Пиаца Амфитеатро – град Лука, Италия

На изток от църквата Сан Фредиано се намира забележителният площад Амфитеатро /Пиаца Амфитеатро/. Образът на площада може да видите почти във всяка една брошура или пътеводител, насочен към Лука. Площадът се издига на мястото, където в миналото е имало римски амфитеатър. Мястото днес е оградено от всички страни с добре запазени средновековни сгради, макар че част от тях не са много добре поддържани.

Пиаца Амфитеатро

Пиаца Амфитеатро

На снимките: Пиаца Амфитеатро денем и вечер;

Голяма част от оригиналния материал, от който е бил изграден римският амфитеатър тук, е бил използван за изграждането на църкви в Лука през 12-ти век, а част от структурата дори е използвана като затвор и склад за сол. Арки и колонади от театъра може да се видят все още вградени в част от сградите, особено в северната част при външните стени. Средновековно гето е било разположено в центъра на арената, но то е премахнато през 1830г. по заповед на Мария Луиза Бурбонска.

 

Недалеч от Пиаца Амфитеатро се намира красивата Сан Пиетро Сомалди, отличаваща се с изтънчена фасада, датираща от 1248г. Камъкът на по-ниските нива тук е увенчан с две нива от пизански мрамор и малки колони. Над красивия портал може да се види издълбан фриз, дело на Гуидо да Комо от 1203г. Фризът е озаглавен „Исус дава ключовете на Свети Петър“, а може да се види и двойка лъвове, която е символ на Възкресението в средновековното изкуство. Интериорът на църквата е варосан и празен, с изключение на фреска „Успение“ на дясната стена, както и произведение /чиито автор е неизвестен/, което се намира над първия ляв олтар.

Пиаца Амфитеатро

На снимката: Църквата Сан Пиетро Сомалди;

Пиаца Амфитеатро

На снимката: „Исус предава ключовете на Св. Петър“;

Полезна информация за Пиаца Амфитеатро:

Адрес: Пиаца Амфитеатро, Лука, Италия;

Полезна информация за църквата Сан Пиетро Сомалди:

Адрес: Пиаца Сан Пиетро Сомалди, Лука, Италия;

Телефон: +39 0583 44 22;

Цени на входните билети:

Безплатен вход;
Важно: Статията предоставя информация за Пиаца Амфитеатро в италианското градче Лука. Тук ще намерите полезна информация за забележителността – история, разположение, как да стигнете до площада и какво да видите около него. Статията е последно обновявана от нашия екип на 28 Март 2017г.

 

Търсите хотел в Лука?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Търсите хотел в Лука?Резервирайте в Agoda.com чрез този бутон и вземете до 12% от стойността на резервацията си обратно

 

Пиаца Амфитеатро

По-долу може да видите интерактивна карта относно Пиаца Амфитеатро – Лука, Италия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на площада, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: