Парк Холируд – град Единбург, Шотландия

Парк Холируд, разположен в непосредствена близост до двореца „Холирухаус” обхваща площ от над 260 хектара (640 акра) с различен терен, като на фона на цялата тази зелена зона се издига и един не толкова висок хълм /височината му е 250 метра/. Известен като седалището на Артур, този хълм е загаснал вулкан, действал до преди 350 млн. години.

парк Холируд

На снимката: Стръмните скали в рамките на парк Холируд и пътеката, по която може да се разходите;

Районът на парка е служил като ловно поле за кралете  поне до 1153г. , когато умира крал Дейвид I, a oт 16-ти век районът е кралски парк. Името „Холируд” означава „Свят кръст” и идва от един епизод от живота на Дейвид I, когато през 1128 г. той е хвърлен от коня си по време на лов.  Легендата разказва, че кръст се появил като по чудо в ръцете му и го предпазил от подивялото животно, а в знак на благодарност кралят полага основите на Абатството на Светия кръст, Абатството „Холируд”. Колкото до самото име на хълма, много историци считат, че е по-правилно да се приема не „седалището на Артур”, а „седалището на стрелеца” – доста по прозаично обяснение за името, отколкото да се търси някаква връзка с легендарния крал Артур.

парк Холируд

На снимката: Паркът се слави със своите три езера, като всяко едно от тях е красиво само по себе си;

В парка има три малки езера. Езерото „Св. Маргарет” близо до двореца е най-романтичното, със своите лебеди и разположение под руините на параклиса „Сейнт Антъни”. Езерото Дънасапи е най-високото, разположено на 112 метра над морското равнище, под Седалището на Артур. Езерото Дъдингтън, в южната част на парка, е дом на голям брой пернат дивеч. Зъберите на Салисбъри са сред  най-забележителните черти на парка. Техният профил, както и хълма, може да се видят от километри. Зъберите образуват парабола от червени скали, като има пътечка /Radical Road/, която следва скалите в основата.

парк Холируд

На снимката: Хълмът „Седалището на Артур“;

Полезна информация тази забележителност:

Адрес: Holyrood Park Road, Единбург, Шотландия;

Телефон: +44 131 652 8150;

Как да стигнете до парк Холируд:

-Пеша /15 минути пеша от централната гара на Единбург/;

-Чрез автобус /редовни автобуси N6 и 35 спират точно пред двореца/;

-Чрез автомобил /има паркинг на разположение в двореца/;

Работно време на парк Холируд:

Отворен през цялата година;

Цена на входни билети за парк Холируд:

Безплатен достъп;

Важно:

Предвидете си поне 1-2 часа за посещение на парка;
Парк Холируд

Важно: Статията предоставя информация за парк Холируд в град Единбург. Тук ще намерите исторически данни за забележителността, информация за местоположението на парка, как да стигнете до него, информация за работно време за посещения и за организирани турове. Статията е последно обновявана от нашия екип на 09 Август 2018г.

В случай че търсите хотел в Единбург, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно парк „Холируд“ в град Единбург, която ви позволява да се ориентирате не само относно разположението на тази забележителност, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика в града в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около парка, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути до парк Холируд, Единбург: