Пазарът в Любляна, Словения

Северният край на Стария град на Любляна отдавна е мястото на голям и оживен пазар. Простиращ се протежение на извиващия се бряг на река Любляница е разположен Откритият пазар с колонада. Става дума за конструкция, която е изградена от Йоже Плечник през 1942г., за да осигури подслон за ред от деликатесни сергии. Вграден в самия бряг на реката, по-ниският етаж на колонадата е дом на рибен пазар, където може да видите да се предлагат купища октоподи, калмари и раци от Адриатическо море. На долния етаж на пазара има и обикновен бар, където се предлагат морски дарове, както и аркадна тераса, обърната към реката. Извън колонадата са разположени сергии, на които се предлагат сувенири, билки и специализирани храни.

Пазарът в Любляна

На снимката: Покритата част от пазара, разположена покрай река Любляница;

Пазарът в Любляна

На снимката: Пазар за цветя на площад Водников;

На изток от тази част на пазара се намира основната секция, където се предлагат плодове и зеленчуци на пазара, като сергиите изпълват широкия площад Водников. Издигащ се над южния край на площада е статуята на Валентин Водник, известният свещеник и поет, чиито творби помогнали за оформянето на съвременния словенски език. Източният край на пазара е маркиран  от известния Драконов мост /Zmajski most/, кръстен заради намиращите се тук бронзови дракони на всеки един от ъглите на моста. Драконът е традиционен символ на града. Създаден за да отбележи 60-тата годишнина на австрийския император Франц Йозеф през 1901г., на моста също така са разположени и богато украсени в стил Арт Нуво електрически стълбове.

Пазарът в Любляна

Пазарът в Любляна

На снимките: Драконовият мост;

Полезна информация за тази забележителност:

Адрес: Adamič-Lundrovo nabrežje, Любляна, Словения;

Работно време на пазара:

В периода ноември- март, пазарът е отворен от понеделник до събота, от 8.00 часа сутринта до 15.00 часа;

В периода април-октомври, пазарът е отворен от понеделник до събота, от 8.00 часа сутринта до 17.00 часа;

В случай че се нуждаете от хотел в Любляна, може да намерите оферти за места за настаняване на следния линк. Благодарение на програмата за сътрудничество между Booking.com и Градовете на Европа/Cities of Europe, при всяка направена през този линк резервация може да си върнете до 10% от сумата на вашата резервация след приключване на вашия престой в избрания хотел.Пазарът в Любляна

Важно: Статията предоставя информация за пазара в Любляна, Словения. Тук ще намерите полезна информация за забележителността, нейното разположение, както и какво може да намерите на пазара и в района около него. Статията е последно обновявана от нашия екип на 01 Септември 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно пазара в Любляна, Словения, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на пазара, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: