Палацо Весковиле – град Пиенца, Италия

Палацо Весковиле или Палацо Борджия, намиращ се от лявата страна на Дуомо-то на Пиенца и дом на музея на църковното изкуство /Museo Diocesano/, възниква като едноетажен готически дворец. Сградата е предоставена от папа Пий II на Родриго Борджия при условие, че той го разруши и възстанови по по-модерен начин. Борджия, който по онова време бил кардинал, щял по-късно да небезизвестния папа Александър VI и баща на четири деца, сред които и известните Лукреция и Цезар Борджия.

На снимката: Палацо Весковиле;

Показвайки проницателност, а може би и подлост, която щяла по-късно да бъде водеща и при неговото папство, Борджия се въздържа от това да разруши двореца, като чрез спестените пари променя някои от повърхностните детайли и добавя един етаж. На приземния етаж може да се видят очертанията на старите готически прозорци, които са зазидани, за да се образуват малки квадратни прозорци, в съответствие с ренесансовите идеи.

Все по-видими са дупките в горната част на сградата, наследство от бомбардиране през Втората световна война. При въпросните бомбардировки е засегната и катедралата, където падат части от нейната апсида. Най-горните дупки обаче има далеч от стар произход и са дело на артилерията на Карл V и Медичите по време на нападението им над Сиенската република между 1552г. и 1559г. Колко време Борджия е прекарал в двореца е неясно, макар че неговия герб може да се види върху щит на ъгъла на сградата. Изглежда, че той е дарил сградата през 1468г., когато тя е превърната в Палацо Весковиле или дворец на епископа.

 

Палацо Весковиле

На снимката: Поцо дел’Кортиле;

Полезна информация за Палацо Весковиле:

Адрес: Корсо Роселино 30, Пиенца, Италия;

Телефон: +39 0578 749 905;
Важно: Статията предоставя информация за Палацо Весковиле в  Пиенца. Тук ще намерите полезна информация за забележителността – история, разположение, как да стигнете до двореца и какво да видите в него. Статията е последно обновявана от нашия екип на 04 Април 2017г.

 

Търсите хотел в Пиенца?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Търсите хотел в Пиенца?Резервирайте в Agoda.com чрез този бутон и вземете до 12% от стойността на резервацията си обратно

 

Палацо Весковиле

По-долу може да видите интерактивна карта относно Палацо Весковиле в Пиенца, Италия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на двореца, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: