Пирамидите на Зон, езерото Изео

За да стигнете до пирамидите на Зон, от центъра на Мароне трябва да тръгнете в посока Зон, като ще стигнете до малкото селце Цислано. Тук се намира и входът на регионалния резерват на ерозионните пирамиди, като има удобен паркинг с площадка.

Пирамидите на Зон

На снимката: Пирамидите на Зон;

Открит през 1984г., резерватът е кръстен на конкретната форма, която насъбралият се ледников пясък, камъни и малки камъчета са оформили през вековете, превърнали се в скали с височина до 30 метра, на върха на повечето от които има интересни „шапки”, служещи им за защита срещу ерозията. Самият ерозионен процес може лесно да бъде видян през последните години. Резерватът се простира върху площ от около 21 хектара, а на надморска височина се издига между 400 и 600 метра. В резервата има изградена маршрут със средна трудност, който не се препоръчва за семейства с много малки деца и възрастни хора, които не са свикнали с многото ходене или просто не са подготвени за повечко ходене.

Пирамидите на Зон

На снимката: Пирамидите в по-близък план;

В резервата може да се видят обяснителни табели, поставени по протежение на пътеката, които дават информация на посетителите за природния феномен на пирамидите, както и за характеристиките на целия район, където се намират пирамидите на Зон. Резерватът е отворен през цялата година, а входът е безплатен. Разбира се, добре е да избягвате посещение по време на дъжд и сняг, защото тогава пътеката може да е опасна, както и в най-горещите часове на летните дни. Близо до входа на резервата може да посетите църквата „Свети Георги”. Отвън на църквата може да видите фреска, представят светеца, пронизващ дракона.
Ако решите да посетите мястото и въобще този район на Италия, можем да ви препоръчаме и още една интересна опция за разходка из природата. От градчето Цислано /617 метра надморска височина/ може да стигнете до върха на планината Гулиелмо /1948 метра/. За целта от Цислано се спуснете с колата към Мароне, завийте наляво към светилището „Мадона дела Рота”, за да достигнете до Кроче ди Мароне /1166 метра/. Оттук вече трябва да продължите пеша по черен път /това е пешеходен туристически маршрут N290/, който преминава покрай интересни места като убежището Малпенсата /1348 метра/, пасищата на Гулиелмо ди Сото /1575 метра/ и Гулиелмо ди Сопра /1744 метра/, за да стигнете до Алмичи /1861 метра/. Ако имате достатъчно сили, може да продължите до паметника на Реденторе /1948 метра/, от където както може да се досетите се разкрива спираща дъха гледка на 360 градуса към езерото и долините отдолу. Целият маршрут, за който сме описали по-горе /отиване и връщане/ може да се извърви за около 5 часа.

Пирамидите на Зон

На снимката: От района на пирамидите на Зон се открива красива гледка към езерото Изео;

Полезна информация за пирамидите на Зон:

Адрес: Цислано, езерото Изео, Италия;

Телефон: +39 030 9880116;

Влизане: Безплатен вход, предлагат се организирани посещения;

Продължителност: 1 час за разглеждане на място;

Трудност: Лесно;

Пирамидите на Зон

Важно: Статията предоставя информация за пирамидите на Зон, езерото Изео, Италия. Тук ще намерите полезна информация за забележителността, нейното разположение, как да стигнете до пирамидите. Статията е последно обновявана от нашия екип на 25 Май 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно пирамидите на Зон, езерото Изео, Италия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението им, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика около пирамидите в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около забележителността, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: