Палацо дей Нормани – град Палермо, Италия

Кралски дворец винаги е заемал височината над средновековния Палермо, а голямата сграда на Палацо дей Нормани, или както е известен още Палацо Реале, все още доминира западния край на стария град. Първоначално построен от сарацините през девети век, дворецът е разширен значително от норманите, по времето на които в този дворец бил представен най-великолепният от всички средновековните европейски кралски дворове. През 17-ти век испанците правят редица промени по екстериора на двореца, а днес по-голяма част от интериора е заета от сицилианския регионален парламент. Това обяснява и наличието на немалко охрана наоколо, както и ограничения достъп.

Палацо дей Нормани

На снимката: Палацо дей Нормани, Палермо;

Посетителите на Палермо, които искат да видят двореца отвътре, могат да видят кралските апартаменти, вкл. и известната Капела Палатина /Cappella Palatina/. Една от най-красивите зали в двореца е Sala di Ruggero, която освен това е и една от най-ранните части на двореца. Залата е богато декорирана с мозайки от 12-ти век, представящи ловни сцени. Части от двореца, като например Sala del Duca di Montalto, се използват за временни изложби.

Палацо дей НорманиНа снимката: Вътрешният двор;

 

 

Палацо дей Нормани

На снимката: Зала в двореца;

Палацо дей Нормани

На снимката: Една от многото мозайки, които може да видите по стените на залите на Палацо дей Нормани;

Основната атракция на двореца и безспорен художествен скъпоценен камък на центъра на Палермо е красивата Капела Палатина. Това е бил личният кралски параклис на крал Рожер II. Построен е между 1132 и 1143 година. Параклисът се отличава с купол, три апсида и неф, който е покрит с красиви мозайки от изключително качество. Най-старите от мозайките са тези, разположени в купола и апсидите, като се предполага, че са завършени през 1150г. от византийски творци. Мозайките, които може да видите по нефа на параклиса, са дело на местни занаятчии. Завършени са около 20-на години по-късно и изобразяват сцени от стария и новия завет. Цветовете на мозайките са изключително богати, като на преден план изпъква фигурата на Хростос Пантократор, заобиколена от редица вторични образи – Благославящият Христос с книга в ръка и Христос на трон, седнал между Петър и Павел. Параклисът разполага също с прекрасен арабски таван с богато издълбани дървени сталактити, мраморен под и впечатляващ нормански мраморен свещник /до амвона/, висок 4 метра.

Палацо дей Нормани

Палацо дей Нормани

Палацо дей Нормани

Палацо дей Нормани

На снимките: Капела Палатина;

Ако решите да посещавате Палацо дей Нормани, имайте в предвид, че кралските апартаменти може да затворят без предупреждение в случай на парламентарни сесии и други събития. Обикновено през уикендите изненади от такова естество са най-малко вероятни.

Полезна информация за посещение на Палацо дей Нормани:

Адрес: Piazza Indipendenza 1, 90129 Палермо, Италия;

Телефон: +39 091 626 2833;

Работно време за посещение:

Понеделник – събота, от 8.15 часа до 17.45 часа;

Неделя и празници, от 8.15 часа до 13.30 часа;

Работно време за посещение на Капела Палатина:

Понеделник – събота, от 9.00 часа до 17.00 часа;

Неделя и празници, от 8.30/ 9.40 часа до 11.15/13.00 часа;

Цени на входните билети:

Нормален билет – 8.50 Евро;

Намален билет – 6.50 Евро;
Важно: Статията предоставя информация за Палацо дей Нормани в град Палермо. Тук ще намерите полезна информация за забележителността – история, разположение, работно време за посещение и цени на входни билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на 27 Април 2017г.

Търсите хотел в Палермо?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Палацо дей Нормани

По-долу може да видите интерактивна карта относно Палацо дей Нормани в Палермо – Италия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на двореца, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: