Парос – мраморният рай

Плодороден и изпълнен с аромат на мащерка, остров Парос е третият по големина Цикладски остров. От дълбока древност той е бил известен с добива на бял мрамор, което гарантирало просперитета на острова от древните цикладски времена до момента, когато този район вече се намирал под контрола на Рим. През 13-ти век Парос е бил управляван от венецианските херцози от Наксос, а след това попада под контрола на турците /през 1537г./ и остава под тяхно управление до гръцката война за независимост. Парос е важен транспортен център, като оттук преминават голяма част от фериботите, които обикалят из Цикладите. Островът е особено пълен с туристи лятото. През юли и август островът е пълен със сърфисти, които се възползват от силните ветрове в тази част на морето през този период. Като се оставят на страна красивите плажове, Парос впечатлява с живописните лозя, разположените по хълмовете селца и с множеството маслинови горички.

Парос

На снимката: Пристанището на Парикия;

Започваме нашата разходка из остров Парос от пристанището на Парикия. Пристанището, известно още и като Хора, дължи своето основаване и развитие на вече споменатата търговия с мрамор. Градът се издига на мястото на древен цикладски град, като по времето на римляните той е играл важна роля в търговията с мрамор. Все пак трябва да се отбележи, че в града може да се видят и множество следи от византийското и венецианското управление на острова, макар че много от тях биват заличавани с времето в резултат на чести земетресения. Днес Парикия преуспява като курортен град, с красива вятърна мелница на кея и множество заведения по крайбрежната алея.

Парос

На снимката: Вятърната мелница на Парикия нощем;

Районът зад пристанището е приказен цикладски град, с тесни павирани улички, арки, датиращи от средновековието и бели къщи с надвиснал по тях жасмин. Църквата Екатонтапиляни /църквата на стоте врати/, разположена в западната част на градчето, е най-старата църква в Гърция по отношение на непрестанно използване /използване без прекъсване/ и е основен византийски паметник. Официалното име на църквата е „Успение Богородично”. Според легендата, църквата е основана от Света Елена, майка на Константин- първият християнски византийски император. След като имала видение тук, сочещо пътя към Светия кръст, тя обещала да се построи църква на това място, но починала преди да изпълни обещанието си. През 6-ти век след Христа император Юстиниан осъществява нейното желание, като заръчва на архитект Игнатий да изработи проект за катедрала. Игнатий бил чирак на Исидор Милетски- строител на Света София в Цариград. Резултатът бил толкова впечатляващ, че Исидор в своята ревност избутал от покрива своя ученик. При падането Игнатий хванал крака на Исидор и двамата заедно полетели към смъртта си. Въпреки този инцидент, двамата са увековечени на камък в северната част на двора пред църквата. Самата църква Екатонтапиляни се състои от три взаимно свързани сгради. Планирана е да има 99 врати и прозорци. Според друга легенда, когато се намери 100-та врата, Константинопол /Истанбул/ ще се върне на гърците. Многото земетресения са довели до реконструкция и основната църковна сграда е рестилизирана през 10-ти век във формата на гръцки кръст. Колоните на светилището датират от преди християнската епоха, а мраморните елементи, капителите и иконостасът има византийски произход. Върху резбования дървен иконостас е иконата на Богородица, на която хората се кланят, вярвайки че има лечебни свойства. На гърба на църквата през врата се стига до параклиса на Агия Николай- адаптирана сграда, построена първоначално през 4-ти век. Той има два реда дорийски колони, мраморен трон и иконостас от 17-ти век. В съседство, датиращият от 11-ти век баптистерий разполага с мраморен купол с фриз от гръцки кръстове. Църквата Екатонтапиляни не разполага с камбанария и вместо камбаните са окачени на дърво отвън.

314105

На снимката: Църквата Екатонтапиляни отвън;

Археологическият музей на Парикия може да се намери точно зад църквата. Един от основните му експонати е безценен местен летопис, в който са записани художествените постижения на древна Гърция до 264г. преди Христа. Той е издълбан на мраморен блок и е открит в стените на Кастро през 17-ти век. Също така са изложени находки от храма на Аполон, включително от мозайки от 5-ти век преди Христа, изобразяващи Херакъл на лов, както и фриз на Архилох- поет от седми век преди Христа.

Парос

На снимката: Църквата Екатонтапиляни /Успение Богородично/ вътре;

Докато обикаляте из Парос, разгледайте и Кастро – построена през 1260г. на мястото на древен акропол, венецианската крепост Кастро е разположена на малък хълм в края на главната улица на градчето. Венецианците използвали мрамора от класическите храмове на Аполон и Деметър за укрепването на източната част на Кастро. Древните колоните също са били частично използван за строежа на стените на съседните къщи. В непосредствена близост до мястото на храма на Аполон стои датиращата на около 300 години църква Св. Св Константин и Елена, която се отличава с красивия си син купол.

Парос

На снимката: Общ изглед към Лефкес – едно от големите градчета на Парос;

Малки корабчета кръстосват из залива на Парикия и чрез тях може да достигнете до популярните плажове Каминия и Криос, които стоят на чудесно място, осигуряващо им защита от силните ветрове. Малко над тях пък се намира древното светилище на Аполон Делийски, изградено на хълм.

Парос

На снимката: Пристанището на Науса;

Парос е остров, който е изключително лесен за обикаляне, благодарение на чудесната автобусна мрежа, свързваща трите най-големи града на острова- основният град Парикия, модерното рибарско селище Науса в северната част на острова и планинското градче Лефкес, намиращи се някъде в средата на острова. Отделно от това има изобилие от възможности за наемане на кола или мотор под наем, чрез които да стигнете до най-хубавите плажове и по-малки села. Предлагат се и екскурзии с лодки до по-отдалечените места.

Парос

На снимката: Парос е пълен с красиви плажове;

Северно от Парикия пътят води към Науса, но преминава покрай останките на няколко църкви от 17-ти век. Една от тях е Трис Еклисиес, която е построена първоначално през 7-ми век, но в последствие променена. Старата пък църква, която е датирала от 7-ми век е била изградена с макъм от 4-ти век преди Христа, взет от хериона /или светилище на герой/ на местния поет Архилох. Още на север, в планините, лежи Мони Лонговардас. Тук монасите произвеждат чудесно вино, а главният монах е известен със своята иконопис. Все пак трябва да се отбележи, че има и нещо негативно тук- мястото не може да се посещава от жени.

Парос

На снимката: Красив залив и плаж  близо до Науса;

Постепенно пътят достига до Науса. Със своите ярко боядисани рибарски лодки и криволичещи бели улички, Науса се е превърнал в космополитна дестинация със скъпи бутици и спокойни заведения.. Това е вторият по големина град на острова и място, където може да видите най-скъпите и шикозни бутици по протежение на острова.  Колоритното пристанището има уникален вълнолом, достигащ до руините на венецианска крепост, която бавно потъва с бреговата линия. Всяка година, вечерта на 23-ти август, 100 запалени риболовни лодки се събират и се пресъздава битката от 1536г. между жителите на острова и пиратът Барбароса. Честванията завършват с много музика и танци, но естествено през този период има и големи тълпи от туристи.

Парос

На снимката: Поради силните ветрове, Парос привлича стотици сърфисти ежегодно;

Планинският път към Лефкес, най-високото село на острова, минава покрай изоставените мраморни кариери в Марати. Интересно е да се отбележи че последният мрамор, извлечен от тук, е използван за гробницата на Наполеон. Може да се разходите из старите тунели, ако имате факел или фенерче със себе си. Лефкес е бил столица на острова по време на турското управление. Градчето е очарователно и непокътнато, с неговите средновековни къщи, лабиринт от улички, кафенета на сенчести площади, както и редица ресторанти с изглед към долината надолу. В града, освен интересния фолклорен музей, може да намерите и множество магазини, посветени на търговия с традиционни занаяти- тъкани дрехи, карамика и др.

От вятърните мелници при Лефкес, византийска мраморна пътека води към разположения на 3 километра разстояние Придромос – малко селце, занимаващо се със земеделие. Ако се разходите още 15 минути покрай приятни маслинови горички, ще достигнете до селцето Мармара, известно с неговите мраморни улички. На около 1.5 км. оттам се намира китното селце Марписа. На 2 км. източно от Марписа, на хълма Кефалос, се намират руините на венецианска крепост от 15-ти век, както и на датиращата от 16-ти век Мони Агио Антонио. Манастирът е построен от класически останки и се слави с чудесна фреска на Второто пришествие, датираща от 17-ти век.

Парос

На снимката: Пизо Ливади в далечината, заснето от манастира Св. Антон;

На източния бряг на острова, точно под Лефкес, се намира рибарското селище Пизо Ливади. Селцето е известно със своя пясъчен плаж. Преди време селото е служило като пристанище, обслужващо селата във вътрешността на Парос, както и мраморните кариери на острова. Днес от тук може да се вземат корабчета до Агия Анна на остров Наксос. Малкото пристанище разполага с редица чудесни барове и таверни, дискотека, а отделно се предлагат и други забавления. На 6 километра на север от тук се намира градчето Милос, което е известно с дългия си плаж с дюни, таверни и център за уиндсърф. На юг пък се намира Пунта – една от най-добрите и модерни плажове на Цикладите. Най-известният плаж по източни бряг на острова е Хриси Акти /Златният плаж/. С дължима от 700 метра, той е перфектен за семейна почивка.

От главния град на острова може лесно да се достигне и до Петалудес, или както е още известна като Долината на пеперудите. Долината представлява чудесен зелен оазис, който е изпълнен с пеперуди през лятото. Има редица пътеки, които преминават през долината. Близо до долината, на само 2 км. в северна посока, се намира манастирът от 18-ти век Мони Кристо ту Дасус /Христос от гората/. Жените се допускат само в светилището.

парос

На снимката: Пристанището на Антипарос;

Когато говорим за остров Парос, няма как да не кажем няколко думи и за близко разположеният Антипарос. Днес има малък ферибот, който осигурява връзката с Парос /чрез курорта Пунта на западното крайбрежие/, а отделно има и корабчета от Парикия. Антипарос е спокоен остров, където може спокойно да избягате от лудницата на Парос. Основно животът на острова се върти около пристанището на острова и венецианското Кастро. Кастро е чудесен пример за крепост от 15-ти век, която е проектирана с вътрешни дворове и тесни улички, която трябвало да отбива нападенията на пирати. На Антипарос може да видите и две църкви от 17-ти век-  Агиос Николаос и Евангелизмос. На острова има чудесни плажове, но основната атракция си остава голямата пещера на Антипарос, която спира дъха с масивните сталактити и сталагмити, открити по време на управлението на Александър Велики. От пристанището на Антипарос трябва да ходите пеша около 30 минути до пещерата, където ви чака 70 метра спускане към пещерата. Лорд Байрон и други посетители са издълбали имената си по стените.

Парос

На снимката: Пещерата на Антипарос;

През 1673г. френският посланик, маркиз дьо Нойнтел, провел коледна меса тук с 500 приятели. Църквата до пещерата – Агиос Йоанис Спилиотис, е построена през 1774г.

Парос

На снимката: Пещери по крайбрежието на Антипарос;

Полезна информация за забележителности на островите Парос и Антипарос:

1/ Църквата Екатонтапиляни:

Адрес: гр Парикия, остров Парос, Гърция;

Телефон: +30 228 40 21 243;

Работно време:

Отворена всеки ден от седмицата;

Цена на входни билети:

Безплатен достъп;

2/  Археологически музей на Парикия:

Адрес: гр Парикия, остров Парос, Гърция;

Телефон: +30 228 40 21 231;

Работно време:

Вторник-неделя, от 8.00 часа до 15.00 часа;

Затворен на основните официални празници;

Цена на входните билети:

Билет – 2.00 Евро;

 3/ Фолклорен музей на Лефкес:

Адрес: гр Лефкес, остров Парос, Гърция;

Телефон: 30 228 40 52 284;

Работно време:

Април-октомври, отворен всеки ден 8.00 часа до 15.00 часа;

През останалата част от годината ключът към музея се съхранява в местното кметство;

Цена на входните билети:

Билет- 2.00 Евро;

Как да стигнете до остров Парос:

-Чрез ферибот /Парос е свързан с фериботни връзки с Атина, а отделно от това има редовни връзки с множество гръцки острови, вкл. Самос, Йос, Миконос, Родос, Наксос, Скиатос, Санторини; Има и връзки със Солун и остров Крит/;

За повече информация относно разписанието на фериботите и цените на билетите, моля посетете уебстраниците на съответните оператори:

Hellenic Seaways www.hellenicseaways.gr

Zante Ferries www.zanteferries.gr

SeaJets www.seajets.gr

Aegean Speed ​​Lines www.aegeanspeedlines.gr
Парос

Важно: Настоящата статия предоставя информация за остров Парос, Гърция. Тук може да намерите обща информация за острова, информация за разположението на основните градчета на острова, информация за най-големите забележителности на острова – музеи, плажове, църкви и манастири. Статията е последно обновена от нашия екип на 24 Август 2018г.

В случай че търсите хотел на някой от Цикладските острови, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу ще намерите допълнителна карта относно остров Парос, с разположението на отделните негови градове.