Палеокастрица – остров Корфу, Гърция

Разходката до Палеокастрица е една от задължителните, ако решите да изберете Корфу за вашата почивка. Мястото може да се определи като сериозен конкурент на Канони и Ахилион, но докато при последните две места хората отиват заради тяхната история и свързаните с тях легенди, то Палеокастрица привлича посетителите с природната си красота.

Палеокастрица

Палеокастрица

Палеокастрица

На снимките: Палеокастрица;

Забележителността се намира в северозападна посока от град Керкира, като пътуването се осъществява по добре маркирани пътища. Следвайте пътя по брега на острова за около 8 км. в посока Гувия /Gouvia/, след което трябва да завиете и да се насочите към вътрешността на острова. По едно време пътят ще започне да се стеснява, но целият поне е изцяло от асфалт. С приближаването на западното крайбрежие и Палеокастрица, ще започнете бавно да се спускате. Няма как да пропуснете мястото – хотели и ресторанти са „завзели“ по-голяма част от пейзажа, но все пак има немалко красиви заливи и пещери, които са се „спасили“ от застрояването.

Палеокастрица

На снимките: Манастирът Панагия;

Според вярванията Палеокастрица се намира на мястото на Схерия – столицата на феакийците. Вярва се /макар че няма реални доказателства за това/, че на някой от тези плажове наоколо е намерен Одисей след неговото корабокрушение. Предлагаме ви да не се спирате първоначално на плажовете, а да продължите покрай тях, където криволичещ път ще ви изведе до манастира Панагия, намиращ се на ръба на морски нос. Трябва да знаете, че паркирането около манастира може да е мисия невъзможна, затова не е учудващо, че доста хора оставят колите си около плажовете и продължават пеша към манастира – разходката е около 1.5 км. Манастирът е основан през 13-ти век, но няма да намерите толкова стара негова част. Струва си да му отделите, макар и кратко време, особено при залез слънце. Манастирът е отворен всеки ден /април до октомври/, от 7.00 часа до 13:00 часа и от 15.00 часа до 20.00 часа.

Търсите хотел на остров Корфу?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Търсите хотел на остров Корфу?Резервирайте в Agoda.com чрез този бутон и вземете до 12% от стойността на резервацията си обратно

 

Може би по-интересно в някои отношения ще ви се стори посещението на Ангелокастро – средновековната крепост, която се издига и разкрива чудесна гледка към Палеокастрица. Достигането до крепостта пеша е по силите само на най-издръжливите. Ако сте със собствен транспорт, ще трябва да се върнете до Палеокастрица (2,5 км.) и при отбивката за Лаконес, завийте наляво. Трябва да знаете, че пътят е доста тесен, с отвесни скали от едната страна и може да ви се наложи да спирате и да правите път на автобуси и камиони, за да може да се разминете с тях. Пътят преминава покрай селцата Лаконес и Крини, а гледките към морето са впечатляващи. Не спирайте докато пътят не направи остър завой надясно и започне да се спуска, където ще излезете на малък паркинг. Оттук ще се наложи да се разходите до крепостта, но разстоянието е не повече от 200 метра. Пътеката е в лошо състояние и поради тази причина може да ви се стори, че крепостта е по-далеч. Когато достигнете до Ангелокастро, ще разберете че усилията ви са си стрували – крепостта се издига на 300 метра над морското ниво. Крепостта може да се посети всеки ден /без неделя/, от 9.00 часа до 20.00 часа. След като се насладите на спиращи дъха гледки, може да се почерпите с вкусно хапване в някое от близките заведения около Лаконес – Бела Виста, Коломбо и Кастелтрон са препоръчителните избори. Ако попаднете на туристически групи с автобуси, може да ви бъде трудно да си намерите място.

Палеокастрица

На снимката: Крепостта Ангелокастро;

Пътят ви от Палеокастрица обратно към Керкира може да преминава по няколко маршрута. Единият е на юг през долината Ропа – селскостопанското сърце на Корфу. Следвайте знаците за Лиападес и Темблони, но не си правете трудно да влизате в някое от тези селца. Ако имате останало време и желание за плаж, то може да се насочите към плажа Ермонес /Ermones/ или към плажа Глифада /Glifada/.

Палеокастрица

На снимката: Гледка от Ангелокастро;
Важно: Статията предоставя информация за Палеокастрица – остров Корфу, Гърция. Тук ще намерите полезна информация за забележителността – как да стигнете, какво да видите, кои плажове да посетите, информация за манастира Панагия, както и за крепостта Ангелокастро.  Статията е последно обновявана от нашия екип на 19 Април 2017г.

Търсите хотел на остров Корфу?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Търсите хотел на остров Корфу?Резервирайте в Agoda.com чрез този бутон и вземете до 12% от стойността на резервацията си обратно

 

Палеокастрица

По-долу може да видите интерактивна карта относно Палеокастрица – остров Корфу, Гърция, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: