Петерхоф /Петродворец/ – руският Версай

Само на 30 километра /19 мили/ западно от Санкт Петербург се намира малкото градче Петерхоф. Петерхоф трябва да бъде на първо място във вашия туристически списък, ако се чудите какво да видите в близост до град Санкт Петербург. Малкото градче Петерхоф примамва туристите със своя дворец, вдъхновен от френския Версай, който гледа към каскада от фонтани и градини с излаз на Балтийско море. Дворецът е дори още по-привлекателен, ако посетите мястото през пролетта или лятото, когато Голямата каскада  работи и когато целият парк е пълен с цъфтящи цветя. Дворецът е построен от Петър Велики и му е служил като лятна резиденция. До него се стига с ферибот или на кораб с въздушна възглавница, като пътуването добавя допълнително удоволствие към цялото посещение на двореца. Дворецът и прилежащия парк са редовно сравнявани с френския дворец Версай, което просто за пореден път доказва колко голяма е била амбицията на Петър Велики, който желаел тук да разкрие чрез тази постройка мощта на руската империя. Пътуването с лодка и разходката из парка на дворцовия комплекс правят това място чудесно за лятна екскурзия на деца.

Петерхоф

На снимката: Дворцовият комплекс, погледнат от високо;

След като стигнете до дворец и парк „Петерхоф”, трябва да сте готови за едно по-продължително посещение. Дворецът и паркът са толкова впечатляващи, че ще задържат вашето внимание през целия ден, така че в края на деня няма да ви се иска да си тръгнете от това място. Започнете вашето посещение с Големия дворец и се подгответе да видите наистина много злато във всяка една зала. Стаите на Големия дворец са нареди в линия и са с изглед към парка. Много от посетителите казват, че дворецът е твърде хубав, за да се живее в него. Интересно е да се отбележи, че това мнение се споделяло навремето и от самия от Петър Велики, който предпочитал да живее не в Големия дворец, а в двореца Монплезир. Дворецът „Монплезир” е доста по-малък като размери и представлява сграда, построена в бароков стил. Той се намира в близост до водата и е всъщност първата сграда, която е била изградена в дворцовия комплекс „Петерхоф”. Петър Велики избира Петерхоф за лятна резиденция главно заради местоположението му. „Петерхоф” се намира недалеч от Кронщад- остров, на който се е намирала една от основните военноморски бази на Русия по онова време. Самият Голям дворец е построен под контрола на архитекта Жан Батист Леблонд. Строителният процес започва през 1714г. и завършва през 1721г. Дворецът е окупиран от нацистите по време на Втората Световна Война, като по това време е претърпял сериозни щети.

Петерхоф

На снимката: Големият дворец;

Вътре в двореца трябва да се отбележи Тронната зала, в която може да видите многобройни портрети на Романови, както и близко разположената зала, където са изчаквали дамите. Друга от стаите в двореца, заслужаваща внимание, е китайският кабинет. Личните покои на кралското семейство са обзаведени в типичния за 19-ти век стил. Заслужава да разгледате и кабинета на Петър Велики, обзаведен изцяло от дъб, както и прилежащата стая, служила всъщност като императорска спалня.

Петерхоф

На снимката: Голямата каскада на преден план;

След като разгледате Големия дворец, ще се насочите към парка. Изпълнен с растителност през пролетта и лятото, паркът ви предоставя възможност не само да се насладите на зеленината, но и да достигнете до други няколко сгради, заслужаващи внимание. Такива са вече споменатият дворец „Монплезир”, малкият червено-бял Ермитаж, както и дворецът „Марли”. В последния може да видите и красиво дърворезбовано бюро, което е направено от самия Петър Велики.

Петерхоф

На снимката: Една от многото зали в Големия дворец, където златото е преобладаваща част от украсата;

Иначе преди да се отправите към парка на двореца, останете за известно време на терасата пред двореца, от която ще може да се насладите на парка от високо и на Голямата Каскада. Ако е отворена, може да посетите и пещерата под фонтана, където ще може отблизо да видите инженерните постижения на руснаците още от 18-ти век, благодарение на които в парка има толкова множество фонтани, работещи в уникален синхрон. Най-красивите статуи и фонтани са разположени по пътя, водещ от двореца към кея. Задължително вижте Фонтана на Самсон, с библейската фигура на разтворил лъвска уста човек, която фигурата символизира победата на Петър Велики над Швеция от 1709г. Недалеч от тук са и музикалните фонтани, които изстрелват вода нагоре през неопределено време и които са любимо място за децата, които се мокрят тук през летните месеци докато се опитват да отгатна, от къде ще излезе водата.

Петерхоф

На снимката: Тронната зала на двореца;

Паркът включва и лабиринт от алеи и богато украсени железни мостчета. Една част от забележителностите в двореца са отворени само през уикенда.

Най-доброто време за посещение:

Ще може да се насладите най-много на едно посещение до Петерхоф, ако посетите двореца, когато времето е хубаво. Голяма част от посещението тук е свързано с фонтаните и парка, така че ви съветваме да планирате своето пътуване в периода между април и октомври. През този период цветята в парка са цъфнали, фонтаните са пуснати, а температурите са по-високи и приятни за продължителна разходка из цялото място. Много лесно може да организирате самостоятелно посещение на двореца. Разбира се, ако искате, можете винаги да се запишете към някоя организирана екскурзия до дворцовия комплекс. Записването към такива организирани турове е свързано с поне две предимства- от една страна няма да се притеснявате за превоз, а от друга страна- ще получите доста детайлна информация за всички обекти в рамките на дворцовия комплекс. А тези подробности не са за изпускане. Когато сте част от организирано групово посещение има и редица недостатъци. Най-големият от тях е, че няма да може да разглеждате всичко самостоятелно, а ще трябва да се съобразявате с групата и водачите. Обикновено във всички хотели в Санкт Петербург може да намерите информация за такива организирани турове. Можете също така да проверите в Davranov Travel, чийто офис се намира нма улица Italianskaya 17 /телефонен номер за контакт 812 571 86 94/.

Петерхоф

На снимката: Дворецът „Монплезир“;

Как да стигнете до дворцов и парков комплекс Петерхоф:

Най-добрият начин да се достигне до дворец и парк Петерхоф е посредством корабче. Тази опция за пътуване се предлага предимно през пролетта и лятото, като ще може по този начин да се насладите на невероятно красивата гледка към двореца и парка, докато пристигате на кея. Има два основни компании, чиито кораби обслужват разстоянието от доковете на река Нева и Зимния дворец в Санкт Петербург. Първата от тези компании е Russian Cruises /телефон за контакт: 812 325 61 20/. Лодките на тази компания са добре оборудвани и също предлагат информация и коментари на английски език. Втората компания се казва Vodokhod. Корабчетата са по-лоши откъм качество, но и цените на пътуването са по-ниски.

Петерхоф

На снимката: Водният канал, водещ от двореца към Балтийско море, по протежението на който има множество фонтани и статуи;

Цялото пътуване с корабче отнема около 45 минути, като самите корабчета се движат по протежение на бреговете на Балтийско море. Курсовете се изпълняват по няколко пъти на ден. Цените на билетите за корабчетата варират между 500.00 и 700.00 RUB, докато двупосочен билет е над 1000.00 RUB. Има намаления за деца до 12-годишна възраст, а в повечето случаи се предлагат и семейни билети. Семейни билети се издават за семейство от 2-ма възрастни и 2 деца. Когато лодката достигне кея на Петерхоф, ще трябва да слезете и да следвате канала към двореца.

От октомври до май най-добрият начин да стигнете до двореца е с автобус. Автобусите отпътуват от метро станция Невски проспект. Автобусен билет в двете посоки струва около 600.00 RUB, а цялото пътуване отнема около час и половина.

Къде да хапнете в Петерхоф:

Най-удобни опции за хранене са в самия парк. „Imperatorsky Stol” е разположен в оранжерията, в близост до фонтана Тритон. Това е приятно място за чай, закуски или за по-стабилно хапване на някои традиционни руски специалитети или европейска кухня.

Друго добро място е ресторант „Standart”, разположен в центъра на долния парк и в близост до канала. Цените тук са по-високи в сравнение с „Imperatorsky Stol”.

Извън дворцовия комплекс Петерхоф има множество ресторанти, които си заслужават посещението, но цените не са от най-ниските. Един от тях е „Ofitserskoye Sobraniye”- той се помещава в бивш клуб за революционни царски офицери.

Петерхоф

На снимката: Дворецът „Марли“;

Полезна информация за дворец и парк Петерхоф:

Адрес: улица Разводная 2, Петерхоф, Русия;

Телефон: 812 427 92 23;

Цени на входните билети за Големия дворец:

Билет за възрастен – 1000.00 RUB;

Билет за студенти – 500.00 RUB;

Аудио-гид -500.00 RUB;

Цени на входните билети за Долния парк и фонтаните:

Билет за възрастен – 900.00 RUB /за чужди граждани/ и 450.00 RUB /за руски граждани/;

Безплатно за лица под 16 години;

Цени на входните билети за Кралската църква-музей:

Билет за възрастен – 500.00 RUB /за чужди граждани/ и 300.00 RUB /за руски граждани/;

Безплатно за лица под 16 години;

Цени на входните билети за специалната съкровищница:

Билет за възрастен-  500.00 RUB /за чужди граждани/ и 300.00 RUB /за руски граждани/;

Безплатно за лица под 16 години;

Цени на входните билети за пещерите на Голямата каскада:

Билет за възрастен – 500.00 RUB /за чужди граждани/ и 300.00 RUB /за руски граждани/;

Безплатно за лица под 16 години;

Цени на входните билети за двореца „Монплезир”:

Билет за възрастен – 500.00 RUB /за чужди граждани/ и 300.00 RUB /за руски граждани/;

Безплатно за лица под 16 години;

 Цените на входните билети за двореца „Марли”:

Билет за възрастен – 400.00 RUB /за чужди граждани/ и 250.00 RUB /за руски граждани/;

Безплатно за лица под 16 години;

Цени на входните билети за блока на Катерина:

Билет за възрастен – 500.00 RUB /за чужди граждани/ и 300.00 RUB /за руски граждани/;

Безплатно за лица под 16 години;

Цени на входните билети за Ермитажа:

Билет за възрастен – 400.00 RUB /за чужди граждани/ и 250.00 RUB /за руски граждани/;

Безплатно за лица под 16 години;

Работно време на Големия дворец:

Вторник-петък, както и в неделя: от 10.30 часа до 19:00 часа.

Събота: от 10.30 часа до 21.00 часа;

Затворен в понеделник и последния вторник от месеца;

Работно време на Долния парк и фонтани:

Понеделник-петък, както и в неделя: от 9.00 часа до 20.00 часа.

Събота: от 9.00 часа до 21.00 часа;

Работно време на Горната градина:

Понеделник-събота, от 10.00 часа до 18.00 часа;

Неделя: от 10.00 часа до 19.00 часа;

Работно време на Кралската църква-музей:

Понеделник, както и от сряда до неделя: от 10.30 часа до 18.00 часа; Затворена във вторник и последната сряда от месеца;

Работно време на Специалната съкровищница:

Понеделник, както и от сряда до неделя: от 10.30 часа до 18.00 часа; Затворена във вторник и последната сряда от месеца;

Работно време на Пещерата на Голямата Каскада:

Понеделник – петък: от 11.00 часа до 18.00 часа;

Събота – неделя: от 11.00 часа до 19.00 часа;

Работно време на двореца „Монплезир”:

Отворен от 23-ти май, всеки ден от 10.30 часа до 18:00 часа; Затворен последния понеделник от месеца;

Работно време на двореца „Марли”:

Всеки ден от 10.30 часа до 18.00 часа. Затворен в понеделник;

Работно време на блока на Катерина:

Всеки ден от 10.30 часа до 18.00 часа; Затворен в четвъртък;

Работно време на Ермитажа:

Всеки ден от 10.30 часа до 18.00 часа; Затворен във вторник;

Час на представлението с повдигането на масата: Само през уикенда и по време на празници, от 12:00 часа, 13:00 часа и 14:00 часа;
Важно: Статията предоставя информация за дворцов и парков комплекс Петерхоф /Петродворец/, разположен в малкото градче Петерхоф, недалеч от Санкт Петербург. Тук ще намерите исторически данни за забележителността, информация за местоположението на двореца и парка, как да стигнете до двореца, работно време за посещение и цени на входните билети на различните обекти в комплекса.  Статията е последно обновявана от нашия екип на 01 Август 2018г.

В случай че търсите хотел в Санкт Петербург, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно дворцов и парков комплекс Петерхоф /Петродворец/, която ви позволява да се ориентирате не само относно разположението на тази забележителност, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика в града около двореца в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около двореца, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути до дворцов и парков комплекс „Петерхоф“ /Петродворец/: