Парламентът – град Будапеща, Унгария

Голямата сграда на Парламента в Будапеща, завършена през 1902г., е построена на еклетичен стил от Имре Щайндл. В архитектурно отношение тук са смесени преобладаващо нео-готически стил с нео-ренесансов купол. Издигаща се гордо на брега на река Дунав, сградата на унгарския парламент може да се види от почти всяка точно по поречието  на реката, като тя от край време е и един от символите на Будапеща, независимо че до 1989г. демократично избраното правителство е заседавало тук само веднъж  (точно след Втората световна война и преди комунистическия преврат).

Парламентът

На снимката: Сградата на унгарския парламент, издигаща се на брега на Дунав;

Изградена в момент на изключителен оптимизъм и национална цел, сградата е била предназначена да бъде един от най-великите сгради-домове на парламент в света, като дори и днес тя остава една от най-големите държавни сгради в Европа. Основният купол е украсен със статуи на унгарските крале. От двете страни на купола има чакални, водещи към съответните камари на парламента. В тези чакални членовете на парламента се събират на почивка по време на сесиите. Чакалнята от страната на Сената /със син килим/ е украсена със статуи на фермери, селяни, търговци и работници.
Фигурите, които украсяват чакалнята на страната на Представителите (с червен килим), са на моряци, войници и пощенски служители. Интериорът е предимно нео-готически. Стенописите на тавана са дело на Карой Лоц, най-добрият местен художник на фрески.

Парламентът

На снимката: Залата на представителите;

Обърнете внимание на големия килим от малкото унгарско селце Békésszentandrás, за който се смята, че е най-големият ръчно изработен килим в Европа. Парламентът също е дом на легендарните кралски скъпоценности на Свети Стефан, които са били преместени тук от Националния музей като част от честването на унгарското хилядолетие от нашествието на маджарите в Европа.

Парламентът

На снимката: Главното стълбище;

Полезна информация за тази забележителност:

Адрес: Kossuth tér 1-3, 1055 Будапеща, Унгария;

Телефон: (+ 36-1) 441-4415 или (+ 36-1) 441-4904;

Работно време:

1-ви април – 31-ви октомври, понеделник до неделя: от 8.00 часа до 18:00 часа;

1-ви ноември – 31-ви март, понеделник до неделя: от 8.00 часа до 16:00 часа;

Посещения в Парламента са ограничени по време на седмицата, в която Народното събрание провежда своите пленарни заседания. В първия ден от пленарни заседания, сградата ще бъде достъпна за посетители от 8.00 часа до 10.00 часа и касата ще бъде отворена до 11.00 часа;

Цени на входни билети:

Билет за възрастен- граждани на ЕС – 2200.00 HUF;

Билет за студент-гражданин на ЕС- 1200.00 HUF;

Билет за възрастен, който не е гражданин на държава-членка на ЕС- 5400.00 HUF;

Билет за студент, който не е гражданин на държава-членка на ЕС- 2800.00 HUF;

Посетители под 6 години – Безплатен достъп;

Парламентът

Важно: Статията предоставя информация относно Парламента – град Будапеща, Унгария. Тук ще намерите полезна информация за забележителността, нейното разположение, как да стигнете до парламента на Унгария, както и информация за работно време и цени на билети за посещение. Статията е последно обновявана от нашия екип на 08 Юли 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно Парламента – град Будапеща, Унгария,  която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението му, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика около сградата  в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около забележителността, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: