Пиаца дел Дуомо – град Катания, Италия

Катедралата на Катания не е единствената атракция, която може да видите на Пиаца дел Дуомо в града. Намиращ се в самото сърце на Катания, Пиаца дел Дуомо е създаден от човека, който планирал целия град – Батиста Вакарини. Тук може да видите достатъчно барокови паметници на културата, датиращи от златните години на Катания. Първият от тези паметници е Фонтана дел‘ Елефанте /Fontana dell’Elefante/, създаден през 1735г. Очевидно е вдъхновен от паметника на Белини, разположен на Пиаца Минерва в Рим. Фигурата на слона е изсечена от черна лава, изхвърлена от Етна, и е поставена върху византийска колона. Слонът е представен да носи на гърба си египетски обелиск, изписан с йероглифи, свързани с култа към Изида.

Пиаца дел Дуомо

На снимката: Фонтана дел’Елефанте;

При южната страна на Пиаца дел Дуомо се намира не по-малко внушителният Фонтана дел‘Аменано /Fontana dell’Amenano/. Водата се спуска от най-горната част на фонтана, оформяйки нещо като красив воден воал. На северната страна на площада са разположени Палацо дели Елефанти /днес кметството на града/ и Палацо Сенаторио. Освен ако няма някакви съображения за сигурност, Палацо дели Елефанти е отворен от понеделник до петък, от 8.00 до 19.00 часа.

Пиаца дел ДуомоНа снимката: Фонтана дел’Аменано;

 

До катедралата на Катания се издига Бадия ди Сант‘ Агата /Badia di Sant’Agata/, отново посветена на светицата-покровител на града. Това е друг ярък пример за майсторството на Вакарини и чудесното му отношение към бароковите елементи. Тази църква е една от седемте в Катания, посветени на светицата-покровител.

Пиаца дел Дуомо

На снимката: Църквата Бадия ди Сант’Агата;

На изток от Пиаца Дуомо се издига Театро Масимо /или Белини/ – един от най-впечатляващите и богати театри в цяла Европа, не само в Италия. Най-известните концерти и опери в Италия се изпълняват на това място, като билетите варират с цени между 15.00 и 80.00 Евро.

Директно нагоре от Пиаца дел Дуомо се намира входът към гръцко-римския театър /намира се на Via Vittorio Emanuele II 266. Театърът датира от 415г. пр. Хр. Римският театър, където гладиаторите са се били с диви зверове, изпращани от близка Африка, е построен на мястото на по-ранен гръцки театър. Около 7000 души са можели да наблюдават битките. В задната част на театъра се намира подобен, но по-малък Одеон, датиращ от II в. и III в. Тук понякога се провеждат концерти, като мястото е отворено за посещение всеки ден от 9.00 часа до 13.30 часа и от 15.00 часа до 19.00 часа. Входът е безплатен.

Пиаца дел Дуомо

На снимката: Останките от римския театър в Катания;
Важно: Статията предоставя информация за Пиаца дел Дуомо в град Катания – остров Сицилия, Италия. Тук ще намерите полезна информация за площада и какво може да видите на този площад. Статията е последно обновявана от нашия екип на 23 Май 2017г.

Търсите хотел в Катания?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Хареса ли ви съдържанието на статията? Ако имате някакви забележки, препоръки или просто се нуждаете от допълнителен съвет относно посещението и разглеждането на Катания и района, не се колебайте да се свържете с нас на info@cities-of-europe.com! 

Ако съдържанието на статията ви е харесало и бихте искали да подкрепите развитието на сайта, кликнете просто върху някоя от трите реклами на Google, които се появяват в статията /преди заглавието, по средата на темата и в нейния край/. „Градовете на Европа“ е независим туристически блог, който не рекламира програми на туристически агенции, а приходите от Google реклами са това, което помага за развитието на сайта! Благодарим ви! 

Пиаца дел Дуомо

По-долу може да видите интерактивна карта относно Пиаца дел Дуомо в Катания  – Италия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на площада, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: