Паметник на свободата – град Рига, Латвия

Ако се разхождате по булевард Brīvības в Рига, погледът ви непременно ще попадне върху доминиращия пейзажа Паметник на свободата (Brīvības piemineklis). Открит на 18-ти ноември 1935г., паметникът е алегория на латвийската независимост и заема важно място в народопсихологията от тогава. Гранитен пиедестал с релефи на латвийските герои и надпис „за отечество и свобода“ служат като основа за висока 50 метра колона, на върха на която има стилизирана женска фигура, известна като „Милда” – най-популярното женско име в Латвия между двете световни войни. Фигурата е емблематична за Латвия, като държи три звезди, символизиращи трите региона на Латвия – Kurzeme, Vidzeme и Latgale. Странното е, че руснаците никога не са се опитали да разрушат този паметник, свързан с латвийския патриотизъм – не е изненадващо, че при първите демонстрации за независимост през август 1987г. хората са се събрали именно при този монумент. Паметникът става и фокусна точка за отбелязване на 16-ти март – официален ден за възпоминание на ветераните от Втората световна война. След 2001г. честването на този ден е забранено, но обществените нагласи са такива, че тук на тази дата все още се полагат цветя.

Паметник на свободата

Паметник на свободата

Паметник на свободата

На снимките: Паметник на свободата в Рига;

 

Полезна информация за тази забележителност:

Адрес: Raina bulvāris Brīvības piemineklis, Рига, LV-1050, Латвия;

Цени на входни билети:

Вход свободен;

Търсите хотел в Рига?Резервирайте в Booking.com през този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Важно: Статията предоставя информация за паметник на свободата – Рига, Латвия. Тук ще намерите полезна информация за забележителността – история, разположение и др. Статията е последно обновявана от нашия екип на 23 Януари 2017г.


Паметник на свободата

По-долу може да видите интерактивна карта относно паметник на свободата – Рига, Латвия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: