Пещера Дяволското гърло – село Триград, България

Пещера Дяволското гърло е част от Триградското ждрело и една от многото красиви пещери в родопския край на България. Входът на пещерата /или поне в миналото е бил вход, а днес служи за изход/ наподобява дяволска глава, от където се предполага, че идва и името на самата забележителност. Трябва да се отбележи, че асоциациите с дявола в този край на България са доста чести, като освен тази пещера няма как да не се отбележи Дяволският мост, както и няколко други забележителности /пътеки и знаци/, свързани с фигурата на дявола.

Пещера Дяволското гърлo

На снимката: Стълбите към изхода на пещерата;

Пещера Дяволското гърло е пропастна пещера по своята същност, като се е образувала след земни пропадания. В основата на пещерата се намира една огромна зала, където може да видите и най-големият подземен водопад не само в България, но и на Балканите. Залата е с размери 110 метра дължина на 40 метра ширина. По отношение на височината тя се извисява на 35 метра. Разглеждането на пещерата отнема около 25 минути, като достигането до изхода става след стръмно изкачване на около 300 стъпала, така че бъдете подготвени за изкачването.

Пещера Дяволското гърло

На снимката: Вътрешността на пещерата;

Дяволското гърло, освен една от красивите и големи български пещери, остава и една от непроучените такива. След 1970г., когато в пещерата загиват двама изследователи-водолази, проучванията на пещерата са доста ограничени, като се свеждат предимно до изследвания на дълбочината на пещерата и дължината на подводните коридори и реки. За съжаление, към настоящия момент учените по-скоро имат предположения за доста от частите на пещерата, отколкото да разполагат с някаква точна и реална информация и данни.

Пещера Дяволското гърло

На снимката: Дяволското гърло е доста по-различна като интериор от другите близко разположени пещери;

Когато говорим за тази пещера, няма как да не обърнем внимание с няколко думи и за интересна легенда, свързана с нея. Според вярванията на местните жители това, което попадне в пещерата, остава вечно там. Веднъж при голяма буря реката отнесла всичко по пътя си, завличайки го в пещерата – дървета, огради, обзавеждане на хората. Местните застанали на изхода на пещерата, там откъдето излиза водата, очаквайки че поне част от вещите им ще изплуват, но това не се случило. Така се родило и името на пещерата- Дяволското гърло. Според учените за това си има обяснение- те предполагат, че водата вътре преминава през нещо като голям сифон, който задържа по-големите предмети.
Пещерата Дяволското гърло е част от Триградското ждрело. Намира се между Девин и Триград. Поради разположението на пещерата, може да съчетаете идването си тук с разглеждане на самото ждрело, на Ягодинската пещера или някое от живописните родопски селца.

Пещера Дяволското гърло

На снимката: Както може да се види от снимката, в Дяволското гърло липсват типични пещерни образувания като сталактити и сталагмити;

Полезна информация за забележителността:

Входна такса:

Билет за възрастни – 4.00 лева;

Билет за ученици и пенсионери – 2.00 лева;

Посещенията се извършват само с екскурзовод;

 Работно време:

От 9.00 часа до 18.00 часа /всеки ден през лятото/;

През зимата посещение се организират само след предварително запитване на телефон: +359 890 222 515;

Пещера Дяволското гърло

Важно: Статията предоставя информация относно пещера Дяволското гърло, България. Тук ще намерите полезна информация за забележителността, нейното разположение, как да стигнете до пещерата, както и полезна информация за цени на билетите и работно време за посещения.  Статията е последно обновявана от нашия екип на 19 Юли 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно пещера Дяволското гърло,  която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението й, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика около пещерата в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около забележителността, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: