Паметникът на Скот – град Единбург, Шотландия

Сър Уолтър Скот (1771-1832г.) е една от най-важните фигури в шотландската литература, а паметникът на Скот е една от забележителностите на Единбург. Роден в Единбург, Скот първоначално се насочил към кариера в областта на правото, но скоро се насочил изцяло към писането, защото неговите балади и исторически романи започнали да му носят успех. Неговите творби представяли минали времена- времена на приключения, чест и достойнство, и спомогнали много за изграждането на такъв образ на Шотландия в чужбина. Освен че се прочул като писател, сър Уолтър бил също и обществен деец – той организирал посещението на крал Джордж IV в Единбург през 1822г.

Паметникът на Скот

На снимката: Монументът на Скот;

След смъртта на Скот през 1832г.,  Паметникът на Скот е построен в южната част на Принсес Стрийт  в знак на почит към живота и творчеството му. Тази готическа кула е проектирана от Джорж Майкъл Кемп и се издига на височина от 61 метра /200 фута/.

Паметникът на Скот

На снимката: Статуя на Скот, разположена в монумента;

Паметникът на Скот е завършен през 1840 г., и включва статуя на сър Уолтър в основата му, изваяна от сър Джон Стийл. Вътре в огромна структура, 287 стъпала дават достъп до най-горната платформа. За всички посетители, които успея да се справят с изкачването, наградата са страхотните гледки, които се откриват към града и реката.

 Полезна информация тази забележителност:

Адрес: Princes Street ,Gardens East, Единбург, Шотландия;

Телефон: +44 131 529 4068;

Как да стигнете до паметника на Скот:

-Пеша /паметникът се намира в центъра на града и лесно се достига пеша/;

-Чрез автобус /редовни автобуси Лоудиън/;

-Чрез автомобил /моля, имайте предвид, че парко места са ограничени на улицата и няма паркинги в близост/;

Работно време на паметника на Скот:

Всеки ден от 10.00 часа до 21.00 часа (последено посещение в 20.30 часа);

 Цена на входните билети:

Билет за възрастни – 8.00 Британски лири;

Намален билет – 6.00 Британски лири;

Билет за деца – 5.00 Британски лири;

Важно:

Плащане на билетите става само в брой;

За да достигнете върха на паметника, ще трябва да изкачите 287 стъпала;
Паметникът на Скот

Важно: Статията предоставя информация за монумента на Скот в град Единбург. Тук ще намерите исторически данни за забележителността, информация за местоположението й, как да стигнете до монумента, информация за работно време за посещения и за организирани турове. Статията е последно обновявана от нашия екип на 09 Август 2018г.

В случай че търсите хотел в Единбург, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно монумента на Скот в град Единбург, която ви позволява да се ориентирате не само относно разположението на тази забележителност, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика в града в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около монумента, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути до монумента на Скот в Единбург: