Пикадили Съркъс – град Лондон, Великобритания

Улицата Пикадили свързва Хайд Парк Корнър с Пикадили Съркъс, като това име се използва за обозначаване на целия район. Днес Пикадили има две противоположни лица: оживеният търговски район, изпълнен с търговски пасажи, заведения за хранене, както и кина и Сейнт Джеймс, където фокусът е поставен върху по-богата клиентела.

Пикадили Съркъс

На снимката: Пикадили Съркъс;

Пикадили Съркъс, с неговите ослепителни неонови светлини, е фокусна точка на Уест Енд. Мястото започва да се развива в началото на 19-ти век, като първоначално това е бил кръстопът между Пикадили и Риджънт Стрийт. Пространството е било елегантно и заобиколено от сгради с красиви фасади. След 1910г. първите електрически реклами са били инсталирани около Пикадили Съркъс. Един от фокусите на внимание тук е фигурата на Ерос –  гръцкият бог на любовта. Статуята е издигната през 1892г. в памет на графа на Шафтесбъри, като първоначално е трябвало да представлява ангел на милосърдието.

Пикадили СъркъсНа снимката: Кралската академия;

 

Сред много забележителности по протежението на Пикадили  трябва да се отличи и Кралската академия, основана през 1768г. В нея се помещава постоянна колекция на изкуство, където може да се види и релефът на Микеланджело „Мадона и детето” /1505г./. Всяка година през лятото има чудесна изложба, която съчетава нови и по-утвърдени творби. Сред другите обекти в района, на които може да се насладите, са църквата „Сейнт Джеймс” /проектирана от сър Кристофър Рен през 1684г./, както и наскоро реставрираната Спенсър Хаус, датираща иначе от 18-ти век. В последната има чудесна колекция от мебели и картини.

Пазаруването на и около Пикадили е много скъпо, особено в магазините по Бонд Стрийт, където много известни дизайнерски марки имат магазини, и в Бърлингтън Аркейд. На самата улица Пикадили се намира основаният през 1707г. магазин Фортнъм и Мейсън – това е един от най-престижните магазини за хранителни стоки в Лондон. Ако търсите висококачествено мъжко облекло, то може да се разходите из магазините по Джермин Стрийт.

Пикадили Съркъс

На снимката: Бонд Стрийт;

На юг от Пикадили се намира площад Сейнт Джеймс. Изграден през 70-те години на 17-ти век, той е доминиран от статуя на Уилям III. Дълго време районът около този площад е бил модният център в Лондон. Улица Пал Мол /Pall Mall/, която носи името си от игра, особено популярна през 17-ти век /нещо средно между крокет и голф/, е известна с редицата мъжки клубове, които са достъпни само за членове и техни гости. По тази улица ще стигнете до датиращият от 16-ти век дворец Сейнт Джеймс, построен за Хенри VIII. Дворецът е все още официалното седалище на двора на Сейнт Джеймс. Срещу него се намира Параклисът на кралицата, който е първата класическа църква в Англия.

Пикадили Съркъс

На снимката: Параклисът на кралицата;

Полезна информация за Пикадили Съркъс:

Адрес: Пикадили Съркъс, Лондон;

Как да стигнете до района:

-Чрез метро /станции Пикадили Съркъс и Грийн Парк/;

-Чрез автобус /линии 9, 14, 19, 22 и 38/;

Полезна информация за Кралската академия:

Адрес: Бърлингън Хаус /Burlington House/, Пикадили, Лондон, Великобритания;

Телефон: +44 (0) 20 7300 8000;

Работно време:

От понеделник до неделя, от 10.00 часа до 18.00 часа;

Цени на входни билети:

„Приятелите на Кралската академия” /Friends of RA/ влизат безплатно за всички изложби, заедно с един гост.

Може да станете „Приятел на Кралската академия” като си закупите един от видовете членства:

“Млад приятел” /16-25 години/ – 47.00 Британски лири;

“Стандартен приятел” – 97.00 Британски лири;

“Съвместно приятелство” – 140.00 Британски лири за двама картодържатели и двама семейни гости;Важно: Статията предоставя информация за Пикадили Съркъс – Лондон, Великобритания. Тук ще намерите полезна информация за забележителността и какво още може да видите в района. Статията е последно обновявана от нашия екип на 06 Януари 2017г.

Търсите хотел в Лондон?Резервирайте в Booking.com през този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

Пикадили Съркъс

По-долу може да видите интерактивна карта относно Пикадили Съркъс – Лондон, Великобритания, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на забележителността, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: