Пантеонът – град Рим, Италия

Пантеонът е най-добре запазеният римски храм от Древността. Той е един от основните исторически символи на града и се счита за най-голяма постройка от неармиран бетон в света. Строителството му започва през 27г.пр.н.е. по заповед на един от най-известните римски пълководци – Марк Агрипа, близък приятел на Октавиан Август. Името му в буквален превод означава „всички богове” и това се свързва с факта, че Пантеонът е издигнат като храм на всички десет божества, почитани от римляните през езическия период. Храмът е окончателно завършен в сегашния му вид пред 128г. от император Адриан. През 7 век започва да се използва от християните, но запазва функцията си на храм през цялото си съществуване.

Пантеонът

На снимката: Пантеонът отвън;
С големите си мраморни колони и тухлени стени, Пантеонът моментално прави силно впечатление на посетителите си.  Шестнадесетте масивни колони, които поддържат фронтона тежат 60 тона и са дялани в Египет, след което транспортирани до Рим. Фронтонът днес е празен, но в миналото е бил украсен с позлатени бронзови статуи, които са махнати по заповед на папа Урбан Осми, за да бъде направен от тях балдахина в базиликата „Свети Петър”. Друга част от претопените фигури са били използвани за изливането на топовете на крепостта Сан Анжело. На входа на Пантеона още може да бъде прочетено оригиналното посвещение, което гласи  следното: „Марк Агрипа, син на Луций, консул за трети път, построи това” (”M.AGRIPPA.L.F.COSTERTIUM.FECIT”). Въпреки че днешния вид на храма дължим на император Адриян, който изменя оригиналната постройка след нейното опожаряване през 80 г., императорът не оставя своето име, а това на Марк Агрипа. Всъщност интересен факт е, че въпреки много храмове, които е построил, Адриян оставя името си само на един от тях – храмът на баща му Траян. Големи бронзови врати, преди покрити със злато, бележат входа на храма. Най-впечатляващият елемент на Пантеона безспорно е неговият купол. Диаметърът му е 43 метра и дълго време е бил световен първенец до построяването на катедралата „Санта Мария дел Фиори” във Флоренция. Има сферична форма и отвор по средата. Разстоянието от пода до върха на купола е 43, 3 м. Отвора позволява на светлината да прониква в храма и да осветява вътрешността му. Куполът се крепи от серия арки, които се движат хоризонтално в кръг. Към върха му са използвани по-леки материали. В основата е използван травертин, по-нагоре смес от травертин и туф, след това от туф и тухли. За барабана на купола са използвани единствено тухли, а за тавана му – пемза.

Пантеонът

На снимката: Пантеонът отвътре;

IMG_1374

На снимката: Друга част от интериора на Пантеона;

Днес Пантеонът все още се използва като църква и в него се провеждат религиозни ритуали по време на големи празници. В него са положени останките на художника Рафаело, на италианския крал Виктор Емануил Втори и съпругата му Маргарита, както и на други знатни личности.

Полезна информация за забележителността:

Адрес: Piazza della Rotonda, Рим, Италия;

Работно време: Всеки ден от 9.00 часа до 19.30 часа;

Вход: Свободен;

Пантеонът

Важно: Страницата предоставя полезна информация за Пантеона, една от най-големите забележителности на италианския град Рим – историческа справка, адрес на Пантеона, информация за цената на входните билети, работно време за посещение на Пантеона. Статията е последно обновена от нашия екип на 08 Юли 2018г.

В случай че търсите хотел в Рим, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно Пантеона – Рим, Италия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: