Пасау – градът на трите реки

На 119 км. източно от Мюнхен се намира един от по-малко познатите немски градове – Пасау. В продължение на години Пасау е бил просто един изгубен край на някогашната Западна Германия, но след обединението на страната, красотата и носталгията на този стар град биват преоткрити. С романтичната река, преминаваща през град, и чудесните улички, Пасау може да се определи като град на хармонията. Разположен е на място, където река Дунав се среща с два от своите притоци – Илз и Ин. Поради тази причина Пасау е и оживено пристанище, което наистина си струва да бъде посетено.

Пасау

На снимката: Пасау, пресечен от реките Ин, Илз и Дунав;

Как да стигнете до Пасау:

Поради стратегическото разположение на града на границата между Германия и Австрия, Пасау лесно може да се достигне чрез всякакви форми на транспорт. Междуградските влакове от Нюрнберг, Мюнхен и Виена пътувате редовно до града, а освен това Пасау се намира и на други основни железопътни връзки, включително Франкфурт-Нюрнберг-Пасау-Виена и Нюрнберг-Регенсбург-Пасау. Времето за пътуване от Нюрнберг е между 2 и 3 часа, от Франкфурт – между  4.5 часа и 6 часа, от Мюнхен – около 2 часа, от Регенсбург – около час и 10 минути, а от Виена – около 4 часа. За по-подробна железопътна информация и разписания, погледнете www.bahn.de.

Ако се интересувате от възможностите да достигнете до Пасау чрез автобус, то е добре да погледнете сайта на RBO (Regional Bus Ostbayern GmbH) на www.rbo.de. Иначе с оглед отличното качество на немските пътища Пасау е лесно достижим с автомобил. От север и юг достигането до града става по магистрала А3.

Пасау

На снимката: Старата част на града /Риденмарктщрасе/;

Туристическа информация:

Туристическият офис в Пасау се намира на централния градски площад – Rathausplatz 3. Офисът е отворен за туристи от април до октомври,  от понеделник до петък от 8:30 часа до 18.00 часа, събота и неделя от 9.00 до 16.00 часа. През останалата част от годината /ноември до март/, туристическа информация може да се получи в следните часове: понеделник до четвъртък, от 8:30 часа до 17:00 часа, петък 8:30 часа до 16:00 часа, събота и неделя от 10:00 часа до 17:00 часа.

Транспорт:

Местните градски автобуси са ясно обозначени със знак и спират редовно при кметството на града /Rathaus/ и железопътната гара /Hauptbahnhof/. Автобусните линии се облужват на всеки 15 минути, а билетите за еднократно пътуване са на цени от 1.80 Евро. Дневната карта е на цена от 4.50 Евро. Автобусите свързват всички местни атракции. Градският транспорт оперира от понеделник до петък от 8:00 до 18:00 часа и събота от 8:00 до 16:00 часа. В неделя няма автобуси.

Разходка из забележителностите на Пасау:

Старият град на Пасау /Altstadt/ е изграден върху скалист терен от земя, образуван при сливането на Ин и река Дунав. За да оцените истински разположението на Стария град, разходете се до Весте Оберхаус – средновековната епископска крепост, извисяваща се над града и реката. Един поглед върху архитектурата на града ще ви остави с впечатлението, че последната е по-близка до тази в северна Италия и Тиролските Алпи, отколкото до северните градове. В наши дни крепостта е дом на музей на регионалната история, който ще ви върне в средновековни времена. Музеят е отворен от март до ноември, от понеделник до петък от 9.00 до 17.00 часа и събота и неделя, от 10.00 до 18.00 часа. Входната такса е 5.00 Евро за възрастни, 4.00 Евро за деца и 10.00 Евро – семеен билет.

Пасау

На снимката: Кметството на града;

Другата интересна забележителност на Пасау е местната катедрала „Свети Стефан“, чиито кули доминират над града. Катедралата се намира на Домплац 9 /Domplatz 9/. Оригиналният готически план на катедралата се забелязва ясно, макар че храмът е претърпят съществена реставрация през 17-ти век в грандиозен бароков стил. Най-необичайната характеристика на храма е осмоъгълният купол над пресечната точка на трансепта и нефа. Интериорът на катедралата е предимно италиански барок, с многобройните му и типични за него декорации и картини. От особен интерес е хорът, който остава от готически период. Ново допълнение е огромният орган, за който се твърди, че е най-големият църковен орган в света, построен през 1928г. и поставен в корпуса през 18-ти век. Тридесет минутни концерти с органа се провеждат от май до октомври, от понеделник до събота по обяд. Има и концерт в четвъртък от 19.30 часа. Катедралата на Пасау е отворена за посещения от понеделник до събота, от 8.00 до 11.00 часа и от 12:30 часа до 18:00 часа. Входът е безплатен.

Пасау

Пасау

На снимките: Катедралата на Пасау;

Под катедралата, на брега на река Дунав, се намират Марктплац /Marktplatz/ и кметството от 13-ти век. Фасадата на последното е декорирана с рисувани стенописи, изобразяващи историята на града. Вътре, огромната Зала на рицарите предлага няколко огромни фрески, илюстриращи сцени от легендата за Нибелунгите. Кулата на кметството разполага също с играещи фигурки, които изпълняват своето представление в 10.30 часа, 14.00 часа и 19.25 часа. В събота има още едно представление – в 15.00 часа.

Пасау

На снимката: Марктплац;
Важно: Статията предоставя информация за град Пасау, Германия. Тук ще намерите полезна информация за града – история, разположение, транспорт, забележителности, местни фестивали. Статията е последно обновявана от нашия екип на 12 Септември 2017г.

Хареса ли ви съдържанието на статията? Ако имате някакви забележки, препоръки или просто се нуждаете от допълнителен съвет относно посещението и разглеждането на град Пасау и района, не се колебайте да се свържете с нас на info@cities-of-europe.com! 

Търсите хотел в град Пасау?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

Пасау

По-долу може да видите интерактивна карта относно град Пасау, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: