Патонес де Ариба – там, където животът е спрял

Патонес де Ариба е селце в Испания, част от провинция Мадрид. Разположено е на около 60 км. северозападно от испанската столица. Населението на селцето е не повече от 500 души, но това не му пречи да бъде определено за един от центровете за селски туризъм в тази част на страната.

Патонес де Ариба

С ръка на сърцето може да кажем, че Патонес де Ариба е едно от най-красивите села в района около Мадрид. Тук може да станете свидетели на добре запазена архитектура, характерна за планинския район. Патонес де Ариба е едно от онези места със специален чар, където изглежда, че времето е спряло. Каменните улици, къщите и околните планински пейзажи, откъдето можете да чуете звука на вода от много потоци, правят Патонес идеално място за тези, които търсят тишина и спокойствие. Археологическите останки, открити тук, доказват съществуването на селища от различни епохи. Най-старите датират от палеолитната, желязната и бронзовата епоха. Селцето само по  себе си е истинска забележителност. Заслужава си да се разходите по каменните улички и да се насладите на чудесните къщи и техните градини, както и да видите как цветята и растенията от тези градини много често са надвиснали над самите улички, оформяйки импровизиран цветен покрив.

Патонес де Ариба

Патонес де Ариба

Интересен факт, свързан с историята на селцето, е твърдението, че тук е имало селски крал, който се смятал за равен с Фелипе II. Патонес де Ариба било едно от малкото места в Испания, незасегнати от французите по време на войната за полуострова. След десетилетия на упадък, през последните години селцето отново се появява на картата като любима дестинация за жителите на Мадрид. Тук ще откриете няколко чудесни заведения, предлагащи вкусна храна, реновирани къщи и множество пешеходни маршрути за разходка из природата.

Как да стигнете до Патонес де Ариба:

Достигането до Патонес де Ариба може да бъде малко сложно, ако не разполагате със собствен транспорт. По принцип до тук пътува автобус от столицата Мадрид, който потегля от станцията на Плаза Кастиля /Plaza Castilla/. Трябва да се оглеждате за линия 197, която преминава през градчето Торелагуна и стига до Патонес де Абайо. От тук до Патонес де Ариба са около 2 км., които може да изминете или като си хванете такси или като потеглите пеша на около 30-минутна разходка. Разбира се, казваме 30-минутна, но всичко зависи и от вашата физическа подготвеност и темпото ви на ходене.

Ако все пак разполагате със собствена кола/транспорт, следвайте магистралата от Мадрид към Бургос до Вентурада, след което поемете по път N-320 до Торелагуна и накрая по М-102, който ще ви отведе малкия главен площад на Патонес де Ариба.

Патонес де Ариба

Патонес де Ариба

Туристическа информация:

Разположен точно на площада на селцето се намира Centro de Interpretación Rural de Patones. Центърът заема чудесна каменна къща с грандиозното име Паласио де лос Рейес де Патонес /Palacio de los Reyes de Patones/. Тук можете да проследите историята на Патонес от древни времена до днес чрез поредица от планове, скици и мащабирани модели. Можете да изгледате и интересно видео с продължителност 20-на минути. Центърът е отворен в събота, неделя и по време на празници, от обяд до 18.00 часа. През делничните дни може да се уредят посещения при запитване. Полезна информация за града може да намерите и на официалния сайт www.patones.net.

Патонес де Ариба

Патонес де Ариба
Важно: Статията предоставя информация за Патонес де Ариба, Испания.  Тук ще намерите полезна информация за града – история, как да стигнете до града от Мадрид, информация за най-големите местни забележителности. Статията е последно обновявана от нашия екип на 22 Ноември 2017г.

Хареса ли ви съдържанието на статията? Ако имате някакви забележки, препоръки или просто се нуждаете от допълнителен съвет относно посещението и разглеждането на града и района, не се колебайте да се свържете с нас на info@cities-of-europe.com! 

Патонес де Ариба

По-долу може да видите интерактивна карта относно Патонес де Ариба, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: