Палатинският хълм – град Рим, Италия

Палатинският хълм  е един от седемте хълма в Рим. Той е и най-известният от тях. Намира се близо до Колизеума и Форума, но същевременно е далеч от градските пазари, от тълпите, от блатата и изобщо от шума на града. Смятало се, че дори въздухът там бил по-чист, тъй като хълмът се издигал на 70 метра над равнището на града.  Всичко това го направило предпочитано място за живеене и след император Август останалите римски владетели последвали примера му и построили на хълма величествени резиденции. Всъщност на много езици думата „палат” произхожда от думата „палатин”.

Палатинският хълм

На снимката: Гледка от палатинския хълм към форума;

Палатинският хълм се свързва с основаването на Рим. Според легендата това е мястото, на което Ромул и Рем са били намерени и спасени от вълчицата. Братята били отгледани от овчар и неговата съпруга. Когато пораснали те убили пра-чичо си и решили да построят нов град на река Тибър. В този момент между тях избухнала кавга относно мястото, на което да се издига новия града. Ромул искал това да бъде именно Палатинският хълм, докато Рем предпочел хълма Авентин. По време на тази кавга Ромул убил брат си Рем.

През 10 век много от богатите сгради бива плячкосани и постепенно изоставени. През Средновековието на него са построени множество църкви и манастири. По-късно хълмът е закупен от кардинал Александър Фарнезе, който издига внушителна вила, обградена от екзотични дървета и растения.

Днес целият хълм е покрит от руините на различни постройки. В южната му част някога се е издигал дворецът на Септимий Север, а до него са се намирали и баните на императора. Северно от него ясно личат останките от стадион, за който не е известно дали е бил обществен или частен.

Император Веспасиан бил популярен сред римското население със скромния си и неразточителен начин на живот. Синът ми Домициан обаче бил се различавал от баща си. Той обичал да се изтъква, да демонстрира богатството и силата си. През 90 г. той възложил да архитектите си да проектират грандиозен дворец на Палатинския хълм. Дворецът имал три обособени части. Първата се състояла от обществени стаи, в които императорът се срещал с посланици и други държавници. Там се намирала и тронната му зала. Втората част от двореца има по-частен характер.  Залите му били използвани за не толкова официални срещи и мероприятия. В центъра на голям двор било създадено изкуствено езеро с малък остров в средата и мост, който свързвал острова със заобикалящата го земя. Покоите на императора и неговото семейство се намирали в старата част на двореца.
През 2008г. за посетители бе отворена къщата на Август. В нея могат да бъдат видени великолепни фрески, които след 2000г. са все още цветни и ярки. Близо до къщата на Август е къщата на Ливия. Ливия е третата съпруга на Август и майка на бъдещия император Тиберий. Макар че изглежда семпла, двуетажната сграда крие красиви картини в помпейски стил, а в стените й има керамични тръби, за които се предполага, че са представлявали централно отопление.

Палатинският хълм

На снимката: Kъщата на Ливия;

Полезна информация за забележителността:

Палатинският хълм е част от комплекса на Римския форум и разглеждайки форума може да стигнете и до хълма.

Адрес: Via dei Fori Imperiali, Рим, Италия;

Как да стигнете до Палатинския хълм?

Метро Линия В, спирка Колизеум (Colosseo)
Автобус Номер:75, 81, 673, 175, 204
Трамвай Номер:3

Работно време:

2 януари – 15 февруари 8:30 – 16:30
16 февруари – 15 март 8:30 – 17:00
16 март – последната събота на амрт 8:30 – 17:30
Последната неделя на март – 31 август 8:30 – 19:15
1 септември – 30 септември 8:30 – 19:00
1 октомври – последната неделя на октомври 8:30 – 18:30
Последната неделя на октомври – 31 декември 8:30 – 16:30

Затворен е на 1 януари, 1 май и 25 декември.

Вход:

Билетът включва Колизеума, Палатинския хълм и Римския форум и важи 2 дни.

Редовна цена 12.00 евро
Цена с намаление    Важи за граждани на ЕС между 18г. и 25 г. 7.50 евро
Лица под 18г. и граждани на ЕС над 65г. Безплатно

Карта Археолоджика /Archeologica Card/:

Картата позволява достъп до Колизеума, Римския форум, дворците Масимо и Алтемпс, Крипта Балби, Термите на Диоклециан, Палатинския хълм, Термите на Каракала, Вила Куинтили и Мавзолея на Сесилия Метела:

Картата е с валидност 7 дни и е на цена от 23.00 Евро за възрастни и 13.00 Евро за определени групи от хора;

Палатинският хълм

Важно: Страницата предоставя полезна информация за Палатинския хълм, една от най-големите забележителности на италианския град Рим -историческа справка, адрес на Палатинския хълм, информация как да стигнем до тази забележителност, информация за цената на входните билети, работно време за посещение на Палатинския хълм. Статията е последно обновена от нашия екип на 08 Юли 2018г.

В случай че търсите хотел в Рим, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно Палатинския хълм – Рим, Италия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: