Парк Де ла Тете д’Ор – град Лион, Франция

Парк Де ла Тете д’Ор в Лион е най-големият градски парк във Франция, разположен в център на град. По-големи градски паркове има в други градове на Франция, като например Париж, но всички те са разположени в покрайнините на градовете. Паркът има площ от около 117 хектара и е разположен в 6-ти район на Лион. Характерно за парка е голямото езеро, което може да видите тук- място, използвано от местните жители и гости на града за разходка с лодка през летните месеци.

Парк Де ла Тете д'Ор

На снимката: Паркът погледнат отгоре;

Паркът е открит през 1856г., като от момента на своето откриване до днес той е претърпял много малко промени. Освен големите зелени площи, красивото езеро и многото цветя, тук може да посетите зоологическа градина, ботаническа градина, а така също и специална зона за спорт. Основният вход на парка, разположен в неговата югоизточна част, се характеризира с огромната желязна врата, известна като „Вратата на децата на Рона“. Вратата е поставена тук през 1901г., когато за първи път целият парк бива ограден в ограда.

Парк Де ла Тете д'Ор
На снимката: Заради красивите цветни алеи паркът е предпочитано място за почивка на местните жители;

Несъмнено едно от местата в парка, които си заслужава да се посетят, е зоологическата градина. Зоологическата градина е била замислена още при изграждането на самия парк, като първоначалната идея била това да представлява малък кът, предимно с образователна цел. Тук трябвало да бъдат представени предимно местни животински видове. С течения на времето обаче нещата се променили- зоологическата градина в парка започнала да се разраства и в момента достига до внушителните 6 хектара. Тук вече може да се видят много животински видове, като някои от тях са и изключително редки. Такъв е случая с берберския лъв, за който е известно, че е изчезнал вече в дивата природа още през 1922г. Разширяването на зоокъта доведе през 2006г. до отварянето и на нова част от него, посветена на животните на Африка. Тази част предлага възможността да се видят повече от 100 животински вида, като частта е обособена в 5 зони.

Парк Де ла Тете д'Ор

На снимката: Интересна част от парка е местната зоологическа градина, където могат да се видят някой почти изчезнали животински видове;

Полезна информация за забележителността:

Входовете на парка са разположени, както следва:

Главен вход- на Place du General Leclerc;

Други входове- Boulevard des Belges, rue Duquesne allee Achille Lignon, Boulevard Stalingard;

Важно: Паркът предлага паркинг за коли, автобус, тоалетни за инвалиди, както и организирани турове;Важно: Страницата разглежда подробно информация за парк Де Ла Тете д’Ор, една от забележителностите на  френския град Лион – историческа информация за забележителността, адрес на парка, разположение на входовете за парка. Статията е последно обновена от нашия екип на 03 Юли 2018г.

Парк Де ла Тете д’Ор

В случай че търсите хотел в Лион, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно парк „Де ла Тете д’Ор“ в Лион, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: