Остров Закинтос – перлата в короната на Йонийските острови

Закинтос, най-южният от основните шест Йонийски острови, е интересно място с две лица. Голяма част от острова все още е зелена и непокътната, със сравнително малки и малко на брой туристически обекти, а онези част от острова, където се намират основните курорти, успяват да поемат туристическия поток, без да се натрапят на по-тихите места. Островът най-общо може да се раздели на три части – пустият планински северозапад; плодородната централна равнина; източните и южни крайбрежни райони с курортите. Най-големият курорт на остров Закинтос – който съперничи на курортите на Корфу – е Лаганас. Това е мястото на неспирен купон, като се започне още от Великден и се стигне до първите седмици на октомври. На север и юг от Леганас има по-малки и по-тихи курорти, а полуостров Василико предлага на посетителите си някои от най-добрите плажове, сред които и Йераки /Yerakas/. Въпреки че в централната равнина на острова може да се видят редица апартаментни блокове, както и фабрики, тази част от Закинтос си остава най-тихата част от острова. Това е място, където може да видите местни ферми и лозя, добре запазени гръцки селца, както и руините на издигнати от венецианците сгради, съборен по време на земетресенията от 1948г. и 1953г. Островът все още произвежда фини вина, сред които бялото Пополаро /Popolaro/, както и известното мандолато /mandolato/.

Остров Закинтос

На снимката: Град Закинтос – столицата на острова;

Град Закинтос – туристическа информация, настаняване, какво да видите из града:

Основният град на остров Закинтос носи същото име, макар че много често бива наричан само Занте. Град Закинтос, известен в миналото още като „Венеция на изтока“, е възстановен по стария план след земетресението от 1953г., като е направен опит да се представи поне част от стария стил на града, макар че при наличието на повече бетон и арматура трудно може да се постигне архитектурното богатство, създадено от венецианци в миналото.

 

Остров Закинтос

На снимката: Из град Закинтос /снимката е собственост на www.e-zakynthos.eu/;

Закинтос е доста оживен град, който се избягва от туристите – може би това е и една от причините тук възможностите за туристите да са по-ограничени. В града ще намерите хотели и ресторанти, а ако искате да разгледате острова с автобус, то задължително трябва да го направите от тук. Автогарата на Закинтос се намира недалеч от крайбрежната алея. Туристическа информация в града може да получите от местния офис, който работи целодневно в периода от май до октомври /от 8:00 до 22:00 часа/, T26950 24482) – тук може да намерите полезна информация за острова, както и да се ориентирате около опции за настаняване в случай, че не сте си организирали нощувките предварително.

Остров Закинтос

На снимката: Из град Закинтос;

Градът се простира отвъд широкото и забързано пристанище. Фокусът на вниманието е площад Соломос /Solomou/ на север и църквата Агиос Дионисиос (отворена всеки ден от 8:00 часа до 18:00 часа) на юг. Църквата, носеща името на светеца-покривител на острова, заслужава да се посети заради ослепителните произведения от злато и чудесните стенописи вътре. Отделно от това тук може да разгледате и сравнително новия църковен музей, където са представени красиви картин и икони. Музеят е отворен всеки ден, от 9.00 до 15.00 часа, а входната такса за него е 3.00 евро. Разходката ви из града може да премине и през възстановената църква „Агиос Николаос“ /Áyios Nikólaos tou Mólou/, където се пазят одеждите на Св. Дионисий. Църквата е на площад Соломос. Самият площад е кръстен на най-известния жител на остров Закинтос – поетът Дионисий Соломмос – бащата на модернизма в гръцката литература.Той също така е автор на текста на националния химн, част от който е поставен и върху Статуята на свободата, намираща се на площада. Ако искате да научите повече за живота и творчеството на Соломос, може да посетите неговия музей (отворен ежедневно от 9:00 до 21:00 часа, входният билет е 3.00 евро). Самият Соломос прекарва голяма част от живота си на Корфу, поради което на този остров има също подобен музей.

Остров Закинтос

На снимката: Площад Соломос;

Площад Соломос е и мястото, където се намира градската библиотека, в която има малка колекция от фотографии преди и след земетресението. Тук може да видите и чудесния Византийски музей /отворен вторник-неделя от 8:00 часа до 15.00 часа, вход: 3.00 Евро/, който често е наричан Музеят на Закинтос. Музеят е известен като най-забележителният музей, в който са събрани произведения, дело на майстори от йонийското училище, водено от местния творец Панайотис Доксарас. Тук са представени и светска живопис и красив модел на града преди земетресението.

Търсите хотел на остров Закинтос?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Другата основна атракция на Закинтос е неговият масивен замък /Кастро/. Останките от разрушената венецианска крепост може да се посетят всеки ден между 8.00 часа и 19.30 часа /през лятото/ и от 8.00 часа до 14.00 часа /през зимата. Тук може да видите останките от подземия, укрепления, както и да се насладите на чудесни гледки във всички посоки. Мястото е чудесно за любителите на почивката и пикниците. Под стените на замъка има чудесна таверна с панорамна гледка.

Южната и западната част на остров Закинтос:

Оживеният южен край на остров Закинтос включва полуостров Василико, начело с курорта Аргаси, какво и заливът Лаганас с едноименния курорт, който е една от основните парти дестинации на острова. В далечния югозападен край на острова пейзажът се изкачва нависоко към селището Кери – първото от поредицата селца по иначе все още рядко населеното западно крайбрежие. Ако решите да се разходите на югоизток от град Закинтос, пътят ви ще премине през селището Аргаси – най-натовареният курорт в тази част на острова. Независимо от това, не се подвеждайте, че тук може да намерите невероятни плажове. Напротив – плажовете при Аргаси не са големи, а плажната ивица е широка една на няколко отделни части. Ако възнамерявате да нощувате в тази част на острова, но искате да избягате от лудницата на по-големия курорт, то има няколко селца по-надолу по пътя, които може да ви послужат и като чудесна база за достигане до полуостров Василико. Ако се чудите при избора на място за настаняване, може да потърсите за свободни стаи в „Pension Vaso“ и „Soula“, непосредствено до главния път, който влиза в селото. По крайбрежната алея също има няколко чудесни хотела, сред които може да се посочат „B & B Locanda“ и „Illiesa Beach”. Аргаси е дом на някои от най-големите и популярни дискотеки на острова.

На югоизток от Аргаси се простира полуостров Василико, който е определян като една от най-атрактивните части от острова – чудесен микс от природна красота и човешки „творения“. При посещението на полуострова не ви трябва да се съсредоточавате върху селцата във вътрешността на Василико. Истинският фокус на вниманието тук е поредицата от малки морски курорти, главно разположени на източния бряг. Първите два от тези курорти са разработени едва през последните години – това са Каминия /Kamínia/, и по-утвърденият вече Порто Зоро /Pórto Zóro/, където има добър хотел със същото име и ресторант. Може да обърнете внимание и на селцето Ано Василикос, което обслужва близките плажове Йонио /Ionio/ и Банана /Banana/. Изолираното Агиос Николаос /Áyios Nikólaos/ има добър плаж и примамва посетители от Аргаси, Каламаки и Лаганас, които странстват из острова за деня. Селцето бързо се разраства през последните години, като освен изграждането на Василикос Бийч Ризорт, тук вече има няколко ресторанта и избор от места за настаняване. Основната звезда на полуострова обаче се намира в неговия край – това е Йеракис /Yerakas/. Поради редица биологични причини, свързани с поддържането на популацията на костенурки, достъпът до тук е предмет на ограничения от гледна точка на дневните посетители. На мястото има изграден посетителски център, който предоставя интересна информация за популацията на костенурките и други морски същества (www.earthseasky.org). Ако искате да се разходите по западната част на полуостров Василико, имайте в предвид, че всичко на всичко тук има един плаж, който заслужава да се посети – Дафни /Dháfni/. Пътят до него е павиран, а на плажа има няколко таверни, от които препоръчваме да пробвате Мела Бийч.

Остров Закинтос

На снимката: Полуостров Василикос;

По-голямата част от стотиците хиляди хора, които посещават Закинтос всяка година, се озовават в един момент от своето посещение на острова в Лаганас. Плажът на Лаганас, простиращ се на цели 9 км., може да се определи като добър, а и ще намерите доста възможности за забавление – от водни спортове до обиколки с балон. Барове и ресторанти по брега се простират на над 1 км., като не са малко тези, които работят денонощно. По-голяма част от хотелите в Лаганас са резервирани от групови посещения, затова ако мислите да нощувате тук, помислете за резервация по-отрано. Що се отнася до хотелите, може да разгледате старомодния „Бизантио“ /Byzantio/, “Пансион Тасула” /Pension Tasoula/ или „Йонис“ /Ionis/. По отношение на по-автентичните таверни, може да се огледате за „Дионис“ и „Зуграс“. Приятно място, където хапването е съчетано със слушане на музика, е таверната „Саракина“, където се сервират вкусни ястия, като например свинско месо в сос от вино. Тъй като таверната е отдалечена на 2 км. навътре от брега, от заведението осигуряват автобусче, с което се превозват желаещите посетители.

Търсите хотел на остров Закинтос?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Недалеч от Лаганас се намира Каламаки, чийто плаж е по-добър. Самото селище е по-тихо, защото тук тълпите от хора не са чак толкова големи. В Каламаки има няколко големи хотели, които са ориентирани предимно към посрещането на групи – примерно огромният Crystal Beach. По отношение на таверните, може да се отбележат двете таверни Stanis. Тази на плажа предлага предимно обедно меню и ястия, докато тази в града е насочена предимно към вечерни ястия. Чудесна алтернатива е таверната Зепо, близо до плажа.

Най-южната част на острова е мястото, където се намира селцето Кери, скрито на хълм над скалите.Т Тук може да видите редица запазени венециански сгради, сред които църквата Панагия Керио /Panayía Kerioú/. Според легендата Дева Мария е запазила селището от пирати, като го скрила в мъгла. По пътека в южния край на селцето се достига до отдалечения на около 1 км. фар, от където се разкрива невероятна гледка към морето и скалните арки.

Автобусната мрежа на Закинтос не покрива дивата западна част на острова, но ако сте със собствен транспорт или си вземете автомобил или моторче под наем, ще може да стигнете до тези места. Първото от местата в тази част на Закинтос, което си заслужава да се отбележи и да се посети е Махерадо /Maheradho/. Тук също са запазени редица сгради от преди земетресенията, а самото селище е разположено в красивите обработваеми планински участъци, заобиколено от маслинови и овощни насаждения. Посетете църквата Агия Мавра /Ayía Mávra/, отличаваща се със своята свободностояща камбанария и чудесния си иконостас и икони вътре. Фестивалът на града – един от най-големите на острова – се провежда в деня на светеца-пазител на острова /в началото на юни/. Другата забележителна църква в града – Панагия – предлага спиращи дъха гледки над централната равнина на острова. Ако искате да видите най-доброто място на острова, където се е съхранила традиционната за острова архитектура от преди земетресението, представена от традиционните двуетажни къщички, то трябва да посетите Килиомено /Kiliomeno/. Градът първоначално е кръстен на църквата си Агиос Николаос /Áyios Nikólaos/, чиято внушителна камбанария, започната преди повече от 100 години, все още няма покрив. Ако искате да опитате традиционната места кухня в интересна таверна, посетете таверната „Алицерини“, която заема подобна на пещера къща, датираща от 1630г. Пътят от Килиомено минава през селцето Айос Леон, откъдето скоро ще се озовете на павиран път надолу към скалистия бряг при Лимнионас. Тук има малък залив и отличната таверна „Porto Limnionas“. По-надолу по главния път се намира малкото селце Камби, което е особено популярно сред туристите, които идват тук, за да се насладят на залеза над морето. Гледките са изключителни. Над селцето може да видите кръст, построен в памет на местните, убити през 40-те години на миналия век, предполага се от нацисти. На 5км. на север се намира селцето Мариес – единственото друго селище в тази част на остров Закинтос, което има достъп до водата. Недалеч от тук се намира залива Вроми, който не е нищо впечатляващо, но от там тръгват лодки към Залива на корабокрушенците /Навагио/.

Остров Закинтос

На снимката: Църквата „Агия Мавра“ отвътре;

Северната част на остров Закинтос:

На няколко километра северно от столицата град Закинтос се намират курортните градчета Циливи и
Планос, които са основният туристически епицентър в тази част на острова. На север от тях започва серия от малки плажове, докато живописни села прорязват пейзажа във вътрешността на острова. След Аликес /Alykes/ и докато приближавате края на острова при нос Скинари крайбрежието става още по-неравно, а планините във вътрешността „скриват“ известния тъкачен център Волимес. Първото селище в тази поредица от изредени интересни места, на което бихме искали да обърнем внимание, е Цивили. Отстоящ на 5 км. северно от град Закинтос, Цивили е първият морски курорт тук и всъщност оформят едно цяло със селцето Планос. Двете заедно може да се сравнят по степен на развитие с Аргаси. Тук ще намерите голямо разнообразие от места за настаняване – от къмпинг до по-големи хотели. Разнообразието от заведения също е голямо – тук има както традиционни гръцки таверни /“Olive Tree” e най-известната от тях/, така също и заведения, сервиращи дори индийска и китайска кухня. Плажовете по протежение на тази част от брега стават постепенно по-тихи и приятни, като на всеки един от тях може да намерите заведения и места за настаняване.

Търсите хотел на остров Закинтос?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

На 12 км. северно от Цивили се намира големият пясъчен залив Ормос Аликон /Órmos Alykón/, където са два от най-големите курорти в района. Първият от тях е Аликанас /Alikanas/ – малко, но вече сериозно разширяващо се селце, където по-голяма част от постройките се отдават под наем на чужденци. Второто – Аликес /Alykes/ – се слави с най-добрия плаж на острова на север от столицата. Близо до плажа лесно може да се намерят места за нощуване. Сред хотелите може да опитате Ionian Star (www.ionian-star.gr) или Montreal (www.montreal.gr). Аликес е последният истински курорт на това крайбрежие и последният, до който може да се каже, че има автобусна връзка от столицата. Ако искате да продължите от тук, ще трябва да разчитате на друга форма на транспорт. На 4км. северно от тук се намира плажът Ксигия /Xygiá/. При него сяра извира в морето – няма как да го пропуснете заради миризмата. Именно серните извори създават странното усещане да плувате в някаква смесица от топла и студена вода. Следващият малък плаж е Макрис Ялос /Makrýs Yialós/ – чудесно място за почивка, съчетано с приятна таверна и импровизиран къмпинг.

Остров Закинтос

На снимката: Плажът Макрис Ялос;

На няколко километра на север се намира Айос Николаос /Áyos Nikolaos/. Това е малко пристанище, от където има редовна фериботна връзка до Песада /на остров Кефалония/, но за съжаление няма автобусна връзка, поради което ако използвате това място като някаква форма на транспортна връзка, ще трябва да използвате такси или да хванете някой на автостоп. Игнорирайте местните, които ще ви кажат, че това е последното място, от където може да вземете корабче до Сините пещери – може би най-заслужаващите това име от всички подобни в цяла Гърция. Те са чудесни за гмуркане с шнорхел, а когато се потопите във водата кожата ви ще изглежда ярко синя. За да стигнете до тях, следвайте пътя, който се вие като змия от Айос Николаос в посока към фара при нос Скинари. От носа всъщност ще може да вземете най-евтините корабни екскурзии до пещерите, вкл. и разходка с корабче до Залива на корабокрушенците /Навагио/.

Остров Закинтос

На снимката: Фарът при нос Скинари;

Остров Закинтос

Остров Закинтос

Остров Закинтос

На снимките: Сините пещери на остров Закинтос /първа и втора снимка/ и нагледно представяне как изглежда цветът на човешката ръка, потопена във водата на сините пещери /трета снимка/;

Градчетата и селцата, намиращи се в северната част на остров Закинтос, най-лесно може да бъдат достигнати и разгледани, ако имате кола или си наемете моторче на острова. Разбира се, предлагат се организирани екскурзии до тези места, до които по принцип автобусните връзки или липсват, или са много ограничени. На два километра навътре в острова от Аликес се намира селището Катастари. Това е най-голямото селище след град Закинтос, но при него туризмът не е навлязъл по този начин, поради което тук ще може да видите обичайния начин на живот на местните. Най-внушителната сграда тук е огромната правоъгълна църква Иперая Теотокус, отличаваща се с двойна камбанария и малък нов амфитеатър за фестивални представления. Само на два километра от тук се намира малкото селце Пегадхакиа. Интересното при него е, че то е дом на Музей на културата /отворен от 9.00 часа до 15.00 часа; вход: 3.00 евро/, в който е представена интересна колекция от селскостопански и фолклорни артефакти. В това селце може да видите и параклиса „Айос Панделимон“, чиято необичайна характеристика е скритият под олтара кладенец. Точно до параклиса, таверната „Каки Рахи“ предлага вкусна местна кухня.

Остров Закинтос

На снимката: Плажът Ксигия;

На няколко километра югозападно от Кастастери се намира селището Ая Марина, където може да видите църква с впечатляващ бароков олтар и камбанария, която е изградена от останките, останали след земетресението от 1953г. Както при повечето църкви на остров Закинтос, камбанарията е отделена от църквата, типично във веценециански стил. В тази част на острова се намира и селището Волимес /Volimes/ – център за производство на бродерия на острова. Тук има многобройни магазини, от които може да си купите продукти, създадени тук. На 3 км. на юг от Волимес се намира Анафонския манастир. За да стигнете до него трябва да разполагате със собствен транспорт. Смята се, че тук е била килията на светеца-покровител на острова Дионисий. Асфалтиран път води към скалите с изглед към Залива на корабокрушенците /Навагио/ и спиращи дъха гледки към корабокруширалия кораб – товарен кораб, за който се предполагало, че е пренасял наркотици. Местната брегова охрана започнала преследване на кораба, а лошите атмосферни условия довели до неговото засядане в плиткия залив.

Остров Закинтос

На снимката: Заливът на корабокрушенците /Навагио/;
Важно: Статията предоставя информация за остров Закинтос – част от Йонийските острови на Гърция. Тук ще намерите полезна информация за острова – история, разположение, какво да видите на острова, както и информация за основните местни селища и най-важните плажове. Статията е последно обновявана от нашия екип на 25 Април 2017г.

Търсите хотел на остров Закинтос?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Остров Закинтос

По-долу може да видите интерактивна карта относно остров Закинтос – Гърция, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на острова, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: