Пещерата "Постойна", Словения

Карстовата пещера „Постойна“, една от най-големите в света пещера, е сред най-популярните забележителности на Словения. В резултат на това, мястото е изключително комерсиализирано и препълнено от туристически групи през голяма част от годината. Причината е лесно обяснима – формациите от сталактити и сталагмити в пещерата са наистина ненадминати по красота. Пещерата „Постойна” /Postojnska Jama/ представлява система от зали и проходи с дължина от около 20.5 км. и възраст от близо 2 милиона години, като всички те са издълбани от водите на река Пивка /Pivka/, която влиза в подземен тунел в близост до входа на пещерата. От там реката продължава своят дълбок подземен преход, създавайки няколко серии от пещери, за да изникне отново на повърхността като река Уника. Уника криволичи през потънало поле от варовикови камъни – Планинско поле /Planina polje/, което се превръща в езерото Планина през дъждовния сезон. Както обаче е при всички карстови реки, Уника също бързо се губи под земята, за да се появи близо до Връхника под името Любляница, която продължава своя път на север към столицата.

Пещерата "Постойна"

На снимката: Целият комплекс, изграден около пещерата, с административните сгради и паркингите за посетители;

Пещерата Постойна1

На снимката: Входът на пещерата „Постойна“;

Пещерата Постойна е известна и се посещава от жителите на този район от векове. За това свидетелства графитите, датиращи на цели седем века, които може да се видят до входа на пещерата, в т.нар. „Галерия на старите надписи”. Хората през Средновековието са познавали обаче само входовете на пещерата, но не са си позволявали да влязат по-навътре. По този начин вътрешността на пещерата остава непозната чак до април 1818г., няколко дни преди мястото да бъде посетено от император Франц I (1792-1835). На следващата година се извършва и първото групово посещение на пещерата, като групата посетители включва известни лица като ерцхерцог Фердинанд. С това се поставят основите на пещерата „Постойна” като важна туристическа дестинация. Оттогава повече от 30 милиона души са посетили пещерата „Постойна”.

Пещерата "Постойна"

На снимката: Влакчето, с което се обикаля из по-голяма част от пещерната система;

Град Постойна се намира в долината Пивка и в подножието на хълма Сович с височина от 677 метра. Река Пивка и входът на пещерата се намират на около 1.5 км. северозападно от площад Титов /Titov Trg/ в центъра на града. Автогарата на Постойна е на улица Titova  Cesta 36, на около 250 метра югозападно от Titov Trg. Жп гарата се намира на Колодворска Честа /Kolodvorska Cesta/, около 1 км югоизточно от площада.

Пещерата "Постойна"

На снимката: Концертната зала – най-голямата зала в пещерата;

Ако решите да посетите пещерата „Постойна” днес, пригответе се да разгледате близо 5 километра от нея. Посещенията стават под формата на организирани турове с водач, като обиколката трае около час и половина. От целият маршрут от 5 километра, близо 2/3 от него се изминават с електрическо влакче. Последното се движи до голямата пещера Велика гора /Velika gora/. От тук водач ще ви придружи през зали, галерии и пещери. Галериите са сухи, като са декорирани с богат спектър от бели сталактити, оформени като игли, огромни ледени висулки и дори като крехки спагети. Сталагмитите са заели познати форми – круши, карфиол и дори пясъчни замъци. Има обаче и доста странни на форма колони, стълбове и полупрозрачни завеси. От пещерата „Велика гора” ще продължите през „Руският мост”, който е построен от военнопленници през 1916г., и ще стигнете до дългите 500 метра „Красиви пещери”  (Lepe Jame), които са пълни с красиви лентообразни сталактити и сталагмити на възраст около два милиона години (отнема 30 години, за да се получи 1 мм. сталактит/. Залите на Красивите пещери са най-далечната точка, до която ще стигнете. От тук тунел се простира до Черна пещера (Crna Jama) и пещерата Пивка. Обиколката продължава на юг през Зимната зала (Zimska Dvorana), където ще преминете покрай сталагмитите-символ на пещерата- Диамантът и Колоната. След това ще влезете в Концертната зала  (Koncertna Dvorana), която е най-голямата от всички зали в пещерната система и може да побере до 10000 души при музикални изпълнения. Интересно представление се провежда в пещерата между Коледа и Нова година, когато актьори изпълняват сцената на Рождество. В края на обиколката ще може да видите в резервоар и едни от най-странните розови същества- Proteus Anguinus, уникалната човешка риба, която е описана за първи път от Янез Вайкард Валвасор. Пещерата „Постойна” има постоянна температура между 8°С и 10°С и влажност 95%, така че е добре да се подготвите с топло и водоустойчиво яке. На входа на пещерата може да си наемете наметало, ако не сте помислили предварително за топли дрехи. В пещерата „Постойна” има изграден спелеобиологичен център, където са изложени около 200 вида животни (включително пещерни бръмбари, прилепи, таралежи, и „човешката риба“), открити в пещерата.

Пещерата "Постойна"

Пещерата "Постойна"

Пещерата "Постойна"

На снимката: Различни зали от пещерата „Постойна“‘

Човешката риба в пещерата „Постойна”:

Proteus Anguinus /Човешката риба/ е едно от най-тайнствените същества в света. Имаща характеристики на саламандър, без обаче да може да се свържи с някоя друга амфибия, човешката риба е най-голямото гръбначно същество, за което е известно да обитава постоянно пещерата. Малкото сляпо същество може да оцелее с години без храна. Летописецът Валвасор описа страха и ужаса на местните хора, когато малкият незрящ „дракон” бил открит в карстов извор до Връхника през 17-ти век, като той предполага по това време, че става дума за подземен червей. Едва през 1768г. учените разбират, че става дума за уникален вид, след като доктор във Виена започва да проучва случая. При обявяване съществуването му на научния свят, той го нарича „Протеус Ангинус“, като името се свързва с латинската дума за „змия” и с покровителя на морските създания в гръцката митология. Човешката риба е с дължина между 25 и 30 см. Има дълга опашка с перка, която е пригодена за плуване, но може да се придвижва и с четирите си крака, при които има малки пръсти /по три отпред и по два отзад/. Въпреки че човешката риба е сляпа, тя разполага с отлично обоняние и е чувствителна към слаби електрически полета във водата. Тя използва тези полета, за да се движи в тъмното, да търси плячка и да общува. Рибата диша през хриле в основата на главата, когато е потопена във водата, но има и елементарни дробове, които използва докато е извън водата. Кожата на това същество прилича на човешката, но е без каквато и да е пигментация, като изглежда розова на светлина поради циркулацията на кръвта. Въпросът, който в се още мъчи учените е по какъв начин човешката риба се плоди, защото този процес все още не е видян от учените.

Пещерата "Постойна"

На снимката: Вивариумът в пещерата, където може да видите човешката риба;

Пещерата "Постойна"

На снимката: Човешката риба в близък план;

Полезна информация за пещерата „Постойна”:

Адрес: Jamska Cesta 30, Постойна, Словения;

Телефон: +386 5 700 01 00;

Работно време на пещерата:

Обиколките в пещерата са организирани и се провеждат при спазване на следния график:

През януари- обиколки от 10:00 часа, 12:00 часа и 15:00 часа;

През февруари – обиколки от 10:00 часа, 12:00 часа и 15:00 часа;

През март – обиколки от 10:00 часа, 12:00 часа и 15:00 часа;

През април – обиколки от 10:00 часа, 12:00 часа , 14:00 часа и 16:00 часа;

През май – обиколки от 09:00 часа до 17:00 часа на всеки час;

През юни – обиколки от 09:00 часа до 17:00 часа на всеки час;

През юли – обиколки от 09:00 ч до 18:00 на всеки час;

През август – екскурзии от 09:00 часа до 18:00 часа на всеки час;

През септември – обиколки от 09:00 часа до 17:00 часа на всеки час;

През октомври – обиколки от 10:00 часа до 16:00 часа на всеки час. Няма екскурзии само в 13:00 часа;

През ноември – обиколки от 10:00 часа, 12:00 часа и 15:00 часа;

През декември – обиколки от 10:00 часа, 12:00 часа и 15:00 часа;

Цени на входни билети:

Билет за възрастни – 23.90 Евро;

Билет за студенти, ученици – 19.10 Евро;

Билет за деца до 15 години – 14.30 Евро;

Билет за деца до 5 години – 1.00 Евро;

Цени на комбинираните билети за пещерата „Постойна” и замъка „Предяма”:

Билет за възрастни – 31.90 Евро;

Билет за студенти, ученици – 25.50 Евро;

Билет за деца до 15 години – 19.10 Евро;

Билет за деца до 5 години – 2.00 Евро;

Как да стигнете до пещерата „Постойна”:

-С автомобил /Постойна може да се достигне с кола по магистрала А1 от Любляна или Копер (изход 41 към Постойна). Ако идвате от Италия /Триест/, следвайте магистрала А3 към Дивача, след това магистрала А1 до Постойна. Може да стигнете до Постойна и по регионални пътища от Идрия, Логатец, Черкница, Илирска Бистрица, Сезана или Айдовшчина.

-С автобус /междуградски автобуси от Любляна, Копер, Риека и Нова Горица ще ви отведат до автобусната спирка пред пещера Постойна. Допълнителна информация за разписанията и автобусни връзки в Словения може да се намери на следния линк.

-С влак /Пристигане да Постойна с влак ще ви даде възможност да видите и част от самия град Постойна, докато се движите от гарата до самата пещера. Допълнителна информация за разписанията на влаковете и влакови връзки може да намерите на следния линк.

Важно:

Цялата обиколка на пещерата трае 1:30 часа;

Цялата дължина на обиколката е 5.00 км., от които 3.5 км. са с влак, а останалата част ще трябва да изминете пеша;

Температурата в пещерата е около 8-9 градуса;В случай че се нуждаете от хотел около Постойна, то може да намерите оферти за настаняване на следния линк:

Оферти за хотели в Постойна;

Благодарение на програмата за сътрудничество между Booking.com и Градовете на Европа/Cities of Europe, при всяка направена през този линк резервация може да си върнете до 10% от сумата на вашата резервация след приключване на вашия престой в избрания хотел.

Пещерата „Постойнa“

Важно: Статията предоставя информация за пещерата „Постойна“, Словения. Тук ще намерите полезна информация за пещерата, какво може да видите вътре, както и информация за работно време за посещения и цени на билетите. Статията е последно обновявана от нашия екип на 04 Септември 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно пещерата „Постойна“, Словения, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на пещерата, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: