Перперикон – древното тракийско светилище

Светилището Перперикон се намира в Източните Родопи и се смята за едно от най-древните селище в целия свят. Учените предполагат, че селището датира от времето на древните Троя и Микена, а други отиват дори по-далеч в оценките си.

Перперикон

На снимката: Останки от Перперикон;

Предполага се, че заселването на Перперикон е започнало още в новокаменната епоха- време, когато древните хора са обожествявали скалите, служили им за дом и защита. През годините, с развитието на сечивата, хората са оформяли скалите, превръщайки ги в жилищни помещения или такива с друго предназначение. Оформянето на Перперикон е продължило и през бронзовата епоха. В последните няколко хиляди години мястото е било в ръцете на траки, римляни, византийци и българи. Всички те разбирали много добре стратегическата позиция на светилището и освен това отчитали благоприятните условия, които целия район около светилището предлагал- тук преминал река Перперешка, а земите били много плодородни.

Перперикон

На снимката: Останки от помещения и чудесна гледка към долината отдолу;

Несъмнено най-важна роля за изграждането на светилището и за превръщането му в това, което е било, изиграват траките. Перперикон е било място за извършване на жертвоприношения и други религиозни ритуали. Според учените свидетелство за това са различните по форма и големина ями, които са издълбани в скалите. Подобни ями може да се видят и на други свещени за траките места като Белинташ, Караджов камък и др.

Перперикон

На снимката: Издълбан в скалите трон;

Предполага се, че на Перперикон се е намирало светилище на Дионис- бог с изключително значение за траките и техните вярвания. Постепенно около светилището се е оформил цял комплекс, който е бил разположен на няколко етажа и е има стаи, коридори, зали, стълбища. Ако посетите мястото и разгледате внимателно, ще забележите и тронната зала, където има издълбан трон. На него са седели главните жреци на светилището.

Перперикон

На снимката: Помещение, използвано за ритуали;

Интересни части от комплекса са водохранилището, кулата и крепостните стени. Именно в тази част на комплекса е разкрита при разкопки уникална по рода си ранно християнска църква, като в нея има и интересен олтар. Днес там може да видите само копие на същия, а оригиналът се съхранява в Историческия музей в Кърджали.

Перперикон

На снимката: Останки от раннохристиянската църква с олтара в средата;

Перперикон е обитаван и по време на римляни и византийци. За това свидетелстват и немалкото на брой открития от по-новите сравнително епохи. Изследването на мястото все още продължава, като учените се надяват да попаднат и на нови интересни находки. Иначе Перперикон е не просто една скала и няколко на брой камъни. Значението на мястото за древните хора личи и от историческите документи, останали от древността и оцелели до днес. Именно от древни източници се знае за това, че тук е имало светилище, както и че е имало храм на Дионис, в който са се извършвали ритуали. Освен това се предполага, че Перперикон е това свещено място, в което се предсказва на Александър Велики, че ще завземе целия свят.

Перперикон

На снимката: Останките от кулата;
Светилището Перперикон се намира недалеч от Кърджали. До мястото има добре асфалтиран и реновиран път. С автомобил може да се стигне до началото на хълма, върху който се издига Перперикон, като тук има организиран паркинг, на който да оставите автомобила си. Паркингът е платен. Билетите за Перперикон имат нови цени от около една година, като възрастни плащат 6 лева, а пенсионери- 3 лева. Ако ще посещавате мястото през лятото, добре е да си носите бутилка вода със себе си, защото самото изкачване до горе е изморително, а разходката по нагорещените скали може да ви изтощи съвсем.

Перперикон

Перперикон

На снимките: Най-високото ниво на светилището /отгоре/ и пътеката, водеща обратно надолу към паркинга /отдолу/;

Перперикон

Важно: Статията предоставя информация относно древното тракийско светилище Перперикон, България. Тук ще намерите полезна информация за забележителността, нейното разположение, как да стигнете до Перперикон, както и полезна информация за цени на билетите.  Статията е последно обновявана от нашия екип на 13 Юли 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно Перперикон,  която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението му, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика около светилището в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около забележителността, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: