Пиран – словенската перла на Адриатика

Герб на Пиран:  Пиран

 

Пиран може да се определи като най-хубавото място по тясното крайбрежие на Словения, като неговият облик води често до сравнения с Венеция, чието влияние върху града се чувства все още, дори и след края на 500 годишното управление на Венеция над региона. Тук обаче няма да видите канали, тъй като целият град е построен на сушата, издигайки се към малък хълм, по който са построени отбранителни стени. В непосредствена близост до Пиран е модерният морски курорт Порторож („Пристанище на розите“), препълнен  от тълпи туристи и множество хотели. Мястото е доста препълнено, особено през високия сезон лятото, но може да ви се стори привлекателно с бурния си нощен живот, особено ако искате да избягате от спокойствието на нощен Пиран. Ако посетите Пиран, то може да се разходите и на север, където ще попаднете на два други пристанищни града – Копер и Изола, но нито един от тях не може да се определи като толкова хубав, колкото е Пиран.

Пиран

На снимката: Пиран, Словения;

Пиран е заселен още от древни времена, като се смята, че името на града идва от гръцката дума за пожар (Pyr). В древността, местните са палели огън на в района Пунта, на самия край на полуострова, за да се указва на корабите къде е брега и  как да стигнат до пристанището Аегида /днешен Копер/. Когато римляните вземат контрола над теми земи след победа над келти и илири, те поставят основите на селище, наречено Пиранум. След това последователно древен Пиран попада в ръцете на ранните славяни, византийци, франки и патриарсите на Аквилея. Венецианското управление започва в края на 13-ти век и продължило по един или друг начин за повече от 500 години. За разлика от Копер и Изола, чиито граждани въставали от време на време срещу Венеция, Пиран заставал винаги на страната на венецианците, особено в техните битки с Генуа и Аквилея. По всяка вероятност тази „лоялност” се дължала на факта, че Венеция била основен клиент на Пиран по отношение търговията със сол. Венецианският период бил от най-голямо значение за развитието на града, като голяма част от красивите сгради в града, както и неговите укрепления, са построени именно през тези години. Икономическата стагнация под австрийска и след това под италианска власт от началото на 19-ти век до Втората световна война спомага Пиран да запази средновековния си характер, макар и с лишения за неговите жители. Днес градът е един от най-добре запазените исторически градове по бреговете на Адриатическо море и е защитен изцяло като паметник на културата.

Пиран2

На снимката: Площад „Тартини“, погледната отгоре;

Старият град Пиран е разположен в най-западната точка на словенска Истрия. Заливът Струнян /Strunjan/ се намира на север, докато заливите Пиран и Порторож, най-големият морски курорт на Словения, лежат на юг.  Площад „Тартини” /Tartinijev Trg/, намиращ се на север от пристанището на Пиран и малкото яхтено пристанище, е в центъра на Стария град, докато през Средновековието основната точка в града е бил площад „1-ви Май” (Prvomajski Trg) на северозапад. Автогарата е близо до брега, на около 350 метра южно от площад „Тартини”,  на улица Dantejeva Ulica 6.

Туристически офис на Пиран:

Туристическото бюро в Пиран се намира на Tomažičeva Ulica 3  (телефон: 673 25 09; www.turistbiro-ag.si), като е отворено от 10.00 часа до 13.00 часа и от 16.00 часа до 19.00 часа през делнични дни, както и от 10.00 часа до 13.00 часа през уикенда.

Пиран

Пиран5

На снимките: Площад „Тартини“ /през деня и вечер, когато е красиво осветен/;

Фестивали в Пиран:

Фестивалът „Тартини” (www.tartinifestival.org), посветен на класическата музика, се провежда на различни места из Пиран, включително и в пределите на местния манастир. Фестивалът се провежда в средата на август.

Транспорт:

 Пиран е добре уреден откъм транспорт. От автобусната станция на града автобуси се отправят към Копер /на 18 км. разстояние, достига се за около 30 мин/, както и към Изола. Има редовни линии и към столицата Любляна /на 140 км. разстояние, около 8 пъти на ден има автобуси/, като те преминават през Дивача и Постойна, както и към Нова Горица /на 97 км. разстояние, по веднъж на ден през седмицата/. Пиран е обезпечен и с автобусни връзки с Италия, като за малко над един час може да се стигне до Триест. Има още автобусни връзки с Хърватия /един автобус на ден към  Загреб, както и днесни връзки с хърватска Истрия до крайбрежните градове Умаг, Пореч и Ровин. От площад „Тартини” има микробуси, чрез които може да стигнете до Порторож. Те се движат на половин час през целия ден и през цялата година.

Ако пристигате в Пиран с автомобил, трябва да сте наясно, че трафикът в града е доста ограничен, като местата за паркиране са истинска рядкост. Всички превозни средства се спират на около 200 метра от автогарата, като може да оставите колата на платен общински паркинг /цените не са високи като се таксува за час или за цял ден/. От там може да продължите пеша или да използвате малкото бусче до центъра на града. Има възможност да си закупите и билет/разрешително за шофиране в центъра. Първият час е безплатен, а след това се заплаща по около 3.00 Евро на час. Ако изберете тази опция, трябва да сте наясно, че стария град е доста тесен, местата за паркиране са лимитирани, а алеите са предимно за пешеходци, така че по-скоро бихте съжалявали, ако се решите на този вариант.

Ако решите да използвате такси в Пиран, може да поръчате кола на телефони 051-607 333 или 031-252 12. Приятна опция за разглеждане на града е като си вземете колело под наем. Препоръчваме ви Danoi Rent  a Bike (Prešernovo nabrežje), където се отдават колела под наем за 1 часа, 6 часа или за цял ден.

19 May 2013, Piran --- Promenade with Church of San Clemente, Piran, Istria, Slovenia, Europe --- Image by © Franz Walter/imageBROKER/Corbis
На снимката: Крайбрежната алея в Пиран с църквата „Сан Клементе“;

Плажовете в и около Пиран:

 Пиран има няколко „плажа“ – скалисти райони по протежение на Prešernovo nabrežje – където може да си потопите краката във водата. Има малко по-добри плажове в северната част, в близост до Пунта. Ако стигнете до тук, то нищо не ви пречи да продължите за още 1 км. в посока към Фиеста, където има малък, но много чист плаж.

Пиран6

На снимката: Един от каменистите плажове в Пиран;

Обиколки из Пиран:

Туристическа агенция Маона /Maona/ и няколко други туристически агенции в Пиран и Порторож може да ви осигурят места за редица круизи из района. Предлагат се еднодневни екскурзии из крайбрежните градчета, както и разходки до Национален парк Бриони и Ровини в Хърватия. Има дори опции за разходки до Триест и Венеция в Италия. Изключително популярна е разходката на кораба Маркони, който може да превозва до 400 пасажери. С него може да се разходите до крайбрежието на Хърватия и островите Бриони и националния парк. Корабчето тръгва в 10.00 часа сутрин и се връща в Пиран при 18:35 часа. Иначе има директни фериботи до Венеция от Пиран, като за тази цел трябва да потърсите билети за Venezia Lines.

Пиран

На снимката: Красивата катедрала „Свети Георги“;

По-долу ще видите списък на основните забележителности на града, които не бива да пропускате. С кликване върху името на забележителност ще се отвори допълнителна страница с детайлна информация за обекта – историческа информация, местоположение, както и практическа информация за посещението на този обект:

1/ Морски музей „Сергей Масера”;

2/ Площад Тартини;

3/ Катедралата „Свети Георги”;

4/ Площад „1-ви Май” и Пунта;
В случай че се нуждаете от хотел в Пиран, може да намерите оферти за места за настаняване на следния линк. Благодарение на програмата за сътрудничество между Booking.com и Градовете на Европа/Cities of Europe, при всяка направена през този линк резервация може да си върнете до 10% от сумата на вашата резервация след приключване на вашия престой в избрания хотел.

Пиран

Важно: Статията предоставя информация за Пиран, Словения. Тук ще намерите полезна информация за града и неговите забележителности, информация за транспорт до Пиран и в града, както и съвети за разглеждане на околните градчета. Статията е последно обновявана от нашия екип на 07 Септември 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно Пиран, Словения, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: