Параклис Свети Йоан Летни – близо до с. Поцърненци, община Ковачевци

Малкият и изглеждащ доста занемарен параклис Свети Йоан Летни се намира на върна на хълм, разположен на източни бряг на язовир Пчелина. От параклиса се открива невероятна гледка не само към язовира под него, но и към цялата околност. Параклисът датира от XIV век, когато тук дори не е имало язовир. Язовир Пчелина, простиращ се отдолу, е изграден след 1960г. като първоначално се е наричал Лобош. В едната част, която днес заема язовира, преди време се е намирало село Пчелинци, но след като се взема решение за изграждането на съоръжението, жителите на селото са изселени. Всъщност параклисът е служил навремето като църква на селото.

Параклис Свети Йоан Летни

На снимката: Гледка към параклиса и язовира от малък хълм на гърба на параклиса;

Самият параклис представлява еднокорабна постройка, която е покрита с каменни плочи. Като размери, мястото е не повече от 6 метра дължина на 5 метра ширина. Вътре в параклиса може да се видят запазени стенописи, макар и повечето да са в лошо състояние, а някои дори са издраскани умишлено. Може да се видят стенописи на Богородица, на Константин и Елена и Архангел Михаил. Олтарът на параклиса е голям камък, върху който са изрисувани различни елементи.

Параклис Свети Йоан Летни

На снимката: Част от все още оцелелите стенописи в параклиса;

За да достигнете до параклиса, трябва на първо време на достигнете до Радомир. От тук следвайте пътя към Кюстендил и след село Прибой завийте в посока към село Поцърненци. В центъра на селото има магазин и веднага след него пресечка, по която трябва да завиете наляво. От тук карате само направо, движейки се все още в границите на селото, докато не достигнете до махала Чифлика. Няма как да я сбъркате, защото тук има чешма и паметник на площада на махалата. Оттук вече пътят не е с асфалт, а става чакълест, поради което е най-добре да намерите място, където да оставите вашето превозно средство. От тази махала на Поцърненци до параклиса са не повече от 20-25 минути път пеша, но разходката си заслужава, особено имайки в предвид какви гледки ви очакват накрая. Пред самия параклис има малка пейка, на която може да поседнете не само да отдъхнете след прехода, но и да се насладите на пейзажа.

Параклис Свети Йоан Летни

На снимката: Малката бяла пейка пред вратата на параклиса е чудесно място за почивка и за наслаждаване на прекрасната гледка;Статията предоставя информация за параклис Свети Йоан Летни – с. Поцърненци- исторически данни, местоположение, информация как да стигнем до тази забележителност. Статията е последно обновявана от нашия екип на 26 Юли 2018г.

Параклис Свети Йоан Летни

В случай че търсите хотел в България, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно параклис Свети Йоан Летни, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: