрежие, включително Фалираки и Линдос, както и до остров Сими. Няколко острова също могат да бъдат посетени като част от еднодневни екскурзии чрез катамарани на Додеканисос Сийуекс (заминават от търговското пристанище на град Родос). Сред тези острови са Сими и Кос  (ежедневно), Халки и Тилос (два пъти седмично) и Кастелорицо ​​(веднъж седмично).

Остров Родос

На снимката: Плажът Колумбия /Kolymbia/;

В град Родос има два автобусни терминала, като всеки от тях обслужва общо взето по половината от острова. Автобусният транспорт на Родос е редовен през цялата седмица, като единствено в събота и неделя има намаляване на броя на обслужващите автобуси. Ако ще разчитате на този тип транспорт за придвижване, добре е да се снабдите с разписанията на автобусите от касите на всеки един от терминалите или от офисите на местния туристически офис. От източния терминал потеглят автобусите до летището, Калитея Терми, Салакос, Древен Камирос и Монолитос. От западния терминал потеглят автобусните връзки към Фаликари, плажа Цамбика, плажа Стегна и Линдос.

На острова ще намерите представителства на всички големи вериги за коли под наем, като се започне още от самото летище. На много места в град Родос и из курортите също може да намерите офис на компаниите за отдаване под наем на автомобили и мотори. Конкуренцията в този бизнес е голяма, като може да намерите доста добри цени и услуги в тази област. Препоръчваме ви да видите офертите на Drive Rent a Car (www.driverentacar.gr; Летище Диагорас) и Margaritis.

Ако се чудите къде може да намерите такси в Родос, то в едноименния град основната стоянка на такситата се намира близо до площад Римини, в северния край на Стария град. Местните таксиметрови компании таксуват различно в зависимост дали искате да пътувате само в град Родос, или и извън него. Пътуванията извън Родос се таксуват на по-високи цени. Цените се удвояват между полунощ и 5.00 часа сутринта. Има и фиксирани суми за достигане до определени места – такива са летището, Линдос, Фаликари, Калитея. Имайте предвид, че такситата няма достъп до повечето места в центъра на Родос, който е почти изцяло само за пешеходци, така че не се учудвайте, ако таксито ви остави някъде наблизо до вашата дестинация, но не и пред самата дестинация.

По-долу може да видите списък с линкове, които ще ви отведат към допълнителни статии, посветени на отделни населени места или забележителности на остров Родос:

1/ Град Родос;

2/ Град Линдос;

3/ Генади и Прасониси;
Важно: Статията предоставя информация за остров Родос, Гърция.  Тук ще намерите полезна информация за острова – история, как да стигнете, най-добро време за посещение, интересни факти. Статията е последно обновявана от нашия екип на 17 Януари 2018г.

Търсите хотел на остров Родос?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

Хареса ли ви съдържанието на статията? Ако имате някакви забележки, препоръки или просто се нуждаете от допълнителен съвет относно посещението и разглеждането на града и района, не се колебайте да се свържете с нас на info@cities-of-europe.com! 

Остров Родос

По-долу може да видите интерактивна карта относно остров Родос, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на острова, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: